x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Moștenitorii lui Decebal Remeș, așteptați de instanță să intervină în procesul împotriva lui Băsescu

Moștenitorii lui Decebal Remeș, așteptați de instanță să intervină în procesul împotriva lui Băsescu

de Ion Alexandru    |    07 Iul 2020   •   11:00
Moștenitorii lui Decebal Remeș, așteptați de instanță să intervină în procesul împotriva lui Băsescu

Fostul președinte Traian Băsescu riscă să nu scape de procesul cu fostul ministru al Agriculturii Decebal Traian Remeș, chiar și după decesul acestuia din urmă. Tribunalul București a decis, la sfârșitul lunii trecute, să suspende procesul prin care Remeș l-a acționat în judecată pe ex-șeful statului, pentru afirmația făcută de acesta din urmă referitoare la imaginile cu „plicul cu bani, pe care le-ar fi văzut la dosarul «Caltaboșul». Remeș urma să ceară daune morale în valoare de 100.000 de euro. Cauza a fost suspendată, deoarece judecătorii așteaptă ca moștenitorii fostului ministru să fie introduși ca intervenienți.

 

Inițiat, Decebal Traian Remeș l-a acționat în judecată pe Traian Băsescu, în data de 20 noiembrie 2019, la Secția a III-a Civilă a Tribunalului București, într-un proces ce vizează acțiunea în răspunderea delictuală. În 20 ianuarie 2020, instanța a decis, în temeiul articolului 106, alineat 3 din Regulamentul de Ordine Interioară al Instanțelor de Judecată, aprobat prin Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 1375.2015, cu modificările și completările ulterioare, să trimită cauza la Secția a IV-a Civilă, la completul inițial învestit cu soluționarea unei cauze înregistrate încă din anul 2018.
Concret, cauza inițială a fost introdusă pe rolul instanței în 21 noiembrie 2018, pentru ca, în 18 ianuarie 2019, magistrații să anuleze cererea de chemare în judecată, în baza articolului 200, alineat 4 din Codul de procedură civilă, pe motiv că cererea nu îndeplinea anumite cerințe prevăzute de lege.
Ei, bine, în data de 5 februarie 2020, cu puțin timp înainte ca Decebal Traian Remeș să înceteze din viață, acesta a formulat o nouă acțiune în instanță, la Tribunalul București, chemându-l în judecată, pentru aceleași motive, pe Traian Băsescu. De atunci însă, a avut loc și nefericitul eveniment al morții fostului ministru, în România au fost declarate, succesiv, starea de urgență, prelungirea acesteia, starea de alertă și prelungirea acesteia, în primă fază dosarele care nu impuneau o anumită urgență fiind amânate. Pe data de 30 iunie 2020, instanța de judecată a decis să ia în discuție cauza și, în temeiul articolului 412, alineat 1, punctul 1 din Codul de procedură civilă, a suspendat judecarea cererii până la introducerea în cauză a moștenitorilor defunctului Decebal Traian Remeș. 

 

Avocatul fostului ministru arată că este nevoie de o reparație morală

 

Răzvan Pavelescu, avocatul fostului ministru al Agriculturii Decebal Traian Remeș a declarat, pentru Jurnalul, că, în acest moment, procesul este suspendat, însă, până acum nu a primit comunicarea din partea Tribunalului București cu privire la procedura de suspendare, ca urmare a decesului reclamantului. „Este important, din punct de vedere moral, după părerea mea, ca lucrurile să nu rămână așa. Însă depinde continuarea porcesului de disponibilitatea moștenitorilor domnului Remeș - fiii sau soția – de a fi introduși în cauză ca intervenienți. Reamintesc faptul că, în urmă cu patru ani, noi am câștigat procesul împotriva postului public de televiziune, a Direcției Naționale Anticorupție și a doamnei Rodica Culcer. Plicul cu bani, despre care se vorbește atât în rechizitoriul DNA, cât și în hotărârea de condamnare nu există în materialitatea lui. Cu toate acestea, recent, fostul președinte a susținut la un post de televiziune că a văzut imagini cu acel plic, numindu-l pe domnul Remeș corupt. Acesta este obiectul procesului intentat și care, în acest moment, este suspendat ca urmare a survenirii decesului”, a precizat avocatul Răzvan Pavelescu. Potrivit acestuia, urmează să ia legătura cu familia fostului ministru pentru a discuta despre continuarea acestui proces, având în vedere decizia Tribunalului București, pronunțată în această cauză, în data de 30 iunie 2020. 


Proces câștigat împotriva TVR și DNA

 

Prima acţiunea în instanță împotriva lui Băsescu venea la doi ani după ce acesta a câştigat procesul civil intentat de Remeş TVR şi DNA pentru divulgarea probelor din dosarul „Caltaboşul”, în 2007. Atunci, cele două instituţii şi Rodica Culcer au trebuit să-i plătească lui Remeş despăgubiri civile în valoare de 15.000 lei. Iniţial, fostul ministru l-a chemat în acest proces şi pe Traian Băsescu, însă judecătorii l-au exclus pe acesta din dosar pentru că nu avea calitate procesuală.
Reamintim că Decebal Traian Remeș a câștigat, în noiembrie 2016, definitiv la Înalta Curte de Casație și Justiție procesul prin care a cerut despăgubiri de la TVR și DNA pentru divulgarea, în cursul anului 2007, a probelor din dosarul „Caltaboșul”. Fosta șefă a Știrilor TVR, Rodica Culcer, împreună cu postul național de televiziune și cu Direcția Națională Anticorupție au fost obligați, atunci, să-i achite fostului ministru daune morale în valoare de 15.000 de lei. În octombrie 2007, în timpul anchetei DNA din dosarul „Caltaboșul”, TVR a difuzat, în jurnalul de seară, imagini video de la o întâlnire a lui Decebal Traian Remeș cu fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Mureșan, în care acesta din urma i-a înmânat ceea ce procurorii au denumit ca fiind un plic, precum și înregistrari audio referitoare la licitații. Ca urmare a episodului străveziu din 2007, în 2013, ÎCCJ l-a condamnat definitiv pe Decebal Traian Remeș la trei ani de închisoare cu executare. După liberarea condiționată, Remeș a făcut dezvăluiri ample despre modul în care a fost executat de Traian Băsescu, pentru mai multe motive, inclusiv pentru motivul că a refuzat să constituie Ministerul Agriculturii parte civilă în procesul ICA.


Acțiune deschisă cu o săptămână înainte de deces

 

Decebal Traian Remeș a încetat din viață la vârsta de 71 de ani, în 14 februarie 2020, la locuința sa din Baia Mare, după ce, cu o zi înainte, familia acestuia a solicitat externarea din Spitalul Județean Baia Mare. Problemele de sănătate ale fostului ministru s-au agravat în timpul detenției, iar în ultimul an a fost internat pentru asistență medicală. Remeș a avut un rol esenţial în 1999, în oprirea minerilor care veneau spre Bucureşti, când făcea parte din Guvernul Radu Vasile, ca Ministru al Finanţelor, iar în anul 2000, în Guvernul Isărescu, a fost unul dintre cei care a salvat sistemul bancar românesc, care se prăbuşea sub povara creditelor neperformante.



 

×