Proiectul cel vechi al Legii sanatatii, dospit la Cotroceni, care a ravasit intreaga societatea, a fost zvarlit ca o masea stricata de pe toate site-urile, cu toata parafa unor specialisti de talia profesorului doctor Cristian Vladescu. Acum se pune de un alt proiect al legii sanatatii care sa dea satisfactie si ciumpalacilor, si viermilor, si ultrasilor, si protestarilor cinstiti, si mahalalei inepte. Si cine putea fi mai indicat pentru a consulta societatea civila si a discuta cu reprezentantii medicilor decat un diplomat abil, de talia lui Teodor Baconschi.
'Dialog fructuos despre egalitatea pacientilor'
Ministrul de Externe s-a declarat multumit ca are un 'dialog fructuos' si ca a convenit ca anumite principii etice, cum ar fi 'egalitatea pacientilor in fata bolii', trebuie sa apara in noul proiect. Teodor Baconschi a mai anuntat cu un entuziasm discret, demn de un sef al diplomatiei, deschiderea unui portal destinat asistentelor medicale. S-a gandit domnia sa ca, tocmai pentru ca ele cunosc 'foarte bine situatia din teren', intre doua perfuzii diluate si cateva pastile de iluzii, asistentele sa contribuie la 'scrierea unui proiect de lege cat mai bun'.
In aceeasi gandire de larga democratizare a procesului de elaborare a unui act normativ, nu ar trebuie sa mire pe nimeni ca Teodor Baconschi sa indemne protestatii, care se agita in fiecare serara prin piete, sa lanseze propuneri, doleante, idei, sugestii, evident pentru o lege a sanatatii 'de mai buna calitate pentru fiecare dintre noi'. Toate lumea – de la ciumpalac la intelectual – ar fi multumita ca poate sa-si dea cu parerea despre sanatatea natiunii.
Dar proiectul cel vechi sa fie chiar aruncat la gunoi? De fapt, in buna traditie a contopistilor cu manecute si ochelari pe nas, care cauta chitantele vechi spre a le scrie pe cele noi fara a modifica decat data, vechiul proiect al Legii sanatatii este in cel mai bun caz supus catorva operatii estetice – realizate perfect de acelasi profesor Cristian Vladescu –, pentru ca apoi sa ne fie servit drept un produs al unui 'efort conjugat' al societatii. Si, astfel, o lege vitala pentru sanatatea unui popor bolnav de sus pana jos se va compromite, asa cum s-au mai compromis si incercarea de modificare a Constitutiei tarii prin consultari, intalniri, discutii si alte portaluri.