x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Moase de azi si de ieri

Moase de azi si de ieri

09 Ian 2005   •   00:00

LA CAPATAIUL PRUNCILOR
Lumea satului romanesc ascunde fabuloase traditii legate de nasterea pruncilor si de rolul moasei.
STELUTA INDREI

Toate aceste traditii nu numai ca s-au pastrat in constiinta neamului nostru, dar sunt practicate inca de moasele din unele sate. Moase exista si in maternitatile de la orase, numai ca s-a pastrat doar denumirea din trecut, nicidecum si practicile traditionale. Moasele moderne au un rol medical bine stabilit in spitale. Pornind insa pe urmele stravechilor traditii, vom prezenta cateva aspecte in care este evidentiata moasa satului.

URSITOARELE. Credinta in puterea ursitoarelor de a hotari soarta fiecarui om a fost si mai este inca raspandita si inradacinata in sanul satului romanesc, ea fiind mostenita de la romani. Este vorba despre trei zane care vin in noptile fara sot (3, 5, 7) din prima saptamana de viata a nou-nascutului si ii menesc soarta. Pentru ursitoare se intinde o masa mare, asa-numita cina a ursitoarelor, cu mancaruri alese: o paine, o gaina, vin si trei banuti, existand credinta ca ele trebuie sa fie bine ospatate si platite pentru a ursi o soarta buna copilului. Se spune ca, in timpurile stravechi, aceste ursitoare erau vazute si auzite cum ursesc de moasele care vegheau nou-nascutii. Din pacate, spune legenda, pentru ca moasele au destainuit acest secret, in zilele noastre ursitoarele nu mai au acest dar.

PRIMA BAIE. In apa de la prima baie, traditia spune ca moasa trebuie sa puna: busuioc (sa fie atragator copilul, mai ales daca este fata), grau (sa fie cinstit), marar (sa fie placut ca mararul in bucate), menta si romanita (sa creasca usor si sa fie sanatos), maciulii de mac (sa doarma bine), seminte de canepa (sa creasca iute), pene (sa fie usor ca pana), apa sfintita (sa fie copilul curat ca aceasta), lapte dulce si oua (sa fie sanatos si plin ca oul care trebuie sa ramana intreg), miere (sa fie dulce), bani de argint si bijuterii (sa aiba spor). Moasa se duce si pune apa de la baia bebelusului la radacina unui mar sau par sanatos si curat, pentru a creste copilul frumos si sanatos ca pomul respectiv.

REGULI DE IGIENA. Dincolo de traditiile din lumea satului, moasele erau obligate sa respecte o igiena riguroasa pentru a nu pune in pericol viata mamei si a bebelusului. Referitor la acest lucru, revista Medicina Populara publica intr-un numar de pe la 1860 "Instructiunile sanitare prescrise moselor", din care reproducem articolul 1.: "Moasa trebuie sa pastreze cea mai mare curatenie atat pentru persona ei, cat si pentru hainele si instrumentele sale de mosit. In special cand se va afla in o casa unde are loc nasterea ori se gaseste o lehuza, trebuie sa observe cu mare stricteta curatenia mainilor, a bratelor si a vestmintelor." (Revista obtinuta cu sprijinul domnului Adrian Majuru, muzeograf la Muzeul "Mina Minovici")

ANTIVIATA. Nu intotdeauna venirea pe lume a unui prunc este dorita de parintii care l-au zamislit. Si atunci cele care ramaneau insarcinate apelau la unele moase sau alte femei fara nici o pregatire medicala pentru a scapa de "povara".

Atat medicul care facea chiuretajul ilegal, cat si nefericita femeie puteau fi pedepsiti. Asa ca femeile mergeau la tot felul de babe, care le provocau sangerarea prin metode de o brutalitate inimaginabila. Cand pacienta ajungea la spital cu hemoragie, medicul putea interveni chirurgical pentru a-i salva viata. Asta se intampla in cazurile asa-zise fericite. Dar nu putine femei si-au pierdut viata din cauza hemoragiilor severe. Si nu putine au ramas mutilate pe viata.

Profesor doctor Dimitrie Nanu, seful Clinicii de Obstetrica-Ginecologie de la Spitalul Caritas, isi aminteste ca: "Cel mai frecvent, femeile isi introduceau in vagin alcool, hipermanganat, chinina sau o substanta caustica cu ajutorul unei sonde.

Astfel se decola sarcina si se producea avortul. Unele inghiteau diverse substante toxice sau medicamente in cantitate foarte mare, care le afectau rinichii si ficatul. Altele carau diverse obiecte grele, mobila sau chiar isi duceau sotul in spate pana survenea sangerarea abundenta".

"Mai avem si acum cazuri de femei care ajung la spital in stare grava dupa ce au fost la babe pentru a scapa de sarcinile nedorite
Dimitrie Nanu, profesor doctor
×
Subiecte în articol: special