x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Politia irakiana sau serviciile romanesti?

Politia irakiana sau serviciile romanesti?

23 Mai 2005   •   00:00

Liderul asociatiei de prietenie irakiano-romana, Shamil Mohammad sustine ca politia irakiana a ajuns la rapitori prin mana dreapta a sefului lor Presedintele Ligii de prietenie irakiano-romane, Shamil Mohammad, face dezvaluiri in legatura cu recuperarea jurnalistilor romani.

  • de OANA STANCU
  • NEGOCIATOR. Shamil Mohammad a participat la ntălnirea ambasadorului Stuparu cu clericii suni]i n care acestora li s-a cerut sprijinul pentru eliberarea ostaticilor romăni
    Cum au fost eliberati cei trei jurnalisti? Presedintia nu a dorit sa raspunda, aratand ca vietile celor care au ajutat la eliberarea celor patru rapiti ar putea fi puse in pericol. "A fost o operatiune executata 100% de serviciile de informatii ale statului roman", a aratat Traian Basescu duminica seara, subliniind ca nu s-au dat nici bani in schimbul ziaristilor, nu s-a negociat nici politica externa. Afirmatiile presedintelui sunt contrazise insa de presedintele Asociatiei de prietenie irakiano-romana, Shamil Mohammad.

    88 DE ARESTATI. Shamil ne-a relatat duminica despre arestarile efectuate de Politia irakiana in legatura cu rapirea jurnalistilor romani, aratand ca despre iminenta recuperare a celor patru se stia de patru-cinci zile. "Sunt 88 de persoane suspectate a fi implicate in acest caz, din care 42 de inculpati au fost trimisi justitiei irakiene", spune acesta. Presedintele Basescu a confirmat de altfel duminica seara ca la Bagdad s-au aflat un procuror roman si doi ofiteri de investigatii ai Ministerului de Interne pentru a lua celor arestati declaratii conforme cu legislatia romana.

    HOTUL FOLOSITOR. Deznodamantul s-ar datora unui infractor arestat de politia irakiana, care i-ar fi tradat pe rapitori, afirma acelasi Shamil. "Ministerul de Interne irakian a arestat o persoana, care a spus ca este mana dreapta a sefului bandei de rapitori si care a promis ca, daca este eliberat, in trei zile ii aduce pe ziaristi. I s-a dat drumul, insa a fost urmarit de politie si de antitero", povesteste doctorul Shamil.

    Informatiile furnizate de acesta sunt contrazise totusi de caseta pe care postul de televiziune Al Jazeera a difuzat-o duminica, in care un personaj care parea purtatorul de cuvant al gruparii care i-a tinut ostatici pe cei trei romani aratat ca eliberarea s-a facut ca urmare a interventiei seicului saudit Salman ben Fahd Al-Odeh.

    CINE SUNT RAPITORII? Grupul care i-a detinut pe jurnalisti nu este insa unul terorist, mai spune Shamil, ci doar o banda din Bagdad. "Mu’ad bin Jebel nu exista. A fost un nume imprumutat de ei, numele unui credincios, prieten al profetului nostru Mohamed. La inceput au fost cativa, dupa care numarul lor a tot crescut, s-a ajuns la unui mai mari si mai puternici - cei care i-au tinut pana la final. Asta e ceea ce se stie aici la Bagdad", ne-a spus Shamil.

    Asociatia pe care o conduce a adresat ieri pe postul de televiziune irakian un mesaj de multumire rapitorilor pentru ca s-au tinut de cuvant si i-au eliberat pe jurnalisti si pe insotitorul lor Mohamed Munaf.

    OPERATIUNEA MUNAF
    Pe de alta parte, surse din comunitatea araba de la Bucuresti si Bagdad afirma ca personajul cheie al afacerii este Mohamed Munaf, cel care ar fi regizat rapirea, pentru care a tocmit o banda de irakieni. Cei trei jurnalisti nu ar fi avut sofer decat o zi la Bagdad, in ziua rapirii Munaf fiind cel care conducea masina cu care au disparut, masina fratelui sau, Yusif. "Munaf este autorul scenariului, dar el nu i-a mers pana la capat", sustin sursele arabe citate. Varianta este confirmata atat de arestarea la Bucuresti a lui Omar Hayssam, cel care a facilitat plecarea ziaristilor la Bagdad, dar si cel care e partener de afaceri cu Munaf, cat si de numarul mare de arestari la Bagadad in randul familiei lui Munaf. Sursele citate spun ca ar fi vorba despre fratele lui Munaf, Yusif si doi dintre cumnatii acestuia: fratele sotiei si sotul sorei. Tot la Bagdad este arestat si fratele lui Omar Hayssam, Mahmoud. Pe de alta parte, de la inceputul anchetei, americanii din Bagdad ar fi aflat numele complet al lui Munaf, Mohamed Amil, care dezvaluia ca irakianul cu cetatenie americana se afla pe o lista neagra in Statele Unite, posibil pentru terorism. Desi rudele sale sunt arestate pentru rapirea jurnalistilor, Munaf este iata preluat de catre americani si nu oferit justitiei irakiene impreuna cu cei 42 de inculpati.
    ×
    Subiecte în articol: eveniment munaf bagdad shamil