x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Nunţi şi botezuri la rece, în Biserica de Gheaţă de la Bâlea

Nunţi şi botezuri la rece, în Biserica de Gheaţă de la Bâlea

de Diana Scarlat    |    13 Ian 2012   •   21:00
Nunţi şi botezuri la rece, în Biserica de Gheaţă de la Bâlea

Casatoriile si botezurile la rece si la inaltime – in toate sensurile – au devenit o moda la Balea Lac, in Muntii Fagaras, la 2.000 de metri altitudine. Pana in februarie vor fi oficiate mai multe slujbe religioase in Bi­serica de Gheata, care va fi gata in curand.

In cea de-a doua parte a lunii ianuarie, cei ce vor urca la Balea Lac vor putea vizita si noua Biserica de Gheata cons­truita langa Hotelul de Gheata, devenit deja celebru in toata lumea. 'Dupa ce va fi bine­cuvantata, biserica va gazdui diverse slujbe sau programe religioase, private sau cu acces liber. Rezervarile pentru evenimentele de la Biserica de Gheata au inceput deja, pana acum fiind confirmate doua cununii religioase ale unor cupluri de tineri englezi si mai multe botezuri', spune Arnold Klingeis, initiatorul proiectului.

Si jurnalistii de la BBC au venit anul acesta sa vada cu ochii lor Hotelul de Gheata de la Balea Lac si sa transmita in direct deschiderea lui, iar britanicii s-au indragostit iremediabil de constructiile de gheata de la Balea. Hotelul are anul acesta 10 camere, fiecare fiind botezata dupa un stil muzical. Tema din acest an al hotelului este 'ice sound', camerele avand denumirile: Rock, Jazz, Latino, Dance, Hip Hop, Chillout, Classical, House, Trance si Blues.

Din anul 2005, Hotelul de Gheata se reconstruieste in fiecare iarna in Muntii Fagaras, din caramizi de gheata taiate si scoase din Lacul Balea. Din acelasi tip de caramizi este ridicata in fiecare an si biserica, prima fiind construita in 2006. Daca biserica este ridicata aproximativ in acelasi stil in fiecare an, fiind inspirita de o biserica veche din satul sibian Malancrav, Hotelul de Gheata are de fiecare data o structura diferita si o poveste noua. 'Ice sounds' este tematica sezonului 2011-2012, fiind transpusa in decorul si in arhitectura camerelor, a restaurantului de gheata si a barului de gheata. De exemplu, in camera rock, turistii au instrumente muzicale sculptate in gheata pe post de noptiere si fiecare camera ofera obiecte care amintesc de stilul de muzica ce i-a dat numele.

Anul acesta, biserica este pregatita pentru a gazdui mai multe nunti si botezuri, britanicii fiind pe primul loc la rezervari, nu doar la Hotelul de Gheata, ci si la… Biserica!

In ineditul locas de cult, care a starnit numeroase controverse in primii ani, dar a fost acceptat in cele din urma de Bi­serica Catolica, pot intra simultan aproximativ 50 de persoane, suprafata fiind de circa 100 de metri patrati. Sfintirea Bisericii de Gheata va fi oficiata in cadrul unei festivitati speciale la care vor fi invitati preoti ai mai multor culte crestine de la noi din tara. La fel ca si anii trecuti, bi­serica va avea caracter ecumenic, fiind deschisa spre vi­zitare, in mod gratuit, oricarui turist, indiferent de orientarea religioasa.

Daca despre arhitectura Bi­sericii de Gheata nu se pot spune prea multe lucruri noi, Hotelul de Gheata este intru totul inedit. 'Noutatea din sezonul 2011 este construirea unei structuri de igluuri, chiar in vecinatatea hotelului. «Hotel of Ice – Balea Lac» este un proiect de marketing turistic care face parte din amplul «Proiect Transilvania». Prin construirea Ho­telului de Gheata se ur­mareste promovarea poten­tialului tu­ristic din Masivul Fagaras, prin combinarea resurselor naturale cu un mod inovator si dinamic de agrement', explica Arnold Klingeis, actualul primar al Avrigului (judetul Sibiu).

Din aceasta iarna, cine nu se simte pregatit sa doarma pe paturile de gheata ale hotelului, se poate bucura din plin de mesele de gheata ale restaurantului, cu mancare ser­vi­ta in farfurii sculp­tate in ghea­ta si ba­u­tu­ra turnata, bineintele, tot in pahare de gheata. 'Noi oferim si un meniu special, in restaurantul de gheata, deschis de anul acesta. Vom avea aici mai multe nunti si botezuri in aceasta iarna', mai spune Arnold Klingeis.

Constructiile au fost ridicate cu multa munca suplimentara anul acesta, din cauza tempe­raturilor primavaratice, insa turistii au fost multumiti. Blocurile de gheata folosite pentru constructie sunt transportate cu ajutorul saniilor, apoi sunt taiate cu drujba. Este nevoie de 2.000 de astfel de caramizi pentru construirea intregului hotel. Temperatura maxima in interiorul hotelului de gheata este de maximum 1-2 grade Celsius.

×
Subiecte în articol: special