x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Programe turistice pentru străini

Programe turistice pentru străini

09 Mai 2010   •   00:00



Întreprinderea de turism internaţional ONT "Carpaţi" îşi încheia activitatea de comerţ exterior. Turiştii străini urmau a fi primiţi pe meleagurile româneşti de nou-înfiinţata direcţie din cadrul Centralei de turism ONT "Litoral". Obiectul de activitate al direcţiei îl constituia negocierea şi încheierea de contracte în activitatea turistică, exclusiv pentru cetăţenii străini.

Şi în Ministerul Transporturilor avea loc o serie de schimbări şi reorganizări. Întreprinderea de exploatare a flotei maritime "NAVROM" Galaţi se desfiinţa, dar se înfiinţa Direcţia generală de transporturi auto. Direcţia regională de drumuri şi poduri Constanţa şi Grupul de intervenţii şi salvare navală Constanţa rămâneau sub finanţare de la bugetul statului, dar celelalte unităţi din cadrul Departamentului transporturilor navale şi ale Regionalelor căilor ferate căpătau personalitate juridică şi autonomie economică.
Prin articolul 12 al Hotărârii 494/1990, Ministerul Transporturilor se angaja că "va lua măsuri pentru o mai bună organizare a muncii, pentru creşterea eficienţei şi obţinerea unor rezultate economice superioare, în vederea acoperirii prin eforturi proprii a fondurilor suplimentare necesare aplicării prezentei hotărâri".


Hotărâre privind înfiinţarea Direcţiei de comerţ exterior din cadrul Centralei de turism ONT "Litoral"

Guvernul României hotărăşte:
Art. 1. - Se înfiinţează Direcţia de comerţ exterior din cadrul Centralei de turism ONT "Litoral" din subordinea Ministerului Turismului.
Art. 2. - Obiectul de activitate al Direcţiei de comerţ exterior din cadrul Centralei de turism ONT "Litoral", pentru baza materială a centralei, îl constituie negocierea, încheierea şi derularea contractelor externe pentru prestarea de servicii turistice, de cazare, masă, vânzări pe valută şi alte prestaţii turistice pentru cetăţenii străini.
Direcţia nou înfiinţată preia activitatea desfăşurată în acest domeniu de la Întreprinderea de turism internaţional ONT "Carpaţi" Bucureşti.
Art. 3. - Contractele externe de turism încheiate pentru anul 1990 se vor derula de către Întreprinderea de turism internaţional ONT "Carpaţi" Bucureşti, în colaborare cu Centrala de turism ONT "Litoral".
Activitatea de negociere şi încheiere de noi contracte se va realiza de către Direcţia de comerţ exterior din cadrul Centralei de turism ONT "Litoral".
Art. 4. - Operaţiunile de comerţ exterior în domeniul turismului internaţional ce se vor realiza de către Direcţia de comerţ exterior din cadrul Centralei de turism ONT "Litoral" se autorizează, încheie şi derulează conform legislaţiei în vigoare.
Art. 5. - Structura organizatorică a Centralei de turism ONT "Litoral" se completează cu Direcţia de comerţ exterior, coordonată de un director. Direcţia va funcţiona cu un număr maxim de 25 posturi, iar compartimentele funcţionale ale acesteia vor fi aprobate de Ministerul Turismului, conform prevederilor legale.

Prim-ministru, Petre Roman
Bucureşti, 9 mai 1990.
Nr. 503.


Hotărâre privind înfiinţarea şi reorganizarea unor unităţi din subordinea şi în cadrul Ministerului Transporturilor

Guvernul României hotărăşte:

Art. 1. - Se înfiinţează în subordinea Ministerului Transporturilor unităţile prevăzute în anexa nr. 1, ale căror denumire, sediu şi obiect de activitate sunt cuprinse în aceeaşi anexă. Întreprinderea de exploatare a flotei maritime "NAVROM" Galaţi se desfiinţează.
Art. 2. - Unităţile înfiinţate potrivit art. 1 au personalitate juridică şi funcţionează pe principiul autonomiei economice, cu excepţia Direcţiei regionale de drumuri şi poduri Constanţa şi Grupului de intervenţii şi salvare navală Constanţa, care sunt finanţate de la bugetul statului.
Art. 3. - Centralele, antreprize generale -, întreprinderile şi alte unităţi din subordinea Ministerului Transporturilor îşi schimbă denumirea, potrivit anexei nr. 2.
Art. 4. - Centrul de calcul electronic din subordinea directă a ministerului, unitate cu personalitate juridică, se desfiinţează.
Art. 5. - Structurile organizatorice ale regionalelor de căi ferate, centralelor şi întreprinderilor se aprobă de către consiliile de administraţie ale acestora, cu avizul organului ierarhic superior, cu respectarea criteriilor specifice pentru funcţiile de conducere din anexa nr. 3 (anexa se comunică unităţilor interesate) şi a normelor legale de constituire a compartimentelor funcţionale şi de producţie.
Art. 6. - Criteriile specifice pentru funcţiile de conducere din regionalele de căi ferate, centrale şi unităţile din subordinea Ministerului Transporturilor sunt cele prevăzute în anexa nr. 3.
Art. 7. - Direcţia plan dezvoltare şi Biroul lucrări speciale din aparatul central al Ministerului Transporturilor se comasează şi se reorganizează în Direcţia de coordonare a activităţii şi dezvoltare şi va avea un număr de 48 de posturi.
Art. 8. - Inspectoratul navigaţiei civile din aparatul central al Ministerului Transporturilor are personalitate juridică şi va avea un număr de 57 de posturi.
Art. 9. - Departamentele din cadrul Ministerului Transporturilor au în structura organizatorică şi funcţia de director general adjunct.
Art. 10. - Pe data prezentei hotărâri se schimbă denumirea de Comandament al portului Constanţa în Consiliul de coordonare a activităţii portuare maritime Constanţa, iar funcţia de comandant unic al portului Constanţa în funcţia de preşedinte al acestui consiliu, care se numeşte prin ordin al ministrului, cu menţinerea echivalării acestei funcţii stabilite prin Decretul nr. 260/1978, respectiv director general de centrală de gradul special şi grupa II de ramuri.
Art. 11. - Se reorganizează activitatea de transporturi auto şi prin desfiinţarea Centralei de transporturi auto şi a Inspectoratului auto şi înfiinţarea Direcţiei generale de transporturi auto, cu personalitate juridică şi autonomie economică; structura organizatorică a Ministerului Transporturilor aprobată prin Hotărârea guvernului nr. 416/1990 se completează cu structura organizatorică a Direcţiei generale de transporturi auto prevăzută în anexă nr. 4 (anexa se comunică unităţilor interesate).
Art. 12. - Ministerul Transporturilor va lua măsuri pentru o mai bună organizare a muncii, pentru creşterea eficienţei şi obţinerea unor rezultate economice superioare, în vederea acoperirii prin eforturi proprii a fondurilor suplimentare necesare aplicării prezentei hotărâri.
Art. 13. - Ministerul Economiei Naţionale şi Ministerul Finanţelor vor introduce în planul şi bugetul pe anul 1990, la Ministerul Transporturilor, modificările rezultate din aplicarea prezentei hotărâri.
Art. 14. - Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art. 15. - Anexa nr. 1 la Hotărârea guvernului nr. 416/1990 se modifică corespunzător prevederilor prezentei hotărâri.
Art. 16. - Orice prevederi contrare prezentei hotărâri nu se aplică.

Prim-ministru, Petre Roman.
Bucureşti, 9 mai 1990.
Nr. 494.

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani