x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Noua troica PSD: Geoana - Nastase - Mitrea

Noua troica PSD: Geoana - Nastase - Mitrea

22 Apr 2005   •   00:00

Lovitura de teatru pe scena PSD, la Congresul de joi. Ion Iliescu a pierdut batalia pentru sefia partidului in fata lui Mircea Geoana, care a castigat detasat. Trioul de conducere al PSD, in urmatorii doi ani, este Mircea Geoana - presedinte, Adrian Nastase - presedinte executiv, Miron Mitrea - secretar general.

  • de LAVINIA DIMANCEA, CARMEN VINTILA
  • LIDERI. Mircea Geoana (centru), Adrian Nastase si Miron Mitrea (stanga) vor tine fraiele partidului pana la noile alegeri din 2007
    Peste 400 de voturi a fost diferenta dintre Mircea Geoana si Ion Iliescu, care i-a asigurat fostului ministru de Externe locul numarul 1 in conducerea PSD. Scorul alegerilor a fost Geoana 964 - Iliescu 530. Un rezultat zdrobitor pentru Iliescu si unul surprinzator pentru Geoana, care a inceput sa se contureze inca de la debutul lucrarilor Congresului. Delegatii isi exprimau fatis optiunile: e nevoie de schimbare, Iliescu nu trebuie sa mai conduca partidul, Geoana este cel potrivit, in echipa cu Adrian Nastase si cu Miron Mitrea.

    Jocurile pareau facute dinaintea Congresului: Geoana si-a asigurat sprijinul organizatiilor din Transilvania si al celor mai multe din Moldova, controlate de Miron Mitrea, si din sudul tarii, aflate sub aripa lui Nastase. "S-a batut palma", erau cuvintele care circulau cel mai des pe holurile Salii Palatului, locul unde s-a desfasurat Congresul. De altfel, unii sustineau ca Ion Iliescu a fost avertizat inca de zilele trecute sa se retraga si sa accepte o functie onorifica, insa acesta nu a vrut nici in ruptul capului. Lucrarile Congresului aveau sa confirme usor-usor teoria pierderii alegerilor de catre Ion Iliescu. O zi grea pentru fostul sef al statului, care, de la ora la ora, se vedea tot mai departe de pozitia de sef al partidului.

    APUS. Aplauze, ovationari, critici la scena deschisa. Acestea au facut din Congresul PSD unul animat, diferit de ceea ce s-a intamplat pana acum. Diferit si pentru ca Ion Iliescu nu a mai fost "vedeta" incontestabila a reuniunii, iar reactia salii a fost graitoare in acest sens. Ropote de aplauze pentru Geoana, la discursul prin care declara ca a asteptat ca Iliescu sa predea stafeta, aplauze anemice pentru Iliescu, la replicile furioase ale acestuia ca el nu a venit sa predea stafeta. Vremurile de altadata incepeau sa apuna pentru Ion Iliescu. Constient ca se apropie de pierderea bataliei, el a incercat intr-un efort disperat si pe un ton nervos sa-i convinga pe delegati ca el nu a venit in partid pentru functii si ca nu are altceva de oferit decat "viata si slujirea celor multi". Discurs care nu i-a convins insa pe alegatorii pesedisti.

    Cel care a castigat de la tribuna a fost Mircea Geoana. Batalia apriga de la sefia partidului nu s-a regasit in cursa pentru presedintia executiva si cea pentru secretar general. Adrian Nastase, si el aplaudat la scena deschisa de pesedisti, a fost relaxat si zambitor pe tot parcursul Congresului. Toata lumea a dat ca sigura victoria acestuia in fata lui Oprescu, aceeasi siguranta fiind afisata si pentru Miron Mitrea la secretar general.

    VOT. Spre miezul noptii, cei 1.526 de delegati ai PSD s-au inghesuit, calcandu-se pe picioare, la cabinele de vot pentru a isi exprima optiunea. Intr-un haos total, din care nu au lipsit scandalurile, delegatii au votat pe unde au apucat, in spatele cabinelor de vot, la toaleta. Votul secret a devenit doar o vorba pe hartie, pesedistii inghesuindu-se pe la colturi sa se consulte asupra candidatilor ce trebuie incercuiti. A fost momentul in care Iliescu isi exprima increderea in discernamantul delegatilor la Congres, care "trebuie sa ajute intarirea, si nu slabirea conducerii partidului". Dupa vot, cei mai multi dintre delegati s-au risipit, plecand spre case, iar candidatii si unii delegati au ramas sa astepte rezultatele numaratorii voturilor.

    ASTEPTARE. Pesedistii au facut noapte alba joi spre vineri. Peste patru ore a durat procesul de numarare a voturilor, dar liderii si unii membri au ramas pe baricade. Dupa ce si-au luat o pauza, pe la 2:00, Iliescu, Nastase, Geoana, Mitrea si-au dat intalnire la Sala Palatului. Rezultatele neoficiale venite pe parcurs intareau ideea ca Geoana va castiga. De altfel acesta a si comentat victoria sa inainte de a fi date cifrele oficiale, spunand ca, dupa cum a simtit sala, se astepta la acest rezultat. "Voi fi un presedinte de partid care ii va respecta pe oameni si voi sti sa fac echipa. Cred in echipa si in marea familie a PSD. Sunt constient ca impreuna cu colegii mei trebuie sa le castigam increderea oamenilor, sa aratam ca PSD a invatat din experientele mai pacatoase din ultima perioada", a declarat Geoana. El a avansat si ideea unei functii pentru Iliescu. "Sper ca Iliescu sa aiba o functie cat mai importanta in partid. Voi vorbi cu colegii nostri sa-i propunem sa stea alaturi de noi. Sunt convins ca o va face. Ne vom gandi si la o functie speciala pentru el, intrucat este presedintele care a fondat PSD".
    REFUZ. Desi i s-a propus ocuparea unei functii special create pentru el, Ion Iliescu spune ca nu este interesat

    REFUZ. Iliescu nu a vrut. El a fost primul si singurul care a plecat de la intalnirea din noapte, in jurul orei 3:00, si, vadit suparat, Iliescu a spus ca nu il intereseaza nici o functie de conducere.

    "Imi voi desfasura activitatea in PSD de acum incolo ca simplu membru si consultant. Functii executive - nu are nici un rost!", a declarat Iliescu. El a recunoscut ca poate ar fi fost mai bine sa nu fi participat la aceasta competitie si ca este posibil ca luptele de culise si negocierile prealabile sa fi avut un rol important in rezultatul votului. Iliescu a mai spus ca nu va mai candida peste doi ani la presedintia PSD si si-a exprimat speranta ca partidul nu se va scinda.

    Parerea lui Iliescu despre Geoana este ca "e un om tanar, cu inteligenta, care poate sa castige tot ceea ce-i lipseste la ora actuala"", dar ca nu se astepta "sa aiba chiar atata sustinere". "Mai are insa mult de invatat, pentru ca este un om care nu are antrenamentul necesar in politica", a aratat Iliescu, precizand ca nu a inteles "batalia pe ambitii" din partea lui Geoana. "A venit ca disperat, gafaind. Ce i-a trebuit asa, nu stiu, dar... ma rog. Fiecare cu caracterul lui", a spus Iliescu.

    REZULTATE. La ora 4:30 a diminetii, rezultatele oficiale au fost anuntate. In sala aproape goala, cu cateva zeci de delegati-sustinatori, dar si cu jurnalisti, invingatorii si-au facut aparitia pe acorduri muzicale…

    "Iti multumesc ca dintre toate mai ales pe mine …" Mircea Geoana, Adrian Nastase, Miron Mitrea, Titus Corlatean, Corina Cretu, Rovana Plumb, Mihai Tanasescu, Ilie Sarbu erau vedetele. Alaturi de ei, Marian Oprisan de la Vrancea, care pana mai deunazi il adula pe Iliescu, dar devenit brusc fan Geoana, Dan Matei Aghaton, Gabriel Oprea, Aura Vasile. Pupaturi, aplauze si chiar ceva miscari de dans. Rezultatele au confirmat: castigator la presedintia partidului, Mircea Geoana, presedinte executiv, Adrian Nastase, secretar general, Miron Mitrea.

    Garnitura celor 11 vicepresedinti cuprinde in general nume noi, majoritatea oameni cunscuti ca apropiati ai lui Nastase, marii perdanti in cursa pentru un post de vicepresedinte fiind Viorel Hrebenciuc si Dan Ioan Popescu. Acesta a fost votul schimbarii, pentru care a pledat toata lumea de la tribuna sau pe holuri, schimbare care a fost sustinuta si votata de eternii lideri din teritoriu si baroni locali. "Acest congres a fost o demonstratie de democratie", a fost prima declaratie a noului presedinte al PSD, care a dorit sa isi prezinte echipa. "Adrian Nastase, il cunoasteti, este cel care ne-a fost presedinte patru ani si sunt convins ca o sa facem o echipa fantastica. Miron, ce sa va mai spun, omul care stie partidul si care a facut multe pentru partidul nostru. Si Ilie, si Mihai, si Rovana, si Corina, si Titus, si Ucu Rus, si Valer, si nea Nicu Vacaroiu. Aceasta este echipa pe care ati ales-o. Impreuna, vom face tot ce putem pentru ca lumea sa se uite la PSD cu admiratie si dragoste", a conchis noul presedinte al PSD.

    ADIO! Noul presedinte executiv, Adrian Nastase, a declarat ca acest congres a insemnat o schimbare a stilului de conducere a partidului, a intregii garnituri. El a precizat ca, in perioada urmatoare, noii lideri ai PSD se vor concentra pentru coordonarea activitatilor la Parlament si la Guvernul alternativ. Intrebat de ce Iliescu nu a stat alaturi de noii lideri ai partidului, pentru numararea voturilor, Nastase a explicat ca acesta a fost prezent. "M-a impresionat faptul ca a venit in mijlocul noii echipe. Ne-am luat ramas bun, dar vom ramane in continuare in legatura foarte stransa, pentru ca are inca foarte multe de oferit partidului. Sunt convins ca dupa ce vor trece aceste zile, care nu sunt usoare pentru el, vom reusi sa gasim o solutie institutionala prin care sa-l putem folosi, prin prisma experientei si a capacitatii sale de munca", a mai spus Nastase, care a precizat ca, pe baza noului statut, Iliescu nu va putea ocupa o functie de conducere in PSD.

    REZULTATE
    PRESEDINTE
  • Mircea Geoana - 964 de voturi
  • Ion Iliescu - 530 de voturi
  • Serban Nicolae - 9 voturi
  • Dorinel Soare - doua voturi

    PRESEDINTE EXECUTIV
  • Adrian Nastase - 1.018 voturi
  • Sorin Oprescu - 433 de voturi

    SECRETAR GENERAL
  • Miron Mitrea - 576 de voturi
  • Victor Ponta - 469 de voturi
  • Ecaterina Andronescu - 388 de voturi
  • Vasile Gherasim - 13 voturi
  • Francisc Toba - 12 voturi
  • VICEPRESEDINTI
  • Ioan Rus - 1.032 de voturi
  • Titus Corlatean - 927 de voturi
  • Mihai Tanasescu - 745 de voturi
  • Ioan Mircea Pascu - 717 voturi
  • Valer Dorneau - 639 de voturi
  • Dan Nica - 625 de voturi
  • Nicolae Vacaroiu - 604 voturi
  • Ilie Sarbu - 533 de voturi
  • Rovana Plumb - 985 de voturi
  • Corina Cretu - 712 voturi
  • Eugenia Godja - 558 de voturi.
  • Schimbarile din PSD, comentate de analisti


    ION CRISTOIU: "Schimbarea era previzibila, deoarece lansarea candidaturii lui Mircea Geoana a fost un plan bine gandit. N-a fost vorba de un ultim moment pentru ca Ion Iliescu sa aiba un contracandidat de forma. Asa se explica siguranta discursului lui Mircea Geoana si linistea vesela de pe chipul lui Adrian Nastase. Mai era previzibila aceasta schimbare si daca ne gandim la evolutia PSD din ultimele trei luni. Activistii si simplii membri PSD au salutat reintoarcerea lui Ion Iliescu in PSD, crezand ca acesta va relansa partidul, ca va da imunitate liderilor in fata vanatorii de vrajitoare a puterii, ca va ridica partidul in sondaje. Dupa trei luni si ceva, ei au constatat ca Ion Iliescu este o carte perdanta. Fiind vorba de un partid cinic, intemeiat mai mult pe criteriul luptei pentru putere, Ion Iliescu a fost debarcat rapid", a comentat analistul politic Ion Cristoiu alegerea lui Mircea Geoana. Ion Cristoiu nu exclude insa posibilitatea ca marele perdant Ion Iliescu sa plece din partid: "Ion Iliescu nu va face imediat aceasta miscare, atitudinea fata de PSD, de actualii lideri va depinde de cativa factori: 1) felul in care anturajul sau va fi tratat de troica de la conducere, daca apropiatii lui Ion Iliescu se vor duce si se vor plange ca partidul a luat-o razna s-ar putea sa fie convins de necesitatea unei sciziuni. 2) situatia partidului in urmatoarele luni. Daca actuala conducere nu va ridica partidul in sondaje, mai mult ca sigur Ion Iliescu va pune la cale o lovitura de palat, daca nu o sciziune".

    SILVIU BRUCAN: "A fost o lovitura de trasnet ce s-a intamplat la Congresul PSD. Acum, Iliescu isi mananca unghiile ca a fost de acord cu organizarea de alegeri secrete. Iliescu este un om terminat, evident, din punct de vedere politic, pentru ca el nu a existat altfel decat in politica. Nu se va rupe PSD. Adrian Nastase si Mircea Geoana se inteleg foarte bine. Tandemul format din cei doi va muta putin partidul de la stangismul lui Iliescu usor spre dreapta. Vom asista la o europenizare a PSD", ne-a declarat analistul politic Silviu Brucan.

    EMIL HUREZEANU: "Nu putem vorbi inca de o revolutie in PSD. Putem vorbi insa de o lovitura de teatru la Congresul PSD. Ne aducem aminte ca Mircea Geoana a intrat in acest partid oarecum impotriva propriei vointe, doar pentru ca devenise un ministru de Externe popular, mai popular decat multi ministri PSD in anul 2001; deci, este un junior in partid. Nu s-a remarcat niciodata prin acte militante, voluntare sau partinice, spectaculoase, ci mai degraba prin acte de supunere la vointa partidului. Nu a putut sa iasa presedinte din intamplare. Existau fractiuni importante in acest partid, e adevarat, in jurul lui Adrian Nastase si al oamenilor acestuia, care nu-l mai doreau pe Ion Iliescu din tot felul de motive. Ruptura era evidenta de mai multa vreme. Pentru ca pericolul nu mai este acum ca PSD sa reproduca PCR. Pericolul este ca social-democratia sa fie in continuare similara cu social-cleptocratia. Este posibila o scindare a PSD atata vreme cat exista un flanc de stanga, de nostalgici stangisti in jurul lui Ion Iliescu, care simt pericolul mai mult decat il sesizeaza, pentru ca el e un pericol in curs de constituire, si anume alunecarea partidului spre centru si spre o dimensiune mai liberal-sociala prin Mircea Geoana. Acesti oameni vor face ceva. Vor ramane in partid, daca sunt suficient de destepti, sau vor pleca in directia franjurilor PRM sau in alte parti, daca nu sunt atat de destepti".

    CRISTIAN PARVULESCU: "Domnul Iliescu a suferit o drama personala, o drama legata de neintelegerea contextului politic, pentru ca domnia-sa a crezut ca are autoritatea care ii va asigura si votul. Pana la urma, ceea ce a contat a fost incercarea domnului Nastase de a rezista si cred ca principalul castigator al acestui Congres a fost Adrian Nastase, pentru ca, iata, este presedinte executiv si face tandemul pe care nu a reusit sa-l realizeze la conducerea Romaniei, impreuna cu Mircea Geoana, la conducerea partidului. Nu cred in varianta rupturii PSD. De altfel, domnul Iliescu nu a lasat sa se intrevada asa ceva. In orice caz, problema viitoare a PSD este aceea a reformei, caci alegerile pentru presedinte si pentru conducere nu sunt o reforma. Reforma nu consta in schimbarea de persoane, cu atat mai mult cu cat domnul Iliescu nu a fost schimbat de nicaieri, caci domnia-sa nu ocupa inca nici o pozitie, ci candida pentru revenirea in partid pe o pozitie importanta."

    SEBASTIAN LAZAROIU: "E clar ca, daca Iliescu ar fi fost ales presedinte, ar fi existat o anumita dezamagire la nivelul electoratului. E clar ca a existat un curent de opinie defavorabil lui Iliescu. Se spune ca Iliescu era votat de electoratul din rural. Ceea ce este adevarat. Dar nici Geoana nu este rau vazut in mediul rural. Si lumea satelor s-a schimbat mult in ultimii 15 ani si ce avem acum este de fapt un produs al acestei schimbari. Sigur ca schimbarea in sine va aduce un capital pozitiv imaginii PSD, care a avut oarecum de suferit dupa ce nu a mai fost la guvernare. In acelasi timp, potrivit semnalelor care au aparut in presa, exista mai multi lideri PSD care chiar se vor confrunta cu probleme serioase in legatura cu felul in care au guvernat, exista suspiciuni de coruptie etc. In masura in care justitia va demonstra aceste lucruri, pozitia PSD nu are cum sa fie confortabila in perspectiva alegerilor anticipate, dar va depinde de modul in care noul presedinte al PSD, Mircea Geoana, va sti sa gestioneze aceasta situatie. Modul in care el va sti sa culeaga aceasta innoire, dar in acelasi timp sa se dezica sau sa-si ia mana de pe acei lideri care vor avea probleme in justitie, va determina succesul in cazul unor alegeri anticipate. Schimbarea aceasta nu e suficienta ca PSD sa depaseasca Alianta D.A., dar e un mare pas inainte, e o iesire dintr-un blocaj in care acest partid intrase", ne-a declarat sociologul Sebastian Lazaroiu, directorul CURS.

    Opinii consemnate de Gabi Antoniu, Arthur Suciu

    Ce spun sefii partidelor parlamentare


    Liderii partidelor parlamentare au apreciat alegerea lui Mircea Geoana in fruntea PSD, considerand totodata ca schimbarile incepute la Congres nu trebuie sa se opreasca aici. "Ramane de vazut" este o sintagma des folosita de liderii partidelor parlamentare in ceea ce priveste efectele schimbarilor care au avut loc in PSD.

    PD. Liderul interimar al PD, Emil Boc (foto), considera ca schimbarea care s-a produs in conducerea PSD "poate insemna fie inceputul sfarsitului, fie sfarsitul inceputului pentru partid". El a explicat ca poate insemna inceputul sfarsitului din perspectiva trecerii definitive de la conservatorism la reformism, dar ca atata vreme cat si in structurile centrale, dar mai ales in cele teritoriale se mentin persoane foarte controversate, asupra carora planeaza suspiciuni serioase, aceasta schimbare poate fi "un sfarsit al inceputului".

    El i-a urat succes lui Mircea Geoana intr-o munca ce "cu siguranta nu va fi deloc usoara" si a apreciat ca sansele noului presedinte al PSD de a reforma partidul sunt de "50 la 50 la suta". Cat priveste o eventuala colaborare a PD sau a Aliantei cu PSD in noua formula aleasa de Congres, Boc a exclus categoric aceasta varianta. Insa el s-a declarat convins ca PSD, sub conducerea lui Geoana, va sustine in Parlament toate proiectele necesare integrarii europene, obiectiv promovat fara echivoc de noul lider al PSD.

    UDMR. Presedintele UDMR, Marko Bela (foto), a declarat ca alegerea lui Mircea Geoana reprezinta o schimbare fundamentala in PSD, care are acum sansa de a deveni o formatiune politica social-democrata la nivel european.

    El s-a aratat increzator ca Geoana va face fata functiei pe care a castigat-o, mentionand ca este "extrem de important" ca in fiecare partid sa existe un proces de intinerire. Marko Bela a sustinut ca a "stiut" ca Iliescu ar trebui sa se retraga din viata politica inca de cand fostul sef al statului l-a gratiat pe Miron Cozma.

    PUR. Liderul Partidului Umanist, Dan Voiculescu (foto), a precizat ca rezultatul alegerilor din PSD face PUR sa astepte cu interes evolutia PSD in noua structura de conducere.

    "O structura care, cel putin la varf, e dominata de lideri cu stiluri diferite si cu orgolii pe masura. Testul cel mai important pentru noua echipa aleasa va fi mentinerea unitatii partidului", a apreciat presedintele umanist. "Ramane de vazut in ce masura iesirea din scena a lui Ion Iliescu si venirea noii echipe vor insemna sau nu o reforma profunda, mai ales in teritoriu, de unde au venit cele mai multe critici la adresa PSD", a mai spus Dan Voiculescu.

    PNL. Presedintele liberal, Calin Popescu Tariceanu, a comentat ieri ca, desi Mircea Geoana a fost ales presedinte al PSD, nu se poate vorbi despre reformarea acestui partid.

    "Mircea Geoana, dupa infrangerile usturatoare pe care le-a suferit, incearca sa demonstreze ca vrea sa faca reforma, dar a fost ales la pachet cu personaje care au condus si pana acum PSD. Sunt aceleasi figuri compromise", a declarat Tariceanu. "Geoana se poate uita lung la electoratul PSD, dar nu stiu daca aceasta privire lunga poate fi si convingatoare", a sustinut liderul PNL, lasand sa se inteleaga ca alegatorii PSD nu il vor accepta prea usor pe noul lider.

    PPRM. "Noul lider al PSD are suficiente calitati pentru a conduce PSD, cu conditia sa valorifice experienta celor ramasi la conducerea partidului si sa lucreze in echipa", a apreciat presedintele PPRM, Corneliu Ciontu. El considera ca este putin probabila o scindare a PSD in urma rezultatului votului pentru alegerea conducerii acestei formatiuni politice.

    Ciontu a mai spus ca Ion Iliescu ar fi trebuit sa isi retraga candidatura pentru functia de presedinte al PSD "macar in ziua Congresului", apreciind ca, astfel, "ar fi avut de castigat din punctul de vedere al imaginii". Liderul PPRM a mai afirmat ca, in cursa pentru sefia PSD, ar fi preferat tandemul Iliescu-Nastase. "Nu inteleg de ce Adrian Nastase a preferat sa candideze pentru locul secund in partid. Era vorba doar de o competitie democratica", a mentionat Corneliu Ciontu.
    ×