x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special “Nu am instalat spioni la graniţa României”, ne asigură premierul Serbiei

“Nu am instalat spioni la graniţa României”, ne asigură premierul Serbiei

de Marina Constantinoiu    |    03 Noi 2011   •   12:30
“Nu am instalat spioni la graniţa României”, ne asigură premierul Serbiei

Serbia si Rusia au inaugurat, in a doua jumatate a lunii octombrie, un centru comun de actiune in situatii de urgent a, in zona aeroportului din orasul Nis, din dorinta reala de a raspunde unor situatii-limita, cum ar fi catastrofele naturale, nu pentru a spiona Romania, asa cum s-a speculat, a declarat, miercuri, la Belgrad, premierul sarb Mirko Cvetkovic.

Prezent la cea de-a cincea editie a South East Europe Media Organization Forum (SEEMF - reuniune a editorilor de presa din sud-estul Europei) care se desfasoara zilele acestea la Belgrad, premierul sarb a participat la un asa-numit “public interview', raspunzand mai multor intrebari pregatite de trei jurnalisti din Serbia, Slovenia si Romania, dar si de cativa dintre cei peste 200 de invitati la dez bateri.

Cu cateva zile in urma, agentia Associated Press relata ca Rusia a negat speculatiile potrivit carora centrul comun instalat in Serbia ar avea ca scop spionarea teritoriului Romaniei, unde urmeaza sa fie instalat scutulul antiracheta american care deranjeaza Moscova. La ceremonia de inaugurare, ministrul rus pentru Situatii de Urgenta Serghei Soigu a declarat ca aceste afirmatii sunt “pure inventii'. L-am intrebat pe premierul sarb, in calitatea mea de reprezentant al Romaniei la SEEMF, ce anume a facut sa apara astfel de speculatii si mai ales ce l-a facut pe ministrul rus sa le raspunda, atat timp cat in presa din Romania si nici pe scena politica romaneasca nu au existat comentarii in acest sens.

“Este adevarat ca au existat unele comentarii de acest gen in presa din Serbia, care a speculat ea insasi ca ar fi vorba despre crearea unei baze militare rusesti pe teritoriul Serbiei, dar lucrurile sunt intr-adevar asa cum spune si titulatura centrului. Este vorba chiar despre un raspuns rapid in cazuri de inundatii majore, de exemplu, seisme si alte situatii care impun actiunea rapida. Nu este vorba despre o baza militara sau ceva de acest gen, nu spioneaza nimeni nimic', a declarat premierul.

De altfel, Serghei Soigu a precizat, la inaugurarea centrului, ca acesta va gazdui experti si echipament special pentru a raspunde in situatii-limita, pentru a interveni in incendii, inundatii, cutremure sau alte dezastre naturale care s-ar putea produce in regiunea Balcanilor. Tot atunci, Soigu a declarat ca invita toate tarile care suspecteaza ca acest centru ar putea deveni baza militara ruseasca sa se alature, de exemplu, echipelor sale de deminare. “Americanii au impanzit terenul cu dispozitive explozive', a precizat Soigu, referindu-se la atacurile aeriene ale SUA asupra Serbiei, din 1999, care au lasat in urma in regiunea Nis o multime de bombe cu fragmentatie. Tot la inaugurare, ministrul sarb de Interne Ivica Dacic a declarat ca Serbia are dreptul suveran de a accepta prezenta militara straina pe teritoriul sau, dar ca acest centru va avea doar scop umanitar. “Nu ascundem nimic, nu e nimic secret aici. Acest centru umanitar este o parte a mecanismului european de actiune in situatii de urgenta', a adaugat ministrul sarb.

×