x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Să trăiți, dom’ procuror! Mizele uriașe ale trecerii Poliției în subordinea Parchetelor

Să trăiți, dom’ procuror! Mizele uriașe ale trecerii Poliției în subordinea Parchetelor

de Ion Alexandru11    |    09 Apr 2021   •   08:00
Să trăiți, dom’ procuror! Mizele uriașe ale trecerii Poliției în subordinea Parchetelor

Scandalul iscat de intenția ministrului Justiției, Stelian Ion, de a muta, din pix, Poliția Judiciară de la Ministerul Afacerilor Interne în subordinea procuraturii este speculat politic de una dintre asociațiile de procurori controlate de fosta subalternă a lui Kovesi, celebra Carmen Alexandra Lăncrănjan. Asociația “Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor”, implicată în sprijinirea lui Augustin Lazăr, la momentul în care fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a cerut revocarea de la șefia Parchetului General, dar și în numeroasele demersuri interne și externe pentru desființarea SIIJ, face presiuni asupra Parlamentului să voteze ruperea Poliției Judiciare de MAI.

 

Argumentele invocate de această asociație, într-un comunicat de presă, dezvăluie care sunt de fapt mizele care stau în spatele acestui demers. Concret, procurorii în cauză afirmă că, “luând act de declarațiile liderilor partidelor politice din coaliția de guvernare și ale membrilor Executivului, referitoare la locul și rolul poliției judiciare din punct de vedere organizațional și procesual, AMASP subliniază încă o dată necesitatea și oportunitatea preluării Poliției Judiciare de către toate unitățile de Parchet, inclusiv de către Parchetele de pe lângă judecătorii, unde există cel mai mare volum de muncă”.

Mai mult, se insistă asupra faptului că, potrivit Codului de Procedură Penală, activitatea de urmărire penală revine organelor de urmărire penală (adică procurorilor) și Poliției Judiciare. Iar partea care îi interesează pe reprezentanții acestei asociații cu privire la controlul activității de urmărire penală se referă la filaje și interceptări, care să nu mai fie operate de către angajați ai MAI, ci ai Parchetelor. “În același sens s-a pronunțat Curtea Constituțională prin decizia decizia nr. 51/2016 interpretând dispozițiile art. 142-143 C. proc. pen. în sensul că toată activitatea de interceptare a convorbirilor telefonice și a celorlalte comunicații, supraveghere operativă și alte metode de speciale de cercetare sunt mijloace de probă și pot fi administrate doar de procuror sau de ofițerii poliției judiciare”, se arată în comunicat.

 

Ruperea lanțului de comandă

 

O a doua miză a afacerii, devoalată de aceeași asociație de procurori, urmărește lipsirea de conținut a activități MAI cu privire la accesul la conținutul dosarelor aflate în instrumentare. Concret, se invocă faptul că trecerea Poliției Judiciare în subordinea Parchetelor “va pune capăt discuțiilor privind dubla subordonare (…) și va elimina orice suspiciune sau tentație de intervenție a <> din cadrul ierarhiei poliției în cercetarea penală, evitându-se încălcarea normelor de procedură prin cunoașterea conținutului dosarelor penale de către conducerea administrativă a MAI sau prin îndrumări privind modul de derulare a anchetei, date de alte persoane decât procurorul care supraveghează urmărirea penală”.

O altă piedică în calea acestor procurori este chiar ministrul de Interne, căruia trebuie să i se ceară aprobarea detașării unor polițiști care să lucreze pentru Parchete. “Prin transferul Poliției Judiciare la unitățile de Parchet se poate efectua o selecție bazată pe meritocrație și promovarea unor examene de cunoștințe juridice a persoanelor care doresc obținerea avizului de Poliție Judiciară, evitând astfel ideile ingenioase de creare de ghiduri și pliante sau dorințe exprimate de ministrul de interne de a decide structura administrativă a MAI ce polițiști sunt potriviți pentru a desfășura activitatea în cadrul DNA sau DIICOT”, mai arată asociația lui Carmen Lăncrănjan. 

 

CASETA + FOTO LUCIAN BODE 

Magistrați activi, preocupați de respectarea… programului de guvernare

 

Conform comunicatului citat, procurorii care constituie această asociație au preocupări de ordin politic. Concret, se arată că “în conformitate cu programul de guvernare asumat de actualul Executiv, <>”. Iar “ignorarea politicilor publice asumate și discuțiile contradictorii din ultima perioadă conferă o zonă de predictibilitate zero”.

De altfel, ministrul de Interne, Lucian Bode, a subliniat, în legătură cu acest subiect, că 

este imposibil ca poliţiştii judiciari să treacă de la Ministerul Afacerilor Interne la Ministerul Justiţiei sau la Parchete, “pentru că este vorba de 60% din Poliţia Română, iar acest lucru ar crea o mare problemă”.

La rândul său, președintele PNL și al Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a precizat că Poliţia Judiciară, ca şi componentă a Poliţiei, trebuie să acţioneze în cadrul instituţional ierarhic, în cadrul Poliţiei. “Orice altă formă care poate să genereze o percepţie că îşi pierd lanţurile de comandă poate să afecteze funcţionarea. Nu are nicio legătură cu dosarele. Practic, dosarele sunt instrumentate de procurori, care, evident, se sprijină pe poliţiştii de la Poliţia Judiciară, dar decizia de întocmire a unui dosar, toată conducerea instrumentării unui dosar o fac procurorii”, a adăugat liderul liberal.

×