x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Radiojurnalul zilei: 6 iulie 1990

Radiojurnalul zilei: 6 iulie 1990

06 Iul 2010   •   00:00

La Bucureşti, Petre Roman a primit câţiva reprezentanţi ai firmelor spaniole. Evreii orădeni au sarbătorit un secol de la construirea Sinagogii din localitate. La Moscova se desfăşura al 28-lea Congres al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. După ce trecuse euforia "ajutoarelor" spre România, occidentalii s-au orientat spre Albania. Italia pregătea un transport de alimente şi medicamente pentru micuţul stat din estul Europei. În regiunea Kosovo începeau primele tensiuni. Cancelarul german Helmuth Kohl a propus adoptarea unei declaraţii care să marcheze sfârşitul războiului rece. (A.S.)


PETRE ROMAN ŞI AFACERIŞTII SPANIOLI
Primul-ministru al guvernului, domnul Petre Roman a primit în această dimineaţă pe reprezentanţii unor firme spaniole: directorul general al grupului financiar bancar ATLAS, domnul Balbino Pietro şi domnul Haşemi Larabi, om de afaceri.
A fost manifestată dorinţa extinderii legăturilor comerciale cu parteneri străini, s-a discutat despre posibilitatea realizării unor lucrări de investiţii în România în domenii precum telecomuncaţiile, lucrări publice şi turismul ­ în care firma spaniolă este specializată.


O SUTĂ DE ANI DE LA SINAGOGA ORĂDEANĂ
La Oradea a fost sărbatorită împlinirea a 100 de ani de la constituirea Sinagogii mari din localitate, manifestare organizată de comunitatea evreiască orădeană. Construită în 1890, sinagoga mare a fost centrul de cult al evreilor ortodocşi din această parte a ţării. La această ceremonie au participat reprezentanţi ai cultelor bihorene, turişti străini şi numeroşi enoriaşi.


CONGRESUL PCUS, TOT ÎNAINTE
La Moscova, delegaţii la Congresul al 28-lea al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice continuă astăzi, în cea de-a cincea zi a lucrărilor forumului comuniştilor sovietici, examinarea căilor de înnoire a partidului, relatează agenţia TASS. În ziua precedentă, aminteşte TASS, delegaţii la congres şi-au desfăşurat activitatea în secţii, unde au fost examinate principalele orientări ale politicii Partidului.


INVITAŢIE LA LONDRA PENTRU LIDERII EST-EUROPENI
Preşedintele sovietic, Mihail Gorbaciov, şi reprezentanţii celorlalte ţări din Europa centrală şi de est au fost invitaţi, prin declaraţia finală de la Londra a NATO, să vorbească în faţa sesiunii Consiliului Atlanticului de Nord ce va avea loc la Bruxelles la sfârşitul acestui an sau la începutul anului viitor.


"AJUTOARE" PENTRU TIRANA
Italia pregăteşte expedierea în Albania a unui transport de alimente, medicamente şi echipament de prim-ajutor, precum şi personal medical pentru cetăţenii albanezi care s-au refugiat la ambasada italiană din Tirana, anunţă un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe dat publicităţii la Roma.


ITALIA, ONU ŞI REFUGIAŢII ALBANEZI
Ministrul de Externe al Italiei a adresat un mesaj secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite în legătură cu situaţia din Albania. După ce relevă că circa 200 de albanezi s-au refugiat la ambasadele occidentale din Tirana, mesajul cere ca Organizaţia Naţiunilor Unite să acţioneze pe lângă autorităţile albaneze pentru a respecta drepturile omului în această ţară. După cum informează agenţia Reuters, Italia a prezentat, totodată, un protest ambasadorului albanez la Roma în legătură cu această situaţie.


KOSOVO, PRELUDIUL RĂZBOIULUI
Parlamentul Republicii Iugoslave Serbia a hotărât dizolvarea parlamentului şi guvernului local din provincia Kosovo, care face parte din Serbia - transmite agenţia Taniug. Decizia adoptată de forumul legislativ sârb, în cadrul unei sesiuni la care deputaţii ce reprezintă etnia albaneză, majoritară în Kosovo, nu au luat parte, constituie o măsură de răspuns la declaraţia dată publicităţii luni de deputaţi ai adunării provinciale kosoviene, prin care se cerea despărţirea regiunii Kosovo de Serbia.


PROPUNEREA LUI HELMUTH KOHL
La Londra, la aceeaşi regiune, cancelarul Republicii Federale Germania, Helmuth Kohl, a propus adoptarea unei declaraţii oficiale a Pactului Nord-Atlantic, care să marcheze sfârşitul războiului rece.


AJUTOR PENTRU EUROPA RĂSĂRITEANĂ
La Bruxelles, miniştrii de Externe din 24 de ţări ale Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare au examinat, în cadrul unei reuniuni, programul de ajutor destinat ţărilor din Europa Răsăriteană.


NATO ŞI TRATATUL DE LA VARŞOVIA - PACT DