x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Plajele, dotate cu scaune flotabile şi şezlonguri speciale pentru persoanele cu dizabilități

Plajele, dotate cu scaune flotabile şi şezlonguri speciale pentru persoanele cu dizabilități

de Monica Cosac    |    02 Mai 2024   •   08:20
Plajele, dotate cu scaune flotabile şi şezlonguri speciale pentru persoanele cu dizabilități

Atât autoritățile, cât și administratorii plajelor de pe litoralul românesc vor fi obligați să facă amenajări astfel încât și turiștii cu probleme locomotorii să se poată bucura de apa mării.

Concret, toate plajele cu destinație turistică vor trebui dotate cu fotolii flotabile, şezlonguri speciale și wc-uri adaptate persoanelor cu dizabilități, precum și cu căi de rulare către acestea, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere publică la Parlament chiar cu o zi înainte de minivacanța de 1 Mai.

Propunerea legislativă care modifică și completează OUG nr.19/2006 privind utilizarea plajei Mării Negre şi controlul activităţilor desfăşurate pe plajă a fost pusă pe masa senatorilor de Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților, și are ca scop „asigurarea accesului neîngrădit în zona plajelor pentru persoanele cu dizabilități”.

Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene prevede, între altele, și dreptul la o viață independentă, spune inițiatorul legii, iar dacă în cazul majorității populației participarea deplină la toate aspectele vieții este implicită, în cazul persoanelor cu dizabilități accesul la anumite facilități este mult îngreunat.

„România a înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități și împotriva discriminării acestora. Însă discriminarea poate îmbrăca multe forme şi nu constă doar, ca exemplu, în refuzul de a angaja o persoană cu dizabilități, ci inclusiv în a nu pune la dispoziția acesteia o cale de acces spre un anumit obiectiv, fie acesta un loc de muncă, o şcoală, o instituție sau un spațiu de recreere”, se arată în expunerea de motive.

Pentru a evita discriminarea indirectă, statul trebuie să reglementeze inclusiv situațiile specifice, spune deputatul PSD, astfel încât toți cetățenii să-și poată exercita drepturile.

Responsabilitatea autorităților, până în zona plajelor

Prin urmare, proiectul de lege stipulează că, printre obligațiile autorităților administrației publice locale pe a căror rază teritorială se află plaje cu destinație turistică, se va regăsi și aceea de a construi infrastructura necesară asigurării accesului neîngrădit persoanelor cu dizabilități până în zona plajelor.

Totodată, utilizatorii plajelor în scop turistic, care încheie contracte de închiriere cu titularul dreptului de administrare a acestora, pentru unul sau mai multe sezoane estivale, vor fi obligați să asigure infrastructura necesară celor cu dizabilități în zona respectivă.

Mai exact, vor trebui să amenajeze rampe de acces la luciul de apă dotate cu fotolii flotabile, şezlonguri special amenajate și căi de rulare către acestea, precum și module de grupuri sanitare adaptate persoanelor cu dizabilități și căi de rulare către acestea.

Pentru ca toți cei care închiriază plajele să poată face aceste amenajări, rampe de acces și wc-urile adaptate pentru persoane cu dizabilităţi vor fi introduse pe lista scurtă a construcțiilor și dotărilor admise pe plaje, pe care se regăsesc și: posturile de prim-ajutor și ale salvamarilor, dotările pentru agrement specifice plajei, instalațiile de captare a energiei solare pentru dușuri și construcțiile provizorii, demontabile.

„Atât legislaţia națională, cât și Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene prevăd protejarea și aplicarea principiului egalității față de această categorie de persoane. Dezideratul, precum și obligația fiecărui stat membru al Uniunii Europene este nu să creeze drepturi speciale, ci să se asigure că persoanele cu dizabilități pot beneficia, la fel ca toți ceilalți, de drepturile fundamentale”, mai spune inițiatorul proiectului legislativ în expunerea de motive.

Senatul este prima cameră sesizată în acest caz, însă, dacă proiectul legislativ va trece de Parlament și va fi promulgat de președintele României, autoritățile și administratorii plajelor au la dispoziție doar 6 luni pentru a pune în aplicare noile reguli. 

Utilizatorii plajelor în scop turistic și autoritățile administrației publice locale care nu vor respecta noile obligații privind asigurarea infrastructurii necesare accesului neîngrădit pentru persoanele cu dizabilităţi vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 10.000 lei și 20.000 lei.

Doar patru plaje de pe litoralul românesc au avut astfel de facilități

Deși în România există aproape 900.000 de persoane încadrate în grad de handicap, în vara trecută, în stațiunile de pe litoralul nostru, doar patru plaje au fost dotate cu fotolii flotabile și căi de acces, astfel încât și persoanele cu dizabilități locomotorii să poată intra în apa mării. Două plaje dedicate celor cu nevoi speciale au fost amenajate în stațiunea Mamaia, una la Năvodari, iar o alta în Mangalia.

Dar și acelea au fost amenajate de o asociație din Constanța, nu de către administratorii plajelor, aceștia din urmă nefiind interesați să facă astfel de investiții din cauza legislației, care în prezent permite închirierea sectoarelor de plajă de pe litoralul românesc doar pentru o perioadă de cel mult doi ani.

Ministerul Mediului a pregătit însă un nou act normativ care ar putea schima în curând această situație. Conform unui proiect de HG lansat în consultare publică în luna martie, perioada de închiriere a plajelor de pe litoral ar putea fi extinsă la zece ani.

„Iată că ne ţinem de promisiune şi am identificat soluţiile legale pentru a mări perioada de închiriere a plajelor. Astfel, am iniţiat acest act normativ care reglementează, printre alte aspecte, şi extinderea perioadei de închiriere a sectoarelor de plajă, la 10 ani, ceea ce va duce la stabilitate şi predictibilitate în desfăşurarea activităţilor turistice. Totodată, sper ca şi operatorii plajelor să se ţină de promisiune, la rândul lor, şi să ofere servicii de mai bună calitate pe litoralul românesc, la preţuri mai accesibile”, declara, la momentul respectiv, ministrul Mediului, Mircea Fechet.

 

 

×