x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Radiojurnalul Zilei - 29 mai 1990

Radiojurnalul Zilei - 29 mai 1990

29 Mai 2010   •   00:00

Iliescu a primit felicitări pentru alegerea ca preşedinte al României de la ceilalţi şefi de state. Ambasadorul României la Paris, Alexandru Paleologu, a fost rechemat din post. Greviştii portuari şi-au extins greva şi la Drobeta Turnu-Severin. Mircea Sîntimbreanu a primit cele mai multe voturi din filiala Bucureşti a Uniunii Scriitorilor. Gorbaciov s-a întâlnit la Otawa cu oficialităţi canadiene.



ILIESCU, FELICITAT DE GORBACIOV
Preşedintele Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a trimis o telegramă domnului Ion Iliescu cu ocazia alegerii sale în funcţia de preşedinte a României.
"Îmi exprim speranţa - se arată în telegramă - că relaţiile sovieto-române se vor dezvolta în mod fructuos în toate domeniile, în sprijinul prieteniei şi bunei vecinătăţi, vor sluji intereselor popoarelor ţării noastre, întăririi păcii şi stabilităţii pe continentul european."


FRANŢA A PROMIS AJUTOR ROMÂNIEI
Şi Preşedintele Franţei, Francois Mitterrand, a trimis un mesaj de felicitări domnului Ion Iliescu în care îi adresează "toate urările de succes în continuarea reformelor aflate în curs de aplicare, conform cu aspiraţiile de democraţie ale poporului român", transmite agenţia France Presse.
În acest spirit, Franţa, legată de România printr-o veche prietenie, va continua să-şi aducă propria contribuţie la eforturile de înnoire" a României - se adaugă în mesaj.
Preşedintele Mitterrand îl asigură, de asemenea, pe preşedintele Iliescu de "sentimentele sale personale", mai menţionează France Presse.


ŞEDINŢA FILIALEI UNIUNII SCRIITORILOR DIN BUCUREŞTI
În sala de concerte a Radiodifuziunii Române a avut loc azi adunarea generală a filialei Bucureşti a Uniunii Scriitorilor, care reuneşte circa 1.100 din cei 1.750 de membri ai acestei uniuni de creaţie.
A fost ales, prin vot secret, comitetul filialei alcătuit din 11 membri, şi anume (în ordinea numărului de voturi obţinute): Mircea Sântimbreanu, Nicolae Manolescu, Cezar Baltag, Ana Blandiana, Fănuş Neagu, Mircea Ciobanu, Eugen Simion, Petru Creţia, Octavian Paler, George Bălăiţă şi Dan Deşliu, care a propus adoptarea unui apel prin care se cere guvernului României să intre în dialog cu greviştii foamei din Piaţa Universităţii. Mâine, comitetul va alege pe secretarul filialei Bucureşti a Uniunii Scriitorilor.


S-A EXTINS GREVA NAVROM
Greviştilor portuari de la Navrom Galaţi, Brăila, Tulcea, Cernavodă, Agigea şi portul liber Sulina li s-au alăturat azi dimineaţă şi navigatorii de la Navrom Drobeta Turnu-Severin. Liderii lor sindicali solicită în continuare un dialog la faţa locului cu factori de răspundere din ministerele Transporturilor, Muncii şi ocrotirilor sociale şi economiei naţionale.


COLABORARE ÎN PESCUITUL MARIN
La Mamaia au început, ieri, lucrările celei de-a 29-a sesiuni a comisiei mixte pentru aplicarea Acordului de colaborare în domeniul pescuitului marin, încheat între guvernele Bulgariei, Cubei, Republicii Democrate Germania, Poloniei, României şi Uniunii Sovietice.
Lucrările sesiunii din acest an se vor încheia vineri cu semnarea protocolului sesiunii.


SIMPOZION PE TEMELE ESTULUI
La Viena se desfăşoară un simpozion internaţional pe tema "Europa Răsăriteană şi Centrală pe calea spre economia de piaţă".
Cancelarul Austriei, Franz Vranizki, a subliniat cu acest prilej că Occidentul trebuie să acorde sprijin Estului în dezvoltarea economiei de piaţă.


PALEOLOGU, RECHEMAT
Domnul Alexandu Paleologu a fost rechemat definitiv în ţară, încheindu-şi astfel misiunea de ambasador în Franţa, comunică Ministrul Afacerilor Externe.


MINIŞTRII ENERGIEI DIN BALCANI, REUNIŢI LA TIRANA
Marţi au început la Tirana lucrările primei reuniuni a miniştrilor Energiei din Albania, Bulgaria, Grecia, România, Iugoslavia şi Turcia. Participanţii dezbat posibilităţile de dezvoltare a colaborării multilaterale în domeniul energetic, urmând să stabilească modalităţi şi forme concrete de cooperare.
Din partea României participă o delegaţie condusă de domnul Adrian Georgescu, ministrul Energiei Electrice.
În intervenţia sa, şeful delegaţiei române a subliniat rolul deosebit de important al transformărilor fundamentale intervenite în viaţa politică şi economică a ţării după revoluţia din decembrie 1989, inclusiv în domeniul energetic. El a arătat că această reuniune se desfăşoară într-o perioadă care cunoaşte modificări economice şi sociale profunde, caracterizate prin dorinţa comună a ţărilor balcanice de a dezvolta relaţii de colaborare şi cooperare, care să conducă la creşterea permanentă a nivelului de cultură şi civilizaţie a popoarelor din regiune.
Pornind de la faptul că energia este un factor strategic de importanţă vitală pentru dezvoltare, România, a spus vorbitorul, este interesată într-o colaborare activă cu toate ţările balcanice în dezvoltarea contactelor şi diverselor forme de colaborare, în toate domeniile energiei.


GORBACIOV VIZITEAZĂ CANADA
Preşedintele Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a sosit azi la Otaawa. La invitaţia guvernului canadian - relatează agenţia Tass. După ce s-a precizat în timpul convorbirilor cu premierul Brian Mulroney şi cu alte oficialităţi canadiene, vor fi examinate căile de extindere a relaţiilor bilaterale, precum şi principalele probleme internaţionale. În special în ultimele evoluţii de pe continentul european. De la Ottawa, şeful statului sovietic se va deplasa la Washington, unde va înteprinde o vizită oficială.


PREŞEDINTELE ELŢÎN ŞI CONSENSUL NAŢIONAL
La o întrevedere cu reprezentanţi ai presei sovietice şi străine după alegerea sa în funcţia de preşedinte al sovietului suprem al Republicii Sovietice Federativ Socialiste Ruse, Boris Elţîn a declarat că intenţionează să statueze relaţiile cu preşedintele Mihail Gorbaciov - relatează agenţia Tass. În acelaşi timp, potrivit declaraţiei sale, aceste relaţii se vor stabili pe "o bază principală, nu în dauna suveranităţii Rusiei, ci în interesele acesteia".
Totodată, Boris Elţîn şi-a exprimat speranţa că va reuşi să realizeze consensul naţional în Rusia.


ÎNTÂLNIRE INTERNAŢIONALĂ DESPRE COPIII ROMÂNI HANDICAPAŢI
Sub auspiciile comitetului român pentru UNICEF, s-a desfăşurat o nouă întâlnire interministerială cu reprezentanţii organismelor internaţionale care coparticipă la acţiunile de ajutoare a copiilor handicapaţi din România: Liga internaţională a Crucii Roşii, Organizaţiile "Medicins sans frontiers", "Medicins du monde", "Handicap internaţional" din Franţa şi Belbia "Aids-Kind" din Elveţia. Din partea Română au participat membri ai conducerii ministerelor Sănătăţii, Muncii şi Ocrotirilor Sociale, Învăţământului, Economiei Naţionale, precum şi reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române.


FOTBALIŞTII ROMÂNI, SPRE "COPPA DEL MONDO"
Astăzi după-amiază, lotul naţional de fotbal al ţării noastre a fost primit, înaintea plecării spre Italia, la "Coppa del Mondo", de domnul Ion Iliescu, preşedintele României.


BRAZILIENII ÎNVINŞI DE JUCĂTORI DE DIVIZIA A TREIA
Cu zece zile înaintea începerii campionatului mondial de fotbal, echipa Braziliei a furnizat o mare surpriză prin înfrângerea sa cu 1 la 0 de către o selecţionată a regiunii italiene Ombria, formată din jucători din divizia a treia a Italiei.


INFORMAŢII DIN TRAFIC
Agenţii de circulaţie acţionează în permanenţă pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului, dar şi în vederea determinării respectării normelor rutiere de toţi participanţii la circulaţie luând împotriva celor care le nesocotesc măsurile prevăzute de lege. Cu prilejul unei acţiuni desfăşurate cu 24 de ore în urmă numai la judeţul Constanţa, nouă conducători auto au fost depistaţi conducând sub influenţa băuturilor alcoolice. Aşa este cazul tractoristului Enache Ionel de la Energoutilaj Bucureşti - secţia Constanţa şi a şoferului Buric Tudor de la Asociaţia economică pentru cultivarea plantelor Poiana, care pentru consum de alcool au rămas fără permis pe timp de trei luni. Tot cu acest prilej, 60 de automobilişti au fost depistaţi circulând cu viteze de peste limitele admise, iar alţi 21 cu defecţiuni tehnice la autovehicule.


METEO
La această oră cerul este mai mult noros în regiunile sudice şi centrale, dar variabil în restul teritoriului. Izolat, în nordul Olteniei continuă să plouă. Valorile termice, la ora 5:00, erau cuprinse între 3 grade la Târgu Lăpuş, în judeţul Maramureş, şi 14 grade pe litoral, la Sulina şi Gura Portiţei. Alte valori termice: 5 grade la Satu-Mare, Bistriţa şi Braşov, 7 grade la Cluj, Arad, Timişoara, Petroşani şi Iaşi, 8 grade la Oradea, Deva, Sibiu, Bacău şi Botoşani, 9 grade la Filiaşi şi Târgu-Mureş, la Drobeta Turnu-Severin, Călăraşi, Tulcea şi Galaţi, 12 grade la Craiova, Ploieşti, Buzău şi Constanţa. La Bucureşti erau 12 grade la ambele staţii, iar presiunea admosferică era de 757 milimetri coloană de mercur.
Astăzi, vremea se menţine răcoroasă, deşi temperatura aerului va creşte uşor în majoritatea localităţilor, încât maximele zilei se vor situa între 14 şi 24 de grade. Cerul va fi variabil, exceptând centrul şi sudul ţării unde va prezenta înorări accentuate şi unde local va mai ploua.

Rubrică realizată cu sprijinul Societăţii Române de Radiodifuziune, Direcţia Patrimoniu

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani