Nu întelegem de unde au apărut brusc pulovere, cămăşi, cravate şi rochii violet, deoarece nu avem nici valorile, nici elementele care să ne îndreptăţească să ne permitem să purtăm sau chiar să gândim... violet sau purpuriu! Nici metafizic, nici ezoteric, nici stilistic noi nu ne permitem violet! Violetul este etichetă, eleganţă şi nobleţe. Este distinctiv prin definiţie, prin originea lui şi prin înţelegerea sensurilor lui. Dacă este să vorbim metaforic, România nu este o ţară violet, şi în nici un caz purpuriu regal, pentru simplul fapt că este... gri!
Violet este o denumire după numele florii - „violetă", şi etimologic vine din engleza veche, care l-a preluat după latinescul „purpul"- care înseamnă mixtură de roşu cu albastru. Violetul este considerată cea mai vibrantă şi energizantă culoare spectrală, iar rădăcinile acestei culori sunt adânc înfipte în antichitate, pe undeva prin China de astăzi.
CULOARE ŞI ŢESĂTURI
Această mixtură fabuloasă a fost înnobilată de timp şi de creativitatea umană. Din violet s-a obţinut purpuriul: culoare hipnotizantă, care devine luxul împăraţilor. Purpuriul sau „royal purple"- obţinut din roşu, albastru şi violet, este culoarea regalităţii şi a nobleţei, a excelenţei şi a bogăţiei. După albastrul regal, purpuriul regal a reprezentat şi a rămas şi astăzi emblema fastului şi a celui mai înalt standard social şi material.
În China era numit „Han Purple"şi era exclusiv folosit de împăraţi, de membrii dinastiilor. Se mai folosea şi de artiştii care pictau cu acest pigment rar şi scump, la comanda membrilor înaltei societăţi.
Acest pigment fabulos era extras printr-un procedeu extrem de laborios şi de costisitor, prin pisarea cochiliilor unor moluşte marine preistorice, cunoscute sub numele de Murex trunculus. Pentru doar o jumatate de kilogram de praf de pigment folosit la ţesături era nevoie de milioane de astfel de moluşte. Ţesăturile şi materialele colorate erau foarte scumpe, fiind apanajul oamenilor bogaţi. Aşadar, culoarea mov-violet era un lux interzis prin lege oamenilor de rând.
În Imperiul Roman, doar împăraţii şi oficialii lor aveau dreptul să poarte robe purpurii, iar femeile de rând care erau prinse că încercau să scoată pigmentul din flori sau plante erau considerate vrăjitoare şi erau omorâte. Mai târziu, violetul purpuriu a marcat şi mai mult cultura şi civilizaţia Europei Medievale în costume, armată, artă, literatură. Tezaurul împărătesei Sissi a Austriei este remarcabil prin faptul că este alcătuit, în mare parte, din haine şi accesorii purpurii şi violet deosebit de fine şi elegante.
În jurul anului 1856, William Perkin, un student la chimie, un tânăr de doar 18 ani, face un experiment personal cu scopul de a încerca să creeze un agent antimalarie şi derivă, fără să vrea, un praf mov-violet, cu componenţa asemănătoare pigmentului extras atât de complicat din moluştele marine! Acesta, dizolvat, devine o pastă purpurie cu un colorit fermecător, care devine cunoscut drept „mov", obţinut uşor în laborator. Astfel, producţia se răspândeşte în masă şi culoarea violet nu mai reprezintă apanajul bogaţilor, nu mai este restricţionată pe piaţă şi, de fapt, devine un trend - o tendinţă mondială.
ATÂT DE FASHION...
De atunci, movul sau violetul reprezintă prima culoare din lista culorilor „fashion", prima alegere a designerilor pentru colecţiile rafinate şi elegante. Movul rămâne special, prima şi singura culoare stil. Totuşi, movul nu putea fi purtat de oricine, trebuia armonizat într-un anumit fel şi trebuia să transmită un mesaj special despre persoana care îl purta. De exemplu, în Marea Britanie, violetul a cunoscut mai multe perioade preţioase şi a fost conservat şi astăzi cu aceeaşi sobrietate. Pentru englezi, tradiţia violetului din era victoriană şi eduardiană este parte din stilul de viaţă actual.
Multe amenajări interioare şi multe accesorii de mare clasă sunt făcute în special în nuanţele impunătoare purpurii şi violet. Englezii au folosit cel mai mult aceste nuanţe şi au rămas nostalgici faţă de conotaţiile şi semantica violetului. În Anglia, chiar şi imaginea anumitor produse alimentare este strâns legată de această culoare, datorită asocierii cu luxul şi bunăstarea (anumite mărci de ciocolată şi dulciuri au ambalaje mov şi violet, aceasta reprezentând calitatea deosebită şi identitatea produsului de zeci sau sute de ani).
În anii '60-'70, era culoarea hippy şi exprima nuanţa epocii psihedelice, a fericirii excesive obţinute prin consumul de droguri. Violetul era foarte popular şi în anii '80 şi rămâne o culoare „iconică", mai ales prin apariţia fulminantă a lui Prince. Cu filmul şi albumul său din 1984, „Purple Rain", Prince a revoluţionat şi muzica acelei perioade, şi moda, încurajându-şi fanii să poarte violet regal. Şi pentru că tot suntem la capitolul muzică, Deep Purple este o trupă rock care a făcut istorie, iar „Purple Haze" este unul dintre cele mai cunoscute cântece ale lui Jimi Hendrix.
În anii 2000, era calculatorului şi a web designului a dus la crearea unui nou ton de violet purpuriu (supranumit purpuriul electric), alcătuit din violetul clasic şi magenta. În 2007 (anul mov intens!), cu un an înainte să moară, Yves Saint Laurent prezenta rochii fabuloase, prin care a dat alte valori şi altă percepţie asupra culorii. În 2008, Institutul Pantone dădea vot maxim pentru această culoare numită „blue iris" (cod Pantone 18-3943) sau movul mistic.
CULTURA VIOLETULUI PURPURIU
Purpuriul înseamnă regesc. Maiestuos. Lux. Blazon. Armata. Dress-code. Etichetă. Diplomaţie. Artă. Spiritualitate. Calm. Stare înaltă inspiraţională. Dar şi doliu. Jale. Moarte. Intrigă. Ritualuri oculte. Semnificaţiile au luat conotaţii diferite de la o cultură la alta. De la un spaţiu geografic la altul. În Thailanda, femeile rămase văduve poartă violet ca semn de doliu. În Egipt, culoarea este sacră, pentru că a fost culoarea preferată a Cleopatrei.
„The Purple Heart" este o decoraţie care se acordă în Armata americană, în numele preşedintelui, acelora care au fost răniţi sau ucişi în timpul serviciului militar de după 5 aprilie 1917.
Semnificaţia tradiţională a rămas cea regală, şi primează. Robele regilor, împăraţilor şi ale autorităţilor de cel mai înalt rang oficial purtau purpuriu ca semn nobil distinctiv. Tot ceea ce era descoperit în natură şi avea nuanţe de violet era considerat divin, misterios şi era atribuit zeităţii şi spiritelor înalte. Şi erau conservate şi nepreţuite.
Puţină lume îşi permitea să poarte sau să aibă purpuriu. Lavanda, orhideea, liliacul şi violetele erau considerate preţioase, ca şi ametistul şi toate pietrele preţioase în nuanţe violet, iar misterul din jurul lor era dezvoltat tocmai din faptul că erau extrem de rare şi atât de frumoase. Oamenii au încercat prin toate mijloacele să redea exact nuanţele violet fascinante ale naturii - care inspirau şi înălţau creativitatea la cote extreme. Nuanţele închise sugerează bogăţia şi luxul, în timp ce tonurile mai deschise, pale exprimă romantismul şi delicateţea.
Un violet care conţine mai mult roşu va încălzi un spaţiu sau va reda căldura într-o anumită combinaţie de culori. Violetul devine mai deschis (cald) sau mai închis (sobrietate) în funcţie de balanţa dintre roşu şi albastru. În artă şi modă, violetul purpuriu s-a folosit cu tonuri neutre de bej (conservator) sau auriu (opulent, extravagant).
Combinate, verdele şi purpuriul în tonalităţi deschise pot induce o profundă stare de calm şi bună dispoziţie. Rozul în alăturare cu violetul transmite feminitate şi eleganţă. În Feng Shui, culoarea violet este principală şi... principială. Pentru cunoscători, beneficiile acesteia sunt cu adevărat simţite şi resimţite, iar alăturarea cu alb şi galben este mistică, efectele fiind nebănuite.
Pentru România, violetul este marcant în acest an. S-a creat deja o isterie generală, semnele sunt clar evidente, dar toată lumea spune că „este pur întâmplător" şi faptul că se îmbracă toţi în violet, şi faptul că joia („ziua violet") preşedintele poartă ceva mov sau violet este o simplă coincidenţă. Coincidenţa este vibrantă. La fel ca şi culoarea violet. Şi cât se poate de ezoterică. Situaţia este pe cât de interesantă, pe atât de penibilă.
Atenţie însă: specialiştii în fashion spun că roşu este un „must-have" pe toate planurile: de la maşini până la amenajări interioare. Prin urmare, nu numai că nu ne permitem violet, dar, surpriză, culoarea anului este roşu!
