Nici nu s-au încheiat bine alegerile din PNL, că Florin Cîțu pare să se confrunte cu cele mai grele lovituri politice, chiar într-un moment în care ar fi trebuit să pozeze în dublu-victorios. Pe de o parte, pentru că a fost ales președinte al partidului și, pe de altă parte, pentru că, ieri, la București, în prezența președintelui Comisiei Europene, a semnat celebrul PNRR. În acest timp, mai mulți parlamentari liberali stau cu demisiile scrise, iar Ludovic Orban nu poate „garanta” că aceștia nu vor vota o moțiune de cenzură împotriva Guvernului. Mai mult, cei 18 parlamentari ai Grupului Minoritătăților Naționale anunță, pe surse, că au întors armele și nu mai susțin Guvernul. Singurul sprijin, acordat cu „manta” pentru premier pare să vină de la fostul ministru USR al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, care susține că actuala criză politică poate bloca PNRR pentru România.
Singurul USR-ist care colaborează cu premierul Florin Cîțu este Cristian Ghinea, acesta din urmă participând, ieri, la invitația proaspătului lider al PNL, la întâlnirea cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Cu o zi înainte, însă, Ghinea a aruncat „buzduganul”. În cadrul unei emisiuni televizate, fostul ministru a declarat că, pentru a nu pierde banii europeni, în următoarele două luni „Ministerul de Finanțe, Guvernul României trebuie să facă un grafic de plăți pentru următorii șase ani. Asta este o chestiune care trebuie să ia milestone-urile din PNRR negociate și să spună atașăm bani pe fiecare semestru până în 2025. Odată făcut acest grafic financiar, se poate face prima cerere de plată, în speță pentru prefinanțare. (…) Până la 31 decembrie Guvernul României trebuie să facă ordonanța de urgență pentru circuitul financiar. Trebuie să facă, tot până la 31 decembrie, sistemul informatic al PNRR. (…) Deci eu sper să nu ajungem în situația în care ne blocăm chiar de la prima bornă, care este la 31 decembrie anul acesta”, a precizat acesta.
În traducere liberă, Cristian Ghinea susține că o eventuală cădere a Guvernului Cîțu echivalează cu blocarea PNRR, încă din „fașă”. Aceste argumente vin în contextul în care Ghinea este un susținător al candidatului Dan Barna pentru șefia USR-PLUS, dar și în condițiile în care contracandidatul Dacian Cioloș a subliniat că formațiunea nu va intra într-un guvern cu Florin Cîțu premier. Nu este clar dacă, în acest moment, mesajul lui Ghinea reprezintă o ruptură de viziune în interiorul USR-PLUS, în ceea ce privește dărâmarea Guvernului Cîțu.
Ludovic Orban nu garantează că susținătorii săi nu vor vota moțiunea de cenzură
În schimb, lovitura decisivă pentru Florin Cîțu pare să vină chiar din PNL. Ieri, Ludovic Orban a făcut declarații de o duritate fără precedent la adresa noului președinte PNL, dar și la adresa președintelui României, Klaus Iohannis. „Florin Cîțu nu înțelege un lucru. Mie mi-ar fi rușine să ajung președinte PNL cum a ajuns el. El nu înțelege că nu va mai rămâne premier. Și dacă va rămâne, va rămâne doar din mila PSD. Din ce în ce mai puțin simpatizanți PNL cred îl el și nu înțeleg cum rămâne el premier. Eu nu voi vota o moțiune împotriva lui. Pe ceilalți parlamentari trebuie să îi întrebați”, a precizat acesta.
Ei bine, în acest moment, de partea lui Orban ar fi 37 de senatori și deputați liberali, din care 21 au candidat fără succes, duminică. Surse politice afirmă că aceștia și-au scris deja demisiile din PNL, așteptând doar semnalul când să le depună. Până atunci, ar putea vota moțiunea de cenzură a USR-PLUS și AUR, a cărei soartă este decisă, astăzi, la Curtea Constituțională, sau o eventuală moțiune pe care urmează să o depună PSD. De altfel, Orban a dat și semnalul de război la adresa lui Klaus Iohannis: „Având în vedere că am un mare merit în realegerea lui Klaus Iohannis, nu ar fi normal să vorbesc eu acum despre suspendarea președintelui (...) Le-am cerut scuze foarte multor români care m-au abordat direct și le-am scuze că i-am convins să voteze cu Iohannis. Au fost oameni care au crezut în mine și le-am cerut scuze pentru că i-am convins să voteze cu Iohannis”.
Minoritățile Naționale întorc armele. Nu mai vor cu Cîțu și negociază cu PSD
Ecuația în care se află, astfel, Guvernul Cîțu are o perspectivă destul de sumbră. Fără cei 38 de parlamentari proprii, aflați în tabăra lui Ludovic Orban, PNL s-ar putea baza pe 134 de parlamentari. La aceștia de adaugă cei 29 de parlamentari UDMR. Adică 163, din minimum 234 pentru a avea majoritatea. Ieri, surse parlamentare au declarat că Grupul Minorităților Naționale din Camera Deputaților, condus de Varujan Pambuccian (FOTO), care numără 18 parlamentari, nu vor să mai susțină actualul guvern. Aceleași surse afirmă că Minoritățile au avut o înțelegere de colaborare cu Ludovic Orban, însă Guvernul Cîțu nu a respectat această colaborare. Mai mult, cei 18 deputați ar negocia, în aceste momente, cu PSD, pentru susținerea și votarea unei moțiuni de cenzură care urmează să fie depusă de social-democrați, în eventualitatea în care moțiunea USR-PLUS și AUR nu ar trece de controlul CCR.
Tot ieri, liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, a precizat că decizia de a dărâma Guvernul Cîțu este de nezdruncinat. Motiv pentru care, în cazul în care CCR va constata existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament pe marginea moțiunii de cenzură depusă împreună cu AUR, atunci vor depune, tot cu AUR, o nouă moțiune de cenzură. Sau chiar să voteze o moțiune de cenzură inițiată de PSD. „Vom vota orice moțiune de cenzură. Vom vota prima moțiune de cenzură care ajunge la vot, în Plenul Parlamentului”, a conchis Ionuț Moșteanu.