x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special PD îi cere lui Băsescu să nu mai demisioneze

PD îi cere lui Băsescu să nu mai demisioneze

de Oana Stancu Zamfir    |    21 Apr 2007   •   00:00
PD îi cere lui Băsescu să nu mai demisioneze

Ieri se făcuse deja ora 17:00 când Curtea Constituţională luase act de suspendarea preşedintelui, iar de la Cotroceni nu se auzea nimic nici despre vreo demisie, nici despre predarea ştafetei către preşedintele interimar. De altfel, Nicolae Văcăroiu căuta să dea de Băsescu ca să-şi anunţe venirea la Cotroceni şi nu reuşea.

În schimb, dinspre apropiaţii lui Traian Băsescu şi dinspre PD veneau "păreri, credinţe, suspiciuni" că aceasta nu va mai demisiona, alegând să meargă la referendumul în care populaţia să decidă dacă îl demite sau nu. Mai consistent, oficial, pe agenţiile de presă curgeau rugăminţile unor filiale să-şi anuleze anunţul cu demisia. "Îi cerem preşedintelui României, cu scuzele de rigoare faţă de popor, să nu-şi dea demisia şi să rămână un preşedinte suspendat, să încercăm, prin referendum, să-l ducem acolo unde este", a declarat, de la Bistriţa, vicepreşedintele PD Ioan Oltean, explicând că, dacă până joi era "adeptul demisiei preşedintelui şi nu a jumătăţilor de măsură", după apariţia intenţiei de a i se interzice lui Băsescu să candideze şi-a schimbat părerea. În momentul în care a promis că demisionează la cinci minute după suspendare, Băsescu nu ştia ce-l aşteaptă, l-a scuzat Oltean.

ÎNDEMNURI. PD Arad i-a cerut tot public lui Băsescu să nu mai demisioneze, pentru a nu permite "coaliţiei antiprezidenţiale" să-şi facă jocurile, "împiedicându-l prin jocuri murdare de culise să candideze pentru un nou mandat". Deputatul Augustin Zăgrean, căruia Băsescu tocmai ce i-a semnat numirea ca judecător la Curtea Constituţională, şi-a exprimat şi el opinia că Băsescu ar trebui să renunţe la ideea de a-şi da demisia şi să se supună votului popular în cadrul unui referendum, întrucât acesta este pasul următor, în conformitate cu Constituţia. Însuşi preşedintele PD, Emil Boc, a arătat că ar reflecta de două ori, dacă ar fi în locul lui Traian Băsescu şi ar trebui să aleagă între demisie şi referendum, el preferând ultima variantă. Gheorghe Flutur (PLD) şi senatorul UDMR Eckstein Kovacs Peter l-au sfătuit pe suspendatul şef al statului acelaşi lucru.

TREI SCENARII
Preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Naţionali ai PLD, Valeriu Stoica (foto), a declarat ieri că noua majoritate pregăteşte trei scenarii care vizează blocarea accesului lui Traian Băsescu la un nou mandat, desfiinţarea funcţiei de preşedinte sau arestarea lui Băsescu. Primul scenariu presupune, conform liderului PLD, adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului, care să îi interzică lui Traian Băsescu dreptul de a mai candida la funcţia de şef al statului, dacă preşedintele suspendat îşi dă demisia. Al doilea scenariu, care a fost auzit de Valeriu Stoica, potrivit afirmaţiilor sale, într-o discuţie cu deputatul PSD Alin Teodorescu la un post radio, se referă la faptul că PSD studiază ipoteza revizuirii Constituţiei, pentru a desfiinţa funcţia prezidenţială. Valeriu Stoica a catalogat acest scenariu drept o "ipoteza elucubrantă". Un al treilea scenariu enunţat de liderul PLD sugerează posibila arestare a lui Traian Băsescu în momentul în care îşi va pierde imunitatea, după anunţarea demisiei sale din funcţia de şef al statului. (M.I.A.)

×
Subiecte în articol: basescu eveniment