Un simbol versatil, adesea periculos
• Protestul „Purple Rain"- a fost mişcarea de protest la adresa apartheid-ului, care a avut loc la Cape Town, în Africa de Sud, la 2 septemprie 1989. Atunci poliţia a împroşcat miile de demonstranţi cu o pastă purpurie. De aici s-a născut şi sloganul politic „Purpuriii vor guverna!".
• Una dintre stelele Pleiadelor, numita Pleione, este supranumită şi „Purple Pleione" deoarece, fiind extrem de energică şi de mişcătoare, emană o pulbere alb-albăstruie sub un filtru de gaz de hidrogen roşu. Rezultatul vizibil este purpuriu şi reprezintă un cerc spectaculos, pe care îl realizează în urma mişcării sale pe cer.
• Purpuriul este asociat cu Duminica din calendarul solar Thai. Oricine poate purta purpuriu duminica şi cine este născut în această zi este bine să poarte mov, violet şi tonuri derivate.
• Muntele Purpuriu (Purple Mountain) este situat în estul Nanjing-ului, lângă provincia Jiangsu (China). La răsărit şi apus, culmile acestui munte sunt deseori învăluite într-un misterios nor purpuriu.
• Haina de armată a Regatului Leon (Kindom of Leon, 910-1301). „Porpora" sau „purpura" a fost doar una dintre tincturile speciale folosite în heraldica europeană, clasicul exemplu al purpurii este regăsit încă dinainte de 1925 în hainele armatei militare ale Regatului Leon, în alăturare cu argintul: emblema unui leu care simboliza imperiul şi valorile sale.
• Împărăteasa Bizanţului a născut un fiu în Camera Purpurie a palatului. Numele copilului a fost Pophyrogenitus („Născut în purpuriu"), iar el a marcat o întreagă dinastie de împăraţi bizantini.
• În China, numele Oraşului Interzis. În literele chinezeşti, literal vorbind, primul semn din nume înseamnă purpuriu (în ciuda faptului că împăratul Chinei purta galben - culoarea regală specifică adoptată)
• Triunghiul Purpuriu a fost o tabără de concentrare nazistă folosită pentru a identifica şi a prinde grupurile neortodoxe şi nonconformiste supranumite Bibelforscher (în general, martori ai lui Iehova)
• Înainte şi în timpul celui de-al doilea război mondial, japonezii foloseau un cod numit „Codul Purpuriu". Înfrângerea acestora în zona Pacificului s-a datorat în special faptului că acest cod a fost spart de criptografii americani, ruşi şi englezi.
Puţină politică
În politica britanică, purpuriul este reprezentat ca fiind culoarea Partidului Independenţei din Regatul Unit, un partid eurosceptic, care are drept scop scoaterea Marii Britanii în afara UE. În politica Olandei, purple („paars", în olandeză) înseamnă coaliţie guvernamentală a drepturilor liberale şi socialiste (simbolizate prin albastru şi roşu) în opoziţie cu partidul central creştin-democrat. Din 1994 până în 2002 au fost două cabinete mov ale acestui partid. În concepţia politică a Statelor Unite, un stat purpuriu (purple state) este un stat perfect echilibrat între republicani (simbolizat prin roşu) şi democraţi (simbolizat prin albastru). În lume există conceptul de state roşii şi state albastre.
Fuziunea dintre ele duce, inevitabil, la o politică şi la o viziune comună, violet!
Cel mai bun mod de a purta mov
Ca miniregulă de bază, un strop de mov sau de violet este absolut flatant pentru orice ţinută sau accesoriu, indiferent de ten sau culoarea părului. Movul luminează şi dă strălucire. De exemplu, jacheta sau eşarfa sau o rochie de cocktail (dar tonul să fie strălucitor, viu, nu închis). Movul se combină bine cu alte culori neutre închise. Movul este un accesoriu în sine, fiind ideal pe sub o jachetă neagră, gri sau albastră. Atenţie la contraste! Gri argintiu, auriu, roşu puternic. Sunt combinaţii elaborate şi pot face rău imaginii personale sau dimpotrivă. Depinde de atitudine, de stil şi de tot ansamblul vestimentar.
Vocabular „colorat"
În limba engleză există chiar o terminologie care conţine cuvântul „purpuriu", un set de expresii foarte bine înrădăcinate în vocabular. De exemplu: „Purple cow" înseamnă remarcabil, deosebit, ieşit din comun; „purple prose"- text literar exagerat de pompos în sens hipermetaforic, mincinos chiar; „purple speech"- înseamnă discurs profan şi nedocumentat, extrem de negativ sau „purple haze"- stare de confuzie sau euforie indusă de consumul de droguri şi stupefiante.