x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Primii lei grei se afla la Jurnalul National

Primii lei grei se afla la Jurnalul National

de Oana Stancu Zamfir    |    Vali Blanaru    |    02 Iul 2005   •   00:00
Primii lei grei se afla la Jurnalul National

Prima bancnota de 5 lei noi intrata in circulatie in Romania se afla la Jurnalul National. Ea a fost extrasa de presedintele Traian Basescu in primele minute ale zilei de ieri de la un bancomat BRD si ne-a fost daruita cu autograf. La fel ca si oficialii, romanii au primit cu entuziasm noile bancnote si monede.

Seful statului, premierul Calin Popescu Tariceanu si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, au fost primii romani care au intrat in posesia leului greu, in cadrul unei festivitati organizate la sediul BRD din Piata Victoriei. Parand extrem de emotionat, Traian Basescu si-a verificat mai intai cardul la un alt bancomat din incinta bancii, dupa care, in primele secunde ale zilei de 1 iulie, si-a introdus PIN-ul bine captat de televiziuni si a extras 165 de lei noi: o bancnota de 100 de lei, una de 50 de lei, una de 10 si una de 5. "Ce faceti cu banii, domnule presedinte?" "Imi cumpar eugenii", raspunsese el la intrarea in sediu, de data aceasta razand complice si neimpartasind secretul cheltuirii primilor bani noi. Ce va face presedintele cu 160 de lei nu stim, dar ce a facut cu prima bancnota de 5 lei noi intrata pe piata romaneasca stim. A daruit-o Jurnalului National. Ni le-a intins generos pe toate, insa nu se cadea sa ii luam omului toti banii, nu? Presedintele s-a straduit in schimb sa ne dea si un autograf pe suprafata lucioasa, atat cat a putut stiloul Mont Blanc sa convinga plasticul.

MAIDANEZ. Fluturand leii noi in fata camerelor de televiziune, seful statului a aratat fiecare bancnota in parte, explicand corespondenta sa cu bancnota veche. Premierul Tariceanu a venit pregatit cu un catren (si nu prea, avand de fapt cinci versuri):

"Se-mplineste gandul meu/ Tariceanu si Basescu vin astazi cu Isarescu/ Sa v-aduca un nou leu/ Leul greu". Mugur Isarescu isi ia mina sobra. "Am avut o retinere sa scot bani din banca pentru ca ofera o dobanda buna", marturiseste el si zambeste din nou, multumit de efectul "strategiei". Guvernatorul este primul care tine si un discurs serios, aratand ca leul nou transmite un mesaj proeuropean, si anume ca societatea si economia romaneasca se despart de o perioada inflationista si se inscriu pe o traiectorie de performanta si competitivitate. "Leul nou este un cod extrem de solid in drumul catre euro. In aceste conditii, nu-i doresc viata lunga, ci o viata sanatoasa", a conchis Isarescu.

Presedintele Traian Basescu e de parere insa ca leul nou e chiar un insemn national, dupa imn, drapel si stema. "Moneda este al patrulea insemn national care defineste brand-ul de tara", spune el. Un insemn pricajit pana acum insa, seful statului amintind de perioada deprecierii din ’96-’97. "De atunci, saracul leu a ajuns aproape ca un maidanez. S-a depreciat, ajungand la un raport de 30.000 de lei pentru un dolar. Doresc leului sanatate, putere si sa creasca atat de puternic, incat sa se lupte corp la corp cu dolarul. Sa speram ca nu va manca euro", a urat presedintele.

Cei trei oficiali au facut o incursiune apoi si la sediul Alpha Bank si s-au retras pentru cinci minute intr-un restaurant din apropierea sediului bancii.

TRANZITIE
"Am ajuns sa schimbam un leu aproape ca un maidanez, cu un leu greu despre care putem spune ca a redevenit un insemn national. Doresc leului sanatate si sa creasca atat de puternic, incat sa se lupte corp la corp cu dolarul. Sa speram ca nu va manca euro"
Traian Basescu
presedintele Romaniei

EXCHANGE CU SEFUL BNR
O ora dupa miezul noptii. Calea Dorobanti. Trei barbati eleganti, in costume scrobite, inconjurati de o ceata de amarasteni. Se schimba bani. Traficul este insa unul neobisnuit: de la costumele de firma la amarasteni, si nu invers. "Change! Change!", strica unul dintre ei, cu parul alb, o figura altfel sobra. "Domnule Ghetea, sunteti primul ATM mobil de schimbat lei grei cu lei noi", se adreseaza apoi barbatului din dreapta lui. "Domnule guvernator, va rog sa ma iertati. Am facut-o in nume personal si in afara bancii", ii raspunde acesta. "In plus, ati vazut, mi-au dat bani si vechi, si noi si nu m-am suparat", pluseaza el si se intoarce catre barbatul din stanga: "Domnule vicepremier, vreti sa scoateti bani?". "N-am bani. Mie imi place sa investesc. Urasc banii. Eu sunt un om masurat!", raspunde George Copos, in timp ce presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, scoate din nou lei noi din bancomat si ii schimba cu leii vechi ai ziaristilor. "Buna seara!", ii spune cineva care tocmai pleaca si Ghetea tresare: "Ah, asa ai spus buna seara, ca am crezut ca m-ai prins in strada schimband bani. Gata, maine trebuie sa bag bani in banca pentru ca acum cred ca am intrat pe credit!", rade el cu ochii la primul dintre personaje, fireste, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

×
Subiecte în articol: national eveniment preşedintele bani