Filmele se fac, oamenii rămân prieteni. Poate tocmai de aceea, trei luni petrecute alături de Stere Gulea, au constituit pentru echipa cu care a lucrat la "Moromeţii" o aspră, dar miraculoasă experienţă. Luni, 18 ianuarie, Jurnalul Naţional vă propune o incursiune în lumea "Moromeţilor". Luni, 18 ianuarie, o Ediţie de Colecţie însoţită de dvd-ul cu filmul "Moromeţii".
O ecranizare extraordinară a primului volum al romanului "Moromeţii" de Marin Preda, atent gândită de regizorul Stere Gulea. O poveste fascinantă despre realizarea unui film de excepţie. În 1984, tânărul regizor Stere Gulea se gândeşte să facă un film după romanul lui Marin Preda şi înaintează propunerea la Ministerul Culturii. Iniţial este refuzat însă, în 1985, după o muncă titanică, filmul este gata. Cenzura şi-a spus din nou cuvântul iar ecranizarea "Moromeţilor" avea să fie primită cu entuziasm de publicul de toate vârstele, abia după doi ani de la încheiera filmărilor. Prezentat la diferite festivaluri străine de film, primeşte premii răsunătoare: Premiul pentru interpretare masculină (Victor Rebengiuc) la Festivalul de film de la San Remo, Italia, 1988; Premiul II la Festivalul de la Santarem, Portugalia, 1988; Premiul UCIN pentru imagine (Vivi Drăgan Vasile). În distribuţie, mari actori români. Indiferent că au avut un rol mare sau unul mai mic, cu toţii au strălucit, întruchipând personajele cu măiestrie. Parcă erau de acolo, din lumea satului, conturând lumea creionată magistral de Marin Preda. În plus, faptul că a fost realizat alb-negru şi nu color, a sporit valoarea peliculei, fiind întărită astfel apăsarea pe care o simţeau pe umerii lor cei din familia Moromete, precum şi toţi ţaranii din sat. O muncă titanică din zori şi până-n noapte, cu improvizaţii ici-colo. După îndelungi căutări, casa lui Tudor Bălosu şi cea a Moromeţilor au fost găsite în satul Talpa, judeţul Teleorman, nu departe de Siliştea Gumeşti, localitatea "zugrăvită" în roman de Marin Preda. Filmările au început: "Motor!" Astăzi, protagoniştii filmului rememorează cu bucurie acele momente de neuitat petrecute pe uliţele satului din Câmpia Dunării.Alb - negru
Stere Gulea, regizor: "Am realizat filmul alb-negru pentru că aveam temeri că va duce spre o falsificare dacă era color, o uşoară edulcorare a realităţii (...) Timp de trei luni, la sfârşitul verii lui 1985, am filmat. A mai trecut ceva vreme până la premieră. (...) De ce un film ca "Moromeţii" poate să pună probleme? Era un altfel de sistem, cu tot felul de false probleme ale lor, despre aşa-zisa mizerie... Oamenii la ţară aşa trăiau pe vremea aceea. Ce să fac? Să încep să le pun sandale? (...) În momentul în care filmul a ieşit, a avut succes la public, toată lumea a considerat că este natural să fie aşa".
Victor Rebengiuc - Ilie Moromete: "Eu nu m-aş fi gândit niciodată să-l joc pe Ilie Moromete. (...) Mi se părea departe de mine, de posibilităţile mele actoriceşti. Era un personaj dintr-un mediu care mie nu-mi era deloc cunoscut, nu-mi era familiar. Dar când Stere Gulea mi-a zis: "Nu vrei să încerci tu...?". "Nu ştiu, să vedem... Dacă se poate", i-am zis eu. Am încercat, iar proba filmată pe care am dat-o a fost concludentă. Dar după aia eu m-am retras pentru că m-am speriat. Mi-a fost frică de rol. Am zis: "Doamne, ce fac?!" şi am fugit, am plecat acasă. Filmările s-au întrerupt vreo săptămână până când, în fine, cu ajutorul mai multor prieteni am fost convins să reiau ostilităţile... şi nu-mi pare rău deloc."
O Ediţie de Colecţie însoţită de un DVD ce conţine filmul "Moromeţii". O ecranizare excepţională care trebuie văzută şi revăzută, luni, 18 ianuarie.
Succes răsunător
Regizorul Stere Gulea a făcut din "Moromeţii" lui Marin Preda un film pe măsura romanului care i-a stat la bază. Cronicile admirative şi premiile pentru acest film au apărut imediat după lansare. A ales cu grijă distribuţia. Pe de altă parte, actorii, cu măiestrie, şi-au conturat personajele astfel încât să fie asemenea celor descrise de Marin Preda. Cine sunt protagoniştii acestui film excepţional? Victor Rebengiuc, Luminiţa Gheorghiu, Gina Patrichi, Dorel Vişan, Mitică Popescu, Petrică Gheorghiu, Florin Zamfirescu, Viorica Geanta, Emilia Popescu, Radu Amzulescu, Constantin Chiriac, Ionel Mihăilescu, Marius Badea, Cristina Tacoi, Teodora Mareş, Ilie Gheorghe, Dan Bădărău, Cornel Popescu, Constantin Cojocaru, Lucian Albanezu, Vladimir Juravle, Angel Rababoc, Ion Anghel, Nicolae Enache Praida, Constantin Maru, Flavius Constantinescu, Silvia Năstase, Lupu Buznea, Raluca Zamfirescu, Marin Benea, Simion Hetea, Sandu Mihai Gruia, Mircea Anca, Adrian Ratoi, Dorin Ganea, Lica Gherghilescu. Coloana sonoră: Cornelia Tăutu şi Gheorghe Ilarian. Imagine: Vivi Drăgan Vasile. Montaj: Cornelia Ciocâltei. Decoruri: Daniel Răduţă, Costume: Svetlana Mihăilescu. Producător: Viorel Cosma. Regia: Stere Gulea.
"Ecranizarea înseamnă selecţie, pentru că un roman amplu, bogat nu poate fi povestit în două ore sau în patru. Cred că Moromeţii ar fi meritat un serial".
Florin Zamfirescu
"Poiana lui Iocan este ceea ce l-a caracterizat pe român de când e şi până va pieri din lumea asta, dacă va pieri vreodată, de a vorbi politicale, de a-şi da cu părerea, de a şti ce trebuie făcut, de a crede că toţi sunt tâmpiţi!"
Dorel Vişan
« (...) nu e un secret, că rolul lui Ilie Moromete i l-am propus lui Gheorghe Dinică. Prima dată a acceptat, apoi nu ştiu ce s-a întâmplat. Cred că intervenise acea senzaţie de teamă în faţa rolului. Dar avea şi alte angajamente."
Stere Gulea
Citește pe Antena3.ro