x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Radiojurnalul zilei: 19 august 1990

Radiojurnalul zilei: 19 august 1990

19 Aug 2010   •   00:00

Din evenimentele zilei de 19 august 1990, principalul jurnal de ştiri le-a reţinut pe următoarele: La Casa de cultură din oraşul Vălenii de Munte (jud. Prahova) au fost deschise cursurile Universităţii de vară. În comuna Chiherul de Jos (jud. Mureş) a avut loc sfinţirea bisericii din localitate, a cărei reconstrucţie se încheiase de curând. Ministerul Sănătăţii a achiziţionat echipamente de laborator şi reactivi, în vederea tratării SIDA şi a hepatitei de tip B. La Mănăstirea Nicula (jud. Cluj) a avut loc o tabără de creaţie în perioada 20 august-8 septembrie. (Andrei Stoicu)


LA VĂLENII DE MUNTE AU FOST DESCHISE CURSURILE UNIVERSITĂŢII POPULARE DE VARĂ
Astăzi s-au deschis la Casa de Cultură a oraşului Vălenii de Munte, judeţul Prahova, cursurile Universităţii populare de vară "Nicolae Iorga". Ediţia 1990 a acestei prestigioase manifestări, iniţiată în 1908 de marele cărturar, reintegrează în viaţa spirituală a României noi întâlniri marcante de istorie, culturală şi artă de îndrumare morală şi filozofică în spaţiul cultural românesc şi european, constituindu-se ca un puternic centru de iradiere a valorilor umanismului. Au onorat cu prezenţa lor această manifestare domnul Ion Iliescu, preşedintele României, domnul Mihail Drăgănescu - preşedintele Academiei Române, alţi membri ai Academiei, istorici, oameni de ştiinţă, cultură şi artă, precum şi peste 200 de cursanţi din întreaga ţară şi oaspeţi de peste hotare. Până la 26 august, aici, la Vălenii de Munte, cursanţii vor participa la prelegeri şi dezbateri, structurate în două cicluri: unul consacrat evocării operei lui Nicolae Iorga, celălalt urmând să releve rolul şi contribuţia culturii şi artei în lărgirea orizontului de cunoaştere şi conştiinţă al omului contemporan.


PRAZNIC ÎN MUREŞ

Locuitorii comunei Chiherul de Jos, situată pa Valea Beicii, judeţul Mureş, au sărbătorit azi un eveniment aşteptat de mulţi ani: reconstruirea bisericii. În prezenţa a sute de cetăţeni, veniţi şi din satele din jur, a avut loc sfinţirea acestui lăcaş de rugă şi închinare pentru creştinii ortodocşi din localitate.
La ceremonie a participat preasfinţia sa Andrei Mureşan, episcop de Alba Iulia, slujba arhierească fiind oficiată de un sobor de preoţi.


LUPTA ÎMPOTRIVA SINDROMULUI IMUNODEFICITAR ŞI A HEPATITEI DE TIP B
În cadrul programului naţional de luptă împotriva Sindromului imunodeficitar dobândit - SIDA -, care prevede asigurarea pentru asistenţa medicală de sânge pentru transfuzii şi produse de sânge neinfectate, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat echipamente de laborator şi reactivi ce urmează a se utiliza în centrele de recoltare şi conservare a sângelui din toată ţara pentru testarea sângelui donat în ceea ce priveşte infecţia SIDA şi hepatita B, boli care se transmit prin sânge.
Se estimează că la începutul lunii septembrie se va putea folosi şi în toată ţara, pentru nevoile asistenţei medicale, sânge curat.


TABĂRĂ DE CREAŢIE LA MĂNĂSTIREA NICULA
Din iniţiativa Filialei clujene a Uniunii Artiştilor Plastici, între 20 august şi 8 septembrie, la Mănăstirea Nicula - renumit centru al picturii pe stâncă din ţara noastră - va funcţiona o tabără de creaţie, prima de acest fel din judeţul Cluj. Şi-au anunţat participarea pictori din Bucureşti, Cluj-Napoca, Oradea şi Timişoara.
Rubrică realizată cu sprijinul Societăţii Române de Radiodifuziune, Arhiva scrisă

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani