x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Piratii vinului

Piratii vinului

30 Sep 2004   •   00:00

RECOLTA 2004

Pe marginea drumului dinspre Buzau spre Vrancea, taranii au incropit o piata a strugurilor. Au renuntat sa mearga in marile orase din cauza "mafiei tarabelor". Nici vinul nu le mai aduce profit de cand falsificatorii il produc in cateva ore, cu arome si indulcitori si-l vand langa ei cu un pret mai mic.

Piratii vinului sunt spaima vrancenilor

Pe marginea drumului dinspre Buzau spre Vrancea, taranii au incropit piata strugurilor. Nici vinul nu le mai aduce profit de cand falsificatorii fac un vin in cateva ore cu arome si indulcitori artificiali si-l vand langa ei cu un pret mai mic.
LAURA TOMA, ALEX NEDEA

"La Bachus", locul unde vrancenii au asfaltat marginea soselei ca sa-si aseze mai defacut recolta, strugurii si vinul vechi opresc lanturi de masini. "«Da’ poftiti doamna la struguri!»… Ehee, uite-asa ne rugam de ei toata ziulica!", ofteaza tata Paulina, o sateanca venita la sosea din satul Popesti. Femeia a scos mustul din cateva kilograme de Capsuna, un soi hibrid de struguri cu coaja tare, si il vinde la sosea in bidoane de Coca-Cola. Douazeci si cinci de mii de lei litrul. N-apucam sa-i dam binete ca femeia se trage doi pasi indarat, sub spaima ca suntem "politai din aia" si-i tragem vreo amenda. Se plange ca au ajuns strugurii prea ieftini, o bataie de joc pentru munca ei. Face tot felul de calcule: caruta de lemne e doua milioane, cati struguri sa vanda ea sa-si incalzeasca casa la iarna?, ca e scump pana si covrigul, ajunge 2.500 la Focsani. "Mai sunt si la 500, dar si aia-s tari, iti rupi dintii in ei." Paulina nu va face vin anul asta, ca nu se vinde. Zice ca au venit la sosea oamenii care pun arome in vin si le iese bautura mai buna si mai ieftina decat a ei. Asa ca vrea sa dardaie la strada pana in noiembrie, pana ajunge sa-si vanda strugurii de pe jumatate de pogon de vie, cat are in camp. Sa-i vanda in piata nu se incumeta, pentru ca n-are bani de transport. La Bucuresti ar scoate cel mai mult pe kilogram, "dar mafia tarabelor e mare" si trebuie sa vanda poama intermediarilor chiar de la usa".

LILI, PIRATUL. Langa laditele care tremura la trecerea fiecarui tir e o parcare plina de vanzatori de vin. Licoarea-i de un an si face 20.000 de lei litrul. In jurul Daciilor ticsite cu bidoane se ingramadesc doritorii aflati in trafic. "Pe gustate, suta la suta natural", ii incurajeaza un barbat tuciuriu, potrivindu-si cu tact ochelarii de soare. Scoate din masina doua pahare cu picior si le da sa guste. Incep oamenii sa guste, unii spun ca e apa chioara, altii - "parca ar fi detergent". Cativa se incumeta sa cumpere vreo doua, trei bidoane. Proprietarul Daciei e din Popesti si vine la Bachus in fiecare zi chiar daca politistii il alearga si i-au dat amenda de 10 milioane. Ne arunca, la misto, ca-l cheama "Lili". Face vin cu esente si scoate "cam la 1 milion de lei pe zi". Cativa pasi mai incolo, batrana Paulina n-ajunge, seara, sa bage in buzunar mai mult de 150.000 de lei. "Lili" are tehnica: face din via din curte un singur soi de vin, numit "vinul-mama", si in el adauga aromele si indulcitorii. Asa ies alte sase vinuri. Pana sa apara noua lege a viei si vinului cumpara esentele de la magazinele agricole "Fermierul". Acum, de cand au fost scoase din comert, le ia "la negru" de la lucratorii combinatelor de vinificatie din apropiere. Pune 1 litru de aroma la 1.000 de litri de vin. Uneori face si la comanda, mai ales tamaioasa. Cat despre dulceata, o stabileste dupa gust, cu aspartan, pe care il cumpara tot de la combinat cu 1 milion pe litru. Usorul gust de Pepsi din licoare Lili il pune pe seama bidoanelor pe care le cumpara de la fabrica de racoritoare, dar nu crede ca ii strica gustul prea mult. Trimite "bautura semnata de el" si la vinariile din tara de unde se vinde bine. "Nu e o afacere de sezon, ne merge tot anul", mai spune vanzatorul care pandeste ca nu cumva cei de la OPC "sa dea si azi o raita".

