x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Statul decontează 32.000 de euro pentru ca 600 de reprezentanți ai statelor NATO să participe la parada militară de 1 Decembrie

Statul decontează 32.000 de euro pentru ca 600 de reprezentanți ai statelor NATO să participe la parada militară de 1 Decembrie

de Ion Alexandru    |    24 Noi 2022   •   07:55
Statul decontează 32.000 de euro pentru ca 600 de reprezentanți ai statelor NATO să participe la parada militară de 1 Decembrie

Statul decontează 32.000 de euro pentru ca 600 de reprezentanți ai statelor NATO să participe la parada militară de 1 Decembrie

 

Pentru patrada militară prilejuită de Ziua Națională, Guvernul a făcut o derogare de la normele legale în vigoare încă din anul 1991 și a aprobat că, în loc de cinci reprezentanți, de această dată sunt invitați să paranifestariticipe la aceste manifestări… 600 de invitați care fac parte din armatele statelor NATO și partenere. Conform unui HG adoptat zilele trecute, acești invitați vor fi transportați și cazați prin grija MApN, iar statul va suporta cheltuielile privind masa, cafeaua și vizitarea obiectivelor turistice pentru fiecare dintre cei 600 de participanți străini, suma totală ridicându-se la 156.000 de lei.

 

Potrivit acestei Hotărâri de Guvern privind aprobarea unor măsuri destinate organizării, desfășurării și finanțării, în anul 2022, a paradei militare naționale prilejuite de data de 1 Decembrie – Ziua Națională a României, Executivul a dispus derogarea de la Normele privind organizarea în țară a acțiunilor de protocol și a unor manifestări cu caracteri cultural-științific, precum și cheltuielile ce se pot efectua în acest scop de către instituțiile publice.

Concret, aceste norme au fost aprobate prin HG 552 din anul 1991 și stabilesc, în cuprinsul Capitolului 2 – „Invitarea în țara noastră a unor delegații și persoane pe cheltuiala părții române”, că invitarea în România a unor delegații sau persoane străine de către ministere, instituții și celelalte organe centrale, prefecturi și Primăria Capitalei se face cu aprobarea ministrului de stat care răspunde de activitatea respectivă. 

 

De la cinci, la... 600

 

De asemenea, Normele citate precizează fără echivoc că, din delegațiile oficiale, de regulă, pot face parte cel mult cinci persoane, iar, pentru persoanele care depășesc acest număr, cheltuielile de masă zilnice, cât și cele de cazare, vor fi suportate de către delegațiile străine respective. Numărul de persoane poate fi, totuți, mai mare de cinci doar dacă „este o consecință a reciprocității”.

Ei bine, Guvernul,  prin semnătura premierului Nicolae Ciucă și prin contrasemnăturile ministrului Apărării, Angel Tîlvăr, ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, și ministrului Finanțelor, Adrian Câciu, face, anul acesta, o excepție de la normele legale citate mai sus, aprobând „în scopul participării la parada militară națională organizată în anul 2022, cu ocazia Zilei Naționale a României, invitarea în România de către Ministerul Apărării Naționale a unui număr de 600 de persoane, care vor face parte din detașamentele armatelor statelor membre NATO și partenere”.

 

Buget de 156.000 de lei

 

Potrivit anexei acestui act administrativ aprobat de Executiv, cheltuielile zilnice de masă pentru personalul detașamentelor armatelor statelor membre NATO și partenere invitate să participle la parada militară din 1 Decembrie sunt de 105 lei de persoană pe zi, la care se adaugă 20 de lei de persoană pe zi pentru cafea, apă minerală, sucuri și gustări, precum și 135 de lei de persoană pentru „alte cheltuieli pentru vizitarea obiectivelor turistice din municipiul București, efectuarea de fotografii oficiale etc.”. Asta, în condițiile în care „cazarea, asistența medicală de urgență și transportul personalului străin sunt asigurate prin grija Ministerului Apărării Naționale, cu mijloace proprii”.

La un calcul simplu, pentru cele 600 de persoane invitate, pentru o singură zi cheltuielile de masă se ridică la 63.000 de lei, cele pentru „cafea și apă minerală” se ridică la 12.000 de lei, iar cele pentru vizitarea Bucureștiului se ridică la 81.000 de lei. În total, distracția ajunge la suma de 156.000 de lei (32.000 de euro).

Potrivit aceleiași Hotărâri de Guvern, personalul român care însoțește detașamentele armatelor statelor membre ale NATO și partenere primește câte 20 de lei pe zi de persoană pentru cafea și apă minerală și 135 de lei pentru vizitarea obiectivelor turistice din Capitală. Nu se decontează cheltuielile pentru masă.

×