Ocupat sa se teama de ce se va schimba in traditiile si obiceiurile sale, romanul e amenintat sa scape din vedere situatiile in care aderarea la Uniunea Europeana va insemna o patalama in plus pentru produsele sale specifice.
STATISTICA DE-TI LASA GURA APA. Aproape 700 de produse sunt inregistrate drept traditionale la Ministerul Agriculturii |
Ocupat sa se teama de ce se va schimba in traditiile si obiceiurile sale, romanul e amenintat sa scape din vedere situatiile in care aderarea la Uniunea Europeana va insemna o patalama in plus pentru produsele sale specifice. Aderarea europeana nu va duce la disparitia traditiilor romanesti. Cel mult la nuantarea lor. Nuantele inseamna, de pilda, sa nu i se provoace suferinte inutile porcului sacrificat de Ignat sau sa nu mai fie lasati in libertate porcii sau caii suficienta vreme cat sa se imbolnaveasca sau sa transmita boli cum ar fi anemia infectioasa a calului sau pesta porcina. In contrapartida, statutul de membru al Uniunii Europene le va permite romanilor sa aiba parte de o protectie sporita pentru anumite produse alimentare. Este vorba despre produse traditionale care vor fi recunoscute ca atare de europeni si cu care producatorii se vor putea mandri pe intregul continent si chiar dincolo de granitele acestuia. Este vorba despre produse care fac parte din specificul romanesc si care vor fi incurajate sa porneasca la cucerirea gusturilor pretentioase ale europenilor, care au cam uitat gustul rosiei de gradina sau al painii de casa. Pentru ca totul trebuie sa aiba un pret, acesta este, in cazul de fata, un traseu birocratic deloc de neglijat. La capatul sau se afla insa recunoasterea unor traditii culinare cu care romanii au tot dreptul sa se mandreasca in UE. Peste 700 de produse figureaza in prezent pe lista Ministerului Agriculturii, fie ca e vorba despre cascaval, branza, mezeluri sau foitaje. Cateva exemple: cascavalul Dalia, branza framantata, branza de burduf, berea Trei Stejari, muschiul afumat de Radauti, jambonul de Bucovina, cozonacul de carne bucovinean, salamul de casa Tomesti, sangeretele Ianossi si multe altele. Atestarea lor nu are nici o tangenta cu OSIM-ul. Din contra, una dintre conditiile pentru ca un tip de lapte sau de salam sa poata figura pe lista produselor traditionale este sa nu apartina in exclusivitate unui producator anume. Dincolo de ce prevad fel si fel de directive europene si hotarari de guvern dambovitene, cea mai clara explicatie ii apartine lui Tudorel Balta, expert al Ministerului Agriculturii. "Sa zicem ca noi din acest birou producem aceeasi branza, de exemplu. Daca se fabrica in aceeasi localitate, in acelasi areal, poate fi atestat ca si produs traditional si toti avem dreptul sa il fabricam. Sa-i spunem branza de Moeciu, de pilda, unde branza este produsul generic, iar Moeciu este indicatia geografica. Daca 100 de producatori din Moeciu se solidarizeaza, putem cere la UE recunoasterea si inregistrarea branzei lor, ca sa fie protejata si recunoscuta denumirea. Se face un caiet de sarcini pentru branza de Moeciu, Ministerul Agriculturii il atesta ca produs traditional si, ca sa capete protectie la nivel european, trebuie atestat ca atare si acolo. Deci toti 100 se decid sa fie protejata si recunoscuta denumirea. Datorita faimei pe care o are, nimeni nu mai poate folosi denumirea dupa ce a fost inregistrata in Jurnalul UE ca produs recunoscut si protejat fie ca denumire de origine, fie ca indicatie geografica, asa cum e cazul aici. Deci toti din arealul Moeciu pot produce sub denumirea asta. Nici unul nu poate inregistra la OSIM sa aiba el exclusivitate. Nici un produs inregistrat la OSIM nu poate fi solicitat sa beneficieze de protectie in UE", a detaliat Tudorel Balta.
Citește pe Antena3.ro
AVANTAJE
|
n Incurajarea diversificarii productiei agricole;
|
Vedea-v-am europeni!
REUSITA. Cascavalul Panet este mandria familiei Bartha, din judetul Mures |
|
Nu ratati!
Cititi in Jurnalul National de maine despre produsele traditionale romanesti cu care producatorii spera sa le ia mintile europenilor. |