x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Nici o tara nu este imuna la terorism"

"Nici o tara nu este imuna la terorism"

de Marina Constantinoiu    |    19 Dec 2005   •   00:00
"Nici o tara nu este imuna la terorism"

Suveranul hasemit, Abdullah al II-lea, vorbeste, in exclusivitate pentru Jurnalul National, despre vizita pe care o incepe azi in Iordania presedintele Traian Basescu si despre lupta impotriva terorismului. Este primul interviu pe care Majestatea Sa il acorda presei romane. Coincidenta sau nu, el vine intr-un moment care marcheaza implinirea a 40 de ani de relatii diplomatice intre Romania si Iordania.

Presedintele Traian Basescu efectueaza, azi si maine, o vizita oficiala in Regatul Hasemit al Iordaniei, tara de o importanta strategica pentru SUA in Orientul Mijlociu.

Acum doua luni, ministrul de Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, efectua o vizita la Amman, usor comprimata, data fiind inceperea Ramazanului, si afirma, la intoarcere, ca Romania se vrea un "honest broker" in Orientul Mijlociu. Romania manifesta, in mod clar, o redeschidere spre Orientul Mijlociu, iar Iordania, aliat strategic al SUA in regiune, nu poate lipsi din ecuatie. Mai ales dupa criza ostaticilor din Irak, care a "reactivat" intr-un fel relatiile traditionale pe care le avem cu statele arabe si cooperarea speciala la nivel de servicii secrete.

Bucurestiul si-a propus sa-si creeze un avantaj politic fata de celelalte membre ale Uniunii Europene, pentru ca "Romania este agreata in statele arabe si-si poate oferi expertiza pe anumite domenii din aceasta regiune pentru care alte state nu au nici capacitatea, nici informatia necesare", spunea atunci ministrul de Externe. Azi si maine, presedintele Basescu va avea ocazia unui schimb de opinii cu liderii unui stat care promoveaza pacea in regiune, care a avut intelepciunea de a semna pacea cu Israelul si care a ajutat si ajuta in moduri diverse coalitia internationala din Irak si Afganistan, pentru a-si duce la indeplinire scopurile. Iordania, ca si Romania, este acuzata ca a gazduit pe teritoriul sau avioane ale CIA, care aveau la bord presupusi teroristi capturati in Irak sau Afganistan, iar serviciile sale secrete, se spune, coopereaza mai bine cu CIA chiar decat renumitul Mossad israelian. Intrevederile romano-iordaniene din aceste doua zile nu vor ocoli, probabil, aceste chestiuni, mai ales dupa recenta vizita in Romania a secretarului american de stat, Condollezza Rice.

L-am rugat pe Majestatea Sa, Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei sa ne vorbeasca, in exclusivitate pentru presa din Romania, despre vizita presedintelui roman, dar si despre terorismul caruia i-am declarat, toate statele democratice, razboi deschis.

Jurnalul National: Presedintele Traian Basescu face prima sa vizita oficiala in tara dumneavoastra. Acum doua luni, seful diplomatiei noastre a efectuat o importanta vizita in Iordania. E o surpriza placuta sa vezi ca relatiile noastre bilaterale sunt din nou pe calea cea buna. Care sunt asteptarile dumneavoastra de la intalnirea pe care o veti avea cu presedintele nostru?
Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei: Aceasta vizita coincide cu cea de-a 40-a aniversare a stabilirii relatiilor diplomatice dintre cele doua tari. Ne-am bucurat intotdeauna de relatii foarte puternice cu Romania si sper ca vom discuta cu presedintele Basescu despre posibilitatile de a intari cooperarea bilaterala in toate domeniile - politic, economic si social. L-am intalnit, de asemenea, pe ministrul de Externe Ungureanu, acum cateva luni, si am discutat despre intarirea relatiilor, dar si despre situatia din regiune. Am semnat deja un numar de acorduri bilaterale cu Romania in domeniul cooperararii comerciale, economice, culturale si stiintifice, in domeniul transporturilor, al evitarii dublei taxari, precum si a promovarii investitiilor si speram sa continuam astfel de colaborari intre cele doua tari.

Romania a fost intotdeauna o tara care a sprijinit eforturile de pace din regiune, iar eu si presedintele roman vom discuta despre situatia relatiilor israelo-palestiniene, dar si despre situatia agitata din Irak si despre posibilitatile de reducere a acestor tensiuni.

Si Romania, si Iordania sunt implicate in razboiul global impotriva terorismului. Iordania a platit, recent, un pret dureros pentru implicarea sa in acest razboi (atentatele din 9 noiembrie, care au vizat trei hoteluri de lux din capitala iordaniana, soldate cu moartea a peste 50 de persoane). Oare ar trebui ca si Romania sa se teama de represalii din partea teroristilor din aceleasi motive? Care ar fi sfatul dumneavoastra pentru tara noastra, tinand cont de experienta vasta pe care o aveti in acest domeniu?
Teroristii nu fac discriminari in atacurile lor si nici o tara nu este imuna la terorism. De aceea, Iordania a incurajat intotdeauna un raspuns coordonat in plan international si o si mai buna cooperare internationala pentru a combate terorismul. Acesti extremisti sunt ceea ce numim "takfiri" (adica "in afara religiei" - n.n). Ei cred ca au dreptul de a ucide pe oricine nu adera la gandirea lor. Ei duc, de fapt, un razboi impotriva Islamului traditional, pe care vor sa-l deturneze. La inceput, au vrut sa creeze un conflict intre Est si Vest, sa creeze o asa-zisa ciocnire intre civilizatii, si prin urmare au lovit tinte occidentale.

Obiectivele lor sunt foarte clare pentru majoritatea musulmanilor si este evident ca trebuie trasa o linie. Oamenii de alte credinte nu sunt singurele victime ale terorii. Ei au ucis si musulmani in Iordania, Irak, Arabia Saudita, Maroc, Indonezia si in alte parti. Oameni de orice credinta au cazut victime terorismului. Deci, fiecare dintre noi platim pretul, chit ca suntem musulmani, crestini sau de orice alta religie, daca nu aderam la modul lor de gandire.

De aceea am actionat pentru a da piept cu acest aspect prin lansarea "Mesajului Amman-ului", care elucideaza adevaratele valori si principii ale Islamului, care respinge violenta si intimidarea, fara discriminare. Am gazduit, de asemenea, la inceputul acestui an, la Amman, Conferinta Internationala Islamica, la care s-au reunit peste 180 de intelepti musulmani, pentru a opri abuzurile la adresa credintei noastre. Acestea sunt lucrurile pe care le facem pe plan local.

Si care ar fi actiunile la nivel global?
La nivel global, actionam indeaproape cu prietenii si aliatii nostri din comunitatea internationala pentru a combate terorismul. Romania, de asemenea, este parte a catorva conventii si este membru activ in razboiul international impotriva terorismului, prin participarea sa la Comitetul ONU 1540, care ajuta la prevenirea unui scenariu-catastrofa al ajungerii unor arme de distrugere in masa pe mana teroristilor si in Comitetul 1267, referitor la sanctiunile impuse organizatiei al-Qaeda si talibanilor. Cu totii trebuie sa ne confruntam cu aceasta problema, sa ne unim, fie ca suntem musulmani sau crestini sau apartinem unei alte credinte. Nu trebuie sa fim intimidati de o minoritate al carei scop este sa submineze majoritatea. Curajul si unitatea sunt cele mai puternice arme ale noastre impotriva terorismului.

Care ar fi sansele ca in viitorul apropiat cooperarea in domeniul economic dintre tarile noastre sa se dezvolte?
Cred ca sansele sunt mari si ca exista o mare speranta pentru o cooperare viitoare in sfera economica. Si noi, ca si Romania, suntem membri ai Organizatiei Mondiale pentru Comert (OMC) si avem acorduri de liber schimb cu Statele Unite. Cresterea economica, drept rezultat al reformelor din Iordania in ultimii cinci ani, a fost uimitoare. Din punct de vedere economic, Iordania face pasi foarte mari si toate aceste evolutii deschid usa pentru ca romanii sa investeasca in Iordania si sa creasca schimburile economice. Anul trecut, presedintele Senatului Romaniei a condus o delegatie din care au facut parte senatori si oameni de afaceri, care a venit in Iordania cu scopul de a intari relatiile bilaterale, in special in domeniile politic si economic si al catalizarii investitiilor din Iordania. Sper ca toate acestea vor continua si in viitor.

EDUCAT IN ANGLIA SI SUA
VIZITA. La intrevederea din octombrie, ministrul Ungureanu i-a inmanat Regelui Abdullah o scrisoare din partea presedintelui Basescu
Regele Abdullah al II-lea s-a nascut la 30 ianuarie 1962, la Amman. Are patru frati si sase surori. A urmat cursurile la Colegiul islamic de Stiinte de la Amman si, ulterior, a plecat in Marea Britanie, unde s-a inscris la Scoala Eaglebrook, din Surrey. A parasit Anglia pentru a se duce in SUA, unde a urmat cursurile Academiei Deerfield. In 1980 a fost admis la Academia Regala Militara Sandhurst. In 1984 a studiat politica internationala si afaceri mondiale la Universitatea din Oxford. A mai studiat si la Universitatea Georgetown din Washington D.C. In cursul carierei sale militare a ajuns la gradul de general-maior.

CEA MAI FRUMOASA REGINA
La 10 iunie 1993, Regele Abdullah s-a casatorit cu Rania al Yasin. Majestatea Sa Regina Rania Al Abdullah (foto) s-a nascut la 31 august 1970 intr-o familie palestiniana renumita in Kuwait. Cuplul regal are patru copii - printul Hussein, nascut la 28 iunie 1994, printesa Iman, nascuta la 27 septembrie 1996, printesa Salma, nascuta la 26 septembrie 2000, si printul Hashem, nascut la 30 ianuarie 2005. Rania de Iordania este cea mai tanara regina din lume, dar si, potrivit revistei de moda engleze Harpers and Queen’s, una dintre primele cinci frumuseti ale lumii, alaturi de Angelina Jolie si Christy Turlington. Presedintele Basescu va avea onoarea unei intrevederi separate cu Regina, maine.
×