x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Moare de foame, în arest la domiciliu

Moare de foame, în arest la domiciliu

de Carmen Plesa    |    17 Apr 2008   •   00:00
Moare de foame, în arest la domiciliu

ROMĂNI ÎN ITALIA ● Un mureşean ar putea repeta cazul Crulic
Un român plecat să muncească în Italia a fost acuzat de tentativă de furt şi stă de mai bine de două luni în arest la domiciliu, fără să aibă posibilitatea de a se întreţine.



ROMĂNI ÎN ITALIA ● Un mureşean ar putea repeta cazul Crulic
Un român plecat să muncească în Italia a fost acuzat de tentativă de furt şi stă de mai bine de două luni în arest la domiciliu, fără să aibă posibilitatea de a se întreţine.


De mai bine de două luni, un român din Mureş, plecat în Italia la muncă, face greva foamei de voie, de nevoie. Daniel Nicolae Dan (32 de ani) se află de la începutul lui februarie în arest la domiciliu, în localitatea Vitulano (la 50 de kilometri de Napoli), după ce a fost acuzat că, împreună cu alţi doi români, a încercat să fure maşina personală a unui poliţist italian. Iniţial, a fost ţinut trei zile la închisoare, după care a fost trimis în arest la domiciliu şi nu a mai putut ieşi din camera pe care şi-o luase cu chirie cînd a ajuns în Italia. În acest timp, puţini au fost cei care i-au adus o farfurie cu mîncare.


DISPERAT.
Părinţii săi, oameni gospodari din satul Ibăneşti, judeţul Mureş, se tem că soarta fiului lor va fi aceeaşi cu a românului Crulic, mort în Polonia, după ce a făcut greva foamei în închisoare. Tînărul aflat în arest la domiciliu ne-a mărturisit, la telefon, că a ajuns să nu mai vadă nici o scăpare şi că nu de puţine ori s-a gîndit să se sinucidă.

Nicolae Dan spune că a plecat prima dată în Italia în vara anului trecut. "A muncit la un italian, la o fermă. Lua 500 de euro pe lună, şi-i dădeau casă şi masă. Ziua muncea la vite, noaptea îl trezeau să meargă la cîmp. A venit acasă de Sărbători şi a spus că nu mai pleacă, dar apoi s-a răzgîndit, pentru că un prieten i-a spus că i-a găsit acolo ceva mai bun de lucru, la alt patron", spune tatăl românului.

Cînd a ajuns din nou în Italia, în februarie, slujba promisă fusese dată altcuiva. Tînărul a început să-şi caute altceva de lucru. L-a sunat chiar şi pe fostul patron şi i-a spus că ar vrea să se întoarcă la fermă, dacă ar primi măcar 600-700 de euro salariu. Italianul nu a vrut să-i dea mai mulţi bani, dar l-a tot sunat ca să-l convingă să muncească în continuare pentru el. "Eu i-am zis să nu-i mai spună că s-a întors în Italia. Că are un ginere care e şef pe la Carabinieri. La trei zile după ce a vorbit cu fostul patron, i-au şi făcut figura", spune tatăl tînărului.


TENTATIVĂ DE FURT. Nicolae Dan împreună cu alţi doi români au plecat să caute de lucru la Benevento, o localitate din apropiere de Vitulano. "Nu am găsit atunci, dar mi-au spus să revin peste trei zile. Şi am plecat cu toţii pe jos, înapoi, cinci kilometri, pentru că nu mai aveam bani de transport", spune românul. La cîteva minute după ce au părăsit localitatea, românul spune că a venit în fugă după ei un poliţist. Italianul le-a spus că au încercat să-i fure maşina, un Fiat Punto vechi. Nicolae Dan susţine că poliţistul i-a pus un pistol la cap, le-a cerut actele şi i-a percheziţionat, însă nu a găsit nimic asupra lor. Unul dintre români i-ar fi vorbit însă mai agresiv italianului. Cei trei şi-au continuat apoi drumul. Nu pentru mult timp, pentru că au fost ajunşi din urmă şi reţinuţi de un echipaj de carabinieri, care i-a încătuşat şi i-a dus la secţia de poliţie.

Nicolae Dan spune că nu a înţeles foarte clar de ce a fost acuzat, pentru că nu vorbeşte bine limba italiană şi nici nu i s-a adus un traducător. A semnat însă actele care i s-au dat. "Nu ştiu ce scria pe foaia aceea, m-am uitat şi eu ca măgarul la iarbă", spune românul.

Potrivit comunicatului dat de carabinieri, cei trei români au fost reţinuţi în urma unui denunţ făcut de un italian, care a declarat că i-a văzut cînd încercau să-i spargă autoturismul, iar cînd i-a surprins l-au ameninţat cu un pistol şi au fugit.

Dan Nicolae susţine însă că nu au încercat în nici un moment să fure maşina italianului şi că nici el, nici ceilalţi doi români nu au avut o armă.


NU POATE PĂRĂSI LOCUINŢA. După trei zile de carceră, cei trei au fost trimişi în arest la domiciliu, în casa în care stăteau cu chirie. Arestul la domiciliu practicat în Italia presupune ca persoanele acuzate să nu părăsească sub nici o formă locuinţa. Ceilalţi doi români împreună cu care fusese reţinut Nicolae Dan au ieşit într-o zi din casă, după ce proprietarul i-a rugat să-l ajute la brutărie. Chiar atunci au venit carabinierii într-o inspecţie, iar cei doi au fost duşi la puşcărie, pentru că au părăsit arestul.

Cîteva zile, mureşeanul a mai primit cîte ceva de mîncare, de la o româncă ce locuia cu chirie în aceeaşi casă. Tînărul avea grijă de copilul acesteia cît femeia era la muncă. "Seara, aducea cîte ceva de mîncare pentru toţi. Însă curînd n-a mai avut bani să plătească chiria, era datoare deja cu 500 de euro, iar proprietarul a dat-o afară", spune Nicolae Dan.

Tînărul a făcut mult timp foamea, pînă cînd la una dintre vizite, avocata ce-i fusese dată din oficiu l-a întrebat dacă are ceva de mîncare. "Mi-a spus: «Nico, dar tu ce mănînci?», iar eu i-am arătat frigiderul gol. Ea atunci s-a dus repede şi mi-a cumpărat cîte ceva de mîncare", spune românul. Avocata italiană a mers apoi la Serviciile sociale din localitate pentru a anunţa situaţia românului. Aceştia au decis însă că Nicolae Dan nu poate primi sprijin din partea lor, pentru că nu are rezidenţă în localitate. "Nu am fost niciodată condamnat pentru ceva. Nu am luat nici macăr o amendă în România. Vreau să plec mai repede în ţară, pentru că o să înnebunesc aici", ne-a mai spus românul.


N-a ştiut să se adreseze ambasadei

Nicolae Dan spune cănu a ştiut că se poate adresa Ambasadei României la Roma pentru a primi ajutor. Cazul său a ajuns în atenţia consulului de la Roma, prin intermediul ziariştilor de la Actualitatea Românească din Italia. Ieri, românul urma să fie vizitat de consulul României la Roma şi de ataşatul de Interne. "Vor avea loc convorbiri cu autorităţile locale pentru a dispune măsurile judiciare şi administrative necesare, în conformitate cu legislaţia italiană, pentru asigurarea condiţiilor de trai", ne-a declarat Maria Artene, de la Biroul de presăal Ambasadei României de la Roma. Prima înfăţişare în procesul în care Nicolae Dan este acuzat de tentativă de furt va fi peste o lună.

×