CU FITILUL IN DAMIGEANA. In Tamboiesti, un sat din apropierea Focsaniului, taranilor le-au ramas butoaiele pline cu vin de anul trecut. "Nu mai facem vin, vindem strugurii in Ardeal anul acesta", ne anunta Lucica Chiriac, o economista din Focsani, care nu are astampar la oras daca nu vine saptamanal sa viziteze gospodaria tatalui, Ionel Ciubotaru. Cand intrebi in sat de un vin bun, localnicii te trimit la nea Ciubotaru. Batranul si-a stropit via de vreo sase ori, "l-au scos cu grija de pe drojdie", dar nu mai are cui sa-l vanda. "Falsificatorii ne-o iau intotdeauna inainte, cu preturi mult mai mici", se plange Lucica, care ne arata crama, o camera micuta unde tatal sau a ingramadit vreo opt butoaie, cat sa-i incapa 13.000 de litri de vin. Batranul are tehnica lui de vinificare: inainte sa puna mustul, baba lui ii face un fitil special - o bucata de carton, pe care o rasuceste si o trece prin pucioasa. Apoi ii da foc, il lasa in butoi si pune imediat cepul. Dupa ce arde fitilul, nici urma de bacterie care sa-i strice licoarea. Asa se straduieste in fiecare an cu vinul.

TEAPA DIN CENTRU. In cea mai mare piata din Focsani sunt vreo cinci tarabe cu struguri. Cei care au preferat sa-si desfaca recolta in inima targului nu prea au clienti. Platesc 50.000 de lei taraba si 25.000 de lei cantarul in fiecare zi. O asistenta de cardiologie, care alunga mustele asezate pe "Coarna de masa" pe care a scos-o la vanzare in piata, ii invidiaza "pe cei de la sosea": "Mai ca-ti vine sa iei cantarul medicinal si sa te asezi pe marginea drumului ca acolo e vad, aici amortim pana ia cineva doua kilograme". Stie ca sunt des fugariti de politie si primesc amenzi, dar pana la urma ar trece si peste astea ca sa-si scoata macar banii pe care i-a dat zilerilor. "Aici, la taraba, ajungem sa mancam noi mai multi struguri decat vindem", spune zambind focsaneanca. La sosea, in timp ce-si leaga caii la caruta, proprietarii stabilesc, stransi gramada, pretul de a doua zi al strugurilor. S-au hotarat sa-l ridice la 15.000 chilu’, "ca e sfarsit de saptamana". Piratii de vinuri inchid si ei portbagajul, grabindu-se sa mai prepare cativa litri de vin din care au vandut bine peste zi.

RETETA

"Inainte sa apara legea viei si vinului cumparam aromele de la magazinele agricole «Fermierul». De cand nu mai apar in comert, le iau la negru de la muncitorii combinatelor din zona. Tot de la ei luam si indulcitor, aspartan, la 1 milion de lei litrul. Fac un vin-mama si adaug apoi esente. Asa scot vreo sase vinuri" - "Lili", pirat de succes

AFACERE

Un barbat si-a parcat pe marginea drumului masina, revizibila Dacie, a cocotat pe capota cinci bidoane de vin. Virgil Moisoiu din Focsani a ramas in ’92 fara slujba pe care o avea la CFR. Nu avea nici o idee atunci despre vin, dar a pariat ca poate iesi o afacere buna de aici. A luat in arenda doua hectare de vie si a muncit-o cu mana lui. A luat 70% din productie el, 30% - proprietarul. Cu banii din afacere a cumparat 5 hectare de vita. Nu vinde strugurii, vinifica totul. S-a inscris la un curs de vinificatie la postliceala din Focsani. Nu se inspaimanta el de cei care vand vin cu arome. "Astia o fac pe riscul lor, ca sunt diverse controale si pot veni cei de la Directia Agricola sa-i amendeze."

FOTO

  • DESIGN. Taranii se intrec fara reusita in decorarea portilor unde isi scot vinul ca sa atraga clienti

  • DARZENIE. Cand angrosistii ii ofera prea putin pe struguri, nea Vascan ii face cu ou si cu otet

  • CONCURENTA. Cei mai multi doritori de vin din trafic opresc la bidoanele cu gust de Pepsi

    Nu ratati! In numarul de maine veti citi reportajul "Profu’ de filosofie relanseaza Recasul". In Banat, micii producatori de vin prefera sa-si lase viile parloaga decat sa le intretina cu bani grei. Dimpotriva, Cramele Recas au supravietuit intarzierii in privatizare si au asaltat pietele din Anglia, Asia si America.
  • ×
    Subiecte în articol: special