x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Radiojurnalul zilei: 31 august 1990

Radiojurnalul zilei: 31 august 1990

31 Aug 2010   •   00:00

Din evenimentele zilei de 31 august 1990, principalul jurnal de ştiri le-a reţinut pe următoarele: În Bucureşti, la Catedrala patriarhală, s-a oficiat o slujbă pentru românii căzuţi în Transilvania de Nord-Vest în timpul celui de-al doilea război mondial. La Templul Coral din Bucureşti, rabinul Moses Rozen a rostit predica de comemorare a evreilor şi românilor căzuţi în Ardealul de Nord între anii 1940-1944. Petre Roman a apreciat decizia lucrătorilor de la Uzina de Tractoare Braşov de a înceta greva. La Chişinău au început festivităţile consacrate readucerii şi sfinţirii, după restaurare, a statuii lui Ştefan cel Mare. Ion Iliescu a primit la Palatul Cotroceni delegaţia de senatori americani, precum şi pe noul ambasador al Danemarcei la Bucureşti. (Andrei Stoicu)


PARASTAS PENTRU SOLDAŢII ROMÂNI CĂZUŢI LA DATORIE
La Catedrala patriarhală din Bucureşti s-a oficiat slujba parastasului pentru cei care în urmă cu 50 de ani au murit pentru libertate, apărarea credinţei şi integritatea pământului strămoşesc. Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist a rostit un mişcător cuvânt de cinstire a martirilor transilvăneni căzuţi în Transilvania în timpul ocupaţiei hortyste.


MOSES ROSEN A OMAGIAT VICTIMELE HORTYSMULUI
Moses Rosen a rostit predica în memoria martirilor evrei şi români căzuţi pe câmpul de luptă.
Federaţia Comunităţilor evreieşti din România a organizat la Templul Coral din Capitală un serviciu divin în memoria martirilor evrei şi români căzuţi în Ardealul de Nord în anii 1940-1944, în perioada ocupaţiei hortysto-fasciste.
Eminenţa Sa, domnul rabin doctor Moses Rosen a rostit predica de comemorare.


PETRE ROMAN A APRECIAT ÎNCETAREA GREVEI LA UZINA DE TRACTOARE BRAŞOV
Primul-ministru al Guvernului, domnul Petre Roman, a apreciat, într-un comunicat, că hotărârea lucrărilor de la Uzina de Tractoare din Braşov de a înceta greva, de a relua munca şi producţia constituie singura soluţie pentru a depăşi greutăţile mari şi numeroase cu care ne confruntăm. Guvernul îşi asumă răspunderea pentru crearea cadrului celui mai bun de funcţionare a uzinei în ansamblul economiei naţionale, ca şi răspunderea pentru condiţiile de trai ale întregii populaţii - acţiune ce depinde însă de rezultatele muncii tuturor. Premierul Roman îşi menţine dorinţa de a răspunde invitaţiei lucrătorilor braşoveni şi de a face în curând o vizită în întreprinderile din ramura construcţiilor de maşini din acest oraş.


LA CHIŞINĂU A AVUT LOC SFINŢIREA STATUII LUI ŞTEFAN CEL MARE
În cursul dimineţii au început la Chişinău festivităţile consacrate readucerii şi sfinţirii, după restaurare, a statuii lui Ştefan cel Mare, în cadrul Sărbătorii Naţionale "Limba noastră", la care au asistat peste 100.000 de cetăţeni dintre Nistru şi Prut. Sărbătoarea marchează un an de când limba română a fost repusă în drepturile sale de limbă de stat în Moldova Sovietică.


ION ILIESCU A PRIMIT LA COTROCENI O DELEGAŢIE DE SENATORI AMERICANI
Preşedintele României, domnul Ion Iliescu, a primit astăzi, la amiază, la Palatul Cotroceni delegaţia de senatori americani condusă de domnul Robert Dole, liderul minorităţii republicane din Senatul Statelor Unite.
Delegaţia se află în ţara noastră într-o misiune de bunăvoinţă pe linia dezvoltării raporturilor dintre România şi Statele Unite pentru înlăturarea unor dificultăţi şi suspiciuni care există în relaţiile bilaterale.
După cum am mai informat, în cursul dimineţii, delegaţia senatorilor din Statele Unite a avut convorbiri cu primul-ministru, domnul Petre Roman.


NOUL AMBASADOR AL DANEMARCEI, PRIMIT DE ŞEFUL STATULUI
Preşedintele Ion Iliescu l-a primit pe Cristian Ulrik Helweg-Larsen, noul ambasador al Danemarcei în România. Cu acest prilej, s-a exprimat, de ambele părţi, bucuria de a fi reluate relaţiile dintre România şi Danemarca la nivel de ambasadă. S-a subliniat dorinţa întăririi colaborării pe multiple planuri dintre cele două ţări.


VREMEA A FOST FRUMOASĂ ÎN TOATĂ ŢARA
Vremea a fost frumoasă, cerul mai mult senin în toate zonele ţării. Temperatura aerului la ora 4:00 era cuprinsă între 7 grade la Întorsura Buzăului şi 22 de grade la Dumbrăviţa de Codru. La staţia Băneasa erau 13 grade, iar la Filaret, 16.
Rubrică realizată cu sprijinul Societăţii Române de Radiodifuziune, Arhiva scrisă

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani