x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Olimpiada italiană la vănarea rromilor

Olimpiada italiană la vănarea rromilor

de Carmen Plesa    |    04 Noi 2007   •   00:00
Olimpiada italiană la vănarea rromilor
Sursa foto: FILIPPO MONTEFORTE/

Cotidianul Il Giornale semnala ieri o nouă dimensiune, cu rol mediatic, a decretului-lege adoptat de Guvernul italian pentru facilitarea expulzării cetăţenilor UE, afirmănd că Italia asistă in prezent la "competiţia prefecţilor: căştigă cine vănează primul rrom".

Un val de xenofobie pare a cuprinde Italia, iar la Bucureşti autorităţile par depăşite de situaţie.

Cotidianul Il Giornale semnala ieri o nouă dimensiune, cu rol mediatic, a decretului-lege adoptat de Guvernul italian pentru facilitarea expulzării cetăţenilor UE, afirmănd că Italia asistă in prezent la "competiţia prefecţilor: căştigă cine vănează primul rrom".

ATAC. Un grup de zece italieni care purtau cagule şi erau inarmaţi cu băte şi cuţite i-au atacat vineri seară pe romănii care stăteau intr-o parcare a unui supermarket popular de la periferia Romei. Cei patru au fost răniţi, iar unul dintre ei era in stare gravă. Zona Tor Bella Monaca, in care s-a petrecut incidentul, este una frecventată de romăni, care se adună in grupuri, in special seara, cumpără alcool din supermarket şi-l consumă in parcare.

DEMOLĂRI. Uciderea ita-liencei in vărstă de 47 de ani, soţia unui ofiţer de marină, de un rrom cetăţean romăn a determinat autorităţile de la Roma să demoleze taberele ţiganilor din Roma şi să inceapă să repatrieze romănii consideraţi periculoşi.

Crima a provocat şi dispute legate de politica de imigraţie a guvernului de centru-stănga al premierului Romano Prodi, iar oficialităţile se tem că a declanşat şi ameninţarea unor violenţe rasiste.

Ambasada romănă a cerut autorităţilor de la Roma să se asigure că "astfel de acte de xenofobie nu se vor mai repeta". Ministrul italian de Externe, Massimo D’Alema, a condamnat agresiunea comisă la Roma asupra celor patru romăni, apreciind că acest act este "nedemn" de Italia.

FUNERALII DISCRETE. Tot ieri au avut loc funeralii discrete pentru Giovanna Reggiani, italianca de 47 de ani victimă a romănului Nicolae Mailat, acuzat că ar fi jefuit-o, bătut-o şi violat-o. Familia a cerut ca presa să nu aibă acces in biserica valdeză, unde a fost dus sicriul femeii, iar Primăria Romei a decretat ieri zi de doliu. La funeralii au participat şi numeroşi politicieni, printre care ministrul de Interne, primarul Romei, preşedintele Alianţei Naţionale. Ministrul romăn de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat, pentru Mediafax, că un consilier al său urma să participe la funeraliile Giovannei Reggiani, dar familia acesteia a refuzat, precizănd că doreşte ca acestea să se desfăşoare intr-un cadru privat.

CHEMAT IN "CIZMĂ". Asociaţia Romănilor din Italia (ARI) a adresat ieri o scrisoare deschisă preşedintelui Traian Băsescu, in care il invită in Italia, in contextul lipsei totale de implicare a Ministerului de Externe in situaţia comunităţii romăne din peninsulă, informează Mediafax.

Intr-un interviu acordat televiziunii Rai, un reprezentant al ARI a spus că l-au contactat foarte mulţi compatrioţi care muncesc in Italia şi care sunt ingrijoraţi că-şi vor pierde locul de muncă, in contextul puternicei campanii antiromăni din peninsulă.

Cei mai afectaţi par să fie romănii care lucrează in casele italienilor - menajere, ingrijitoare, care se tem că familiile care i-au angajat vor renunţa la serviciile lor, pentru că "romăn" a devenit un cuvănt care inspiră teamă.

Ordine de expulzare pe bandă rulantă

Prefectul de Genova a semnat ieri ordine de expulzare pentru 17 romăni. Alte două astfel de ordine au fost semnate la Torino, unde prefectul a decis să repatrieze, din motive de siguranţă, doi cetăţeni romăni care locuiau intr-o tabără ridicată ilegal de rromi. Primul prefect care a semnat pentru expulzarea unor romăni a fost cel de la Milano. Televiziunile italiene au prezentat ieri imagini de la raiduri pe care le face poliţia in taberele de rromi din toată peninsula. Ordinele de expulzare trebuie semnate de judecători, dar inaintea repatrierii nu este necesar un proces, conform Ministerului de Interne. Prefectul Romei, Carlo Mosca, a semnat ieri trei ordine de expulzare. El a afirmat că autorităţile pot recurge la prevederile decretului pentru a repatria cetăţeni UE pe care poliţia ii arestează deseori, dar nu ii poate pune sub acuzare, sau care trăiesc in mod evident din "venituri ilicite". Premierul Tăriceanu a anunţat ieri că a cerut miniştrilor de Interne, Muncă şi Justiţie să prezinte măine un set de propuneri care să "contrabalanseze" expulzarea romănilor din Italia.

carmen.plesa@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: eveniment italia