x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Radiojurnalul zilei – 1 iunie 1990

Radiojurnalul zilei – 1 iunie 1990

01 Iun 2010   •   00:00

Ziua Internaţională a Copilului s-a serbat prin concursuri şi spectacole de folclor. La Washington, mai-marii planetei, Mihail Gorbaciov şi George Bush, au semnat tratatul privind reducerea arsenalelor nucleare şi distrugerea armelor chimice. Cele două cutremure de pământ produse în 30 şi 31 mai 1990 au înspăimântat populaţia. La 1 iunie a apărut şi reacţia Guvernului, care a hotărât înfiinţarea unor comisii de inventariere şi analiză a construcţiilor. (A.Z.)



TRATATUL SOVIETO-AMERICAN: STOP ARMELOR NUCLEARE
În alocuţiunea rostită cu ocazia primirii la Casa Albă a preşedintelui Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, preşedintele Statelor Unite, George Bush, a declarat că "în scurtul interval de şase luni după întâlnirea la nivel înalt de la Malta, am obţinut progrese semnificative şi sperăm ca, la actuala întâlnire de la Washington, să realizăm noi progrese".
La rândul său, Mihail Gorbaciov a reamintit că, la prima sa vizită la Washington, în 1987, el şi preşedintele Ronald Reagan au semnat tratatul sovito-american pentru lichidarea rachetelor nucleare cu rază medie de acţiune, care a deschis o eră nouă, de speranţă între cele două superputeri. "Colegii mei şi cu mine am venit să realizăm o muncă seriosă" în vederea unui acord de eliminare a celor mai periculoase arme, a subliniat Gorbaciov.
Convorbirile cu Bush vor determina "cum vor evolua lucrurile nu numai între voi, americanii, şi noi, ci şi pe o scară mai largă", a mai adăugat liderul sovietic.
Cea de-a doua zi a întâlnirii la nivel înalt sovieto-americană se desfăşoară sub semnul speranţei celor doi şefi de stat, George Bush şi Mihail Gorbaciov, de a semna în cursul zilei de azi un document care să fixeze principiile generale ale tratatului start asupra reducerii arsenalelor nucleare strategice şi un acord privitor la distrugerea stocurilor de arme chimice.
Purtătorul de cuvânt, Arkadi Maslennikov, a arătat că există posibilitatea ca liderii sovietici şi americani să se mai întâlnească de două ori în cursul acestui an în vederea reuniunii Conferinţei pentru Cooperare şi Securitate în Europa şi a semnării tratatului-start.
În ceea ce priveşte problema reunificării germane, şefii diplomaţiei americane şi sovietice, James Baker şi Eduard Şevardnadze, au primit mandat să discute în următoarele zile cu precădere acest subiect.
De asemenea, James Baker şi Eduard Şevardnadze vor semna în cursul acestei zile un acord în materie de aviaţie civilă, care prevede mărirea numărului de zboruri comerciale între cele două ţări, precum şi acorduri asupra transporturilor maritime, cooperării pentru cercetări oceanografice şi schimburilor culturale.


CONCURSURI ŞI SPECTACOLE DE ZIUA COPILULUI
Astăzi, 1 iunie - Ziua Internaţională a copilului, Direcţia Circulaţie din Inspectoratul General al Poliţiei adresează micilor participanţi la traficul rutier urarea de drum bun şi invită totodată pe automobilişti să-i protejeze pe aceştia îndeosebi atunci când se deplasează pe arterele din preajma unităţilor de învăţământ. La sediul Clubului Copiilor din Municipiul Târgovişte. Miercuri 30 mai a.c., s-a desfăşurat în prezenţa unui numeros public faza judeţeană a concursului pe teme rutiere "Cea mai bună patrulă şcolară de circulaţie", din cele 10 echipaje ajunse în finala respectivă, pe primele trei locuri s-au clasat în ordine membrii patrulelor şcolare de circulaţie aparţinând Şcolii numărul 4 Moreni, Şcoala numărul 6 Târgovişte şi Şcoala numărul 5 Pucioasa. Câştigătorilor le adresăm felicitări şi succese depline la faza naţională care se va desfăşura în vacanţa de vară în incinta taberei internaţionale de la Năvodari.
Azi, 1 iunie, municipiul Cluj va fi gazda unui festival internaţional de folclor al copiilor, la care participă formaţii din 24 de judeţe ale ţării, precum şi din străinătate.
Festivalul debutează la ora 14:00 cu parada formaţiilor, ce se va desfăşura pe străzile principale ale oraşului. De la ora 16:00, pe scena amenajată în incinta stadionului municipal va avea loc concursul formaţiilor din ţară, iar de la ora 20:00, la Casa de Cultură a studenţilor va avea loc un spectacol folcloric excepţional. Manifestări folclorice sunt programate şi în silele următoare în Turda, Câmpia Turzii şi Inclod. Duminică va avea loc spectacolul de gală.


ULTIMA OPRELIŞTE ÎNAINTE DE PRELUAREA PUTERII
În cursul zilei de astăzi, Biroul Electoral Central va înainta Curţii Supreme de Justiţie spre validare dosarul preşedintelui României. După această operaţie, prevăzută de legea electorală, candidatul Frontului Salvării Naţionale la această funcţie, domnul Ion Iliescu, va putea intra în posesia mandatului prezidenţial, în prima şedinţă în plen a Parlamentului României. Reamintim că la scrutinul de la 20 mai, pentru funcţia de preşedinte al ţării domnul Ion Iliescu a obţinut 12.232.498 de voturi, adică 85,07% din totalul voturilor exprimate de electoratul ţării.


