x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Odihnă in post

Odihnă in post

de Daniela Cârlea Şontică    |    14 Noi 2007   •   00:00
Odihnă in post

In Postul Crăciunului sunt trei sărbători cu cruce roşie: Ovidenia, Sfăntul Andrei şi Sfăntul Nicolae.

Aşezată in primele zile din post, Vovidenia sau Ovidenia, cum mai este numită Intrarea in Biserică a Maicii Domnului, este una dintre sărbătorile dedicate Fecioarei Maria. Praznicul de la 21 noiembrie aminteşte momentul biblic in care, după tradiţie, Ioachim şi Ana au dus-o pe fiica lor Maria, in vărstă de 3 ani, la templu. Părintele Cleopa descrie astfel mergerea la templu a Fecioarei: "La intrare, biserica avea 15 trepte, după numărul celor 15 psalmi (...) Cănd a ajuns Fecioara Maria la aceste 15 trepte, dumnezeieştii părinţi Ioachim şi Ana voiau să o ducă de mănă, ca pe o copilă ce nu poate păşi pe trepte. Dar, fiind intărită de harul Duhului Sfănt, ea s-a desprins din măinile părinţilor şi de ceata fecioarelor care o conduceau cu făclii aprinse şi cu căntări, şi a inceput să urce ca o porumbiţă nevinovată peste toate treptele, ca o pasăre a Raiului...". Proorocul Zaharia, care era şi arhiereu şi căruia i se descoperise de la Dumnezeu cine este Fecioara, a dus-o, după ce a inchinat-o in biserică, in Sfănta Sfintelor. Acolo doar arhiereul o dată pe an intra să aducă jertfa pentru sine şi pentru popor. După aceasta a dus-o in casa fecioarelor, unde Fecioara Maria a locuit acolo, impreună cu celelalte tinere, vreme de 12 ani. Totdeauna işi făcea rugăciunea in Sfănta Sfintelor. Tradiţia cerea ca fecioarele care erau inchinate lui Dumnezeu să fie aduse inapoi in familie cănd ajungeau la maturitate.


SFÃ...NTUL ANDREI. Despre Sfăntul Andrei se ştie că este cel dintăi chemat la apostolie de către Hristos, alături de fratele său, Sfăntul Apostol Petru. Tradiţia spune că Sfăntul Andrei este cel care a călcat pe teritoriul actualei Dobroge şi a propovăduit credinţa in Iisus Hristos oamenilor de pe aceste meleaguri.


SFÃ...NTUL NICOLAE. Ierarhul sărbătorit la 6 decembrie este unul dintre cei mai milostivi sfinţi. De origine din Myra, Sfăntul Nicolae a patricipat la Sinodul I de la Niceea, in anul 325, convocat de impăratul Constantin cel Mare, in cadrul acestui sinod fiind elaborat Crezul (simbolul credinţei).

In toate cele trei sărbători amintite este dezlegare la peşte, untdelemn şi vin.


● Ritualuri şi semne din popor ● Rostul şi inţelesul Sfintei Liturghii ● Zilele de post şi sărbătorile ● Maica şi Pruncul in iconografie ● Aşteptarea lui Mesia ● Să dovedim că merităm numele de bun creştin ● Puterea Maslului ● Marii sfinţi postitori ● Postirea omului modernÂ

×
Subiecte în articol: ediţie specială