SPAIMA DE CUTREMUR
Guvernul României a adoptat o hotărâre privind măsuri pentru reducerea riscului de avarie a construcţiilor afectate de cutremure.
În această hotărâre se precizează că deţinătorii de construcţii atât proprietate de stat, cât şi proprietate particulară sunt obligaţi de a inventaria şi a analiza starea tuturor construcţiilor din patrimoniu.
În vederea realizării acestei acţiuni, deţinătorii de construcţii vor apela la institutele de cercetare şi proiectare în construcţii, institute de învăţământ superior în construcţii, alte instituţii cu specialişti în domeniu sau specialişti particulari atestaţi, precum şi la unităţile de execuţie de stat sau particulare atestate, care vor organiza colective de specialişti ce vor asigura cu promptitudine analizarea, expertizarea, elaborarea proiectelor şi execuţia lucrărilor de reparaţii şi consolidări pentru construcţiile afectate de seisme, pe bază de contracte încheiate cu deţinătorii acestora.
Proiectele elaborate de specialişti sau asociaţii particulare vor avea avizul unui institut de stat de specialitate.
În vederea completării şi îmbunătăţirii actelor normative privind proiectarea şi execuţia construcţiilor rezistente la seisme, guvernul dispune o serie de măsuri care se referă la instituţiile de profil.
Comisia Naţională pentru Standarde, Metrologie şi Calitate, prin inspecţia de Stat în Construcţii, va urmări ca deţinătorii de construcţii să inventarieze şi să analizeze starea construcţiilor din patrimoniu şi va controla executarea lucrărilor de reparaţii şi consolidări ale construcţiilor afectate de seisme.
În încheierea hotărârii guvernamentale se precizează: comisia naţională pentru urbanism şi amenajarea teritoriului împreună cu alte organe centrale va iniţia un program naţional pentru educarea populaţiei privind comportarea în cazul producerii seismelor.
Nerespectarea prevederilor acestei hotărâri se sancţionează conform legii.
Hotărârea este semnată de primul-ministru al Guvernului, domnul Petre Roman.


NEREGULI LA FRONTIERĂ
Rompres a primit din partea Ministerului Afacerilor Externe - Direcţia consulară, următorul comunicat:
După cum se cunoaşte, persoanele care călătoresc în Republica Ungară şi Republica Socialistă Federativă Iugolavia au obligaţia, conform legislaţiei interne din această ţară, să declare sumele în valută convertibilă pe care le au asupra lor. Sumele nedeclarate sau găsite în plus faţă de cele declarate se confiscă de către autorităţile statelor respective.
Din sesizările mai multor cetăţeni români care au călătorit în Republica Ungară şi RSF Iugoslavia, rezultă că în ultima perioadă s-au înmulţit cazurile în care organele vamale confiscă la ieşirea din ţările respective sumele în valută convertibilă nedeclarate. Mai mult, în Republica Ungară, în mod frecvent, organele de poliţie procedează la percheziţionarea şi confiscarea valutei persoanelor ce nu deţin declaraţia vamală în care să fie menţionată suma în valută liber convertibilă cu care au intrat în ţară. Aceste persoane sunt cercetate, în stare de libertate, pentru deţinere şi trafic de valută, iar pe perioada cercetării persoanelor respective li se reţin documentele de călătorie.
În consecinţă, Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte tuturor cetăţenilor români interesaţi obligativitatea respectării reglementărilor în domeniul valutar ale statelor în care călătoresc.
Pentru evitarea oricăror situaţii nedorite, deţinătorii de valută liber convertibilă să nu părăsească punctele de frontieră până când organele vamale nu le eliberează dovada de declarare a sumelor în valută liber convertibilă cu care intră în aceste ţări. Aceste dovezi vor fi păstrate în permanenţă asupra titularilor şi vor fi prezentate la controlul vamal efectuat la ieşirea din ţările menţionate.


TRECERE LA ECONOMIA DE PIAŢĂ ÎN RSS MOLDOVENEASCĂ
Parlamentul Republicii Sovietice Moldoveneşti a adoptat Legea cu privire la formarea guvernului republicii. Concepţia care stă la baza acestei legi este trecerea la economia de piaţă şi la realizarea în toate domeniile a principiilor suveranităţii reale a Moldovei, la extinderea colaborării republicii cu statele europene şi cu celelalte republici din Uniunea Sovietică.
Legea prevede că membrii guvernului pot fi numai cetăţeni ai republicii şi limitează numărul de miniştri la 21, indiferent de numărul ministerelor.
Informaţia a fost remisă agenţiei Rompres de către Centrul de presă al Frontului Popular din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească.


TRAFIC RUTIER FĂRĂ COD DE LEGI
Agenţia de presă Rompres a primit din partea Inspectoratului General al Poliţiei şi Sindicatului Şoferilor din România următorul comunicat:
Inspectoratul General al Poliţiei şi Sindicatul Şoferilor din România informează că, până la elaborarea codului rutier, măsura reţinerii permisului de conducere se va lua, în conformitate cu prevederile legale, numai în situaţiile de conducere a autovehiculului sub influenţa alcoolului, precum şi în cazurile în care se pune în pericol grav siguranţa circulaţiei pe drumurile publice.
Contestaţiile conducătorilor auto profesionişti privind măsura reţinerii permisului vor fi analizate, de îndată, de şeful Poliţiei. La analizarea acestora vor participa şi reprezentanţi ai sindicatelor şoferilor, la solicitarea lor.
În vederea definitivării noului cod rutier aflat în prezent în fază avansată de elaborare, sindicatele şoferilor sunt invitate să participe cu propuneri care să ţină seama de reglementările existente, în acest domeniu, pe plan internaţional.

Rubrică realizată cu sprijinul Societăţii Române de Radiodifuziune, Direcţia Patrimoniu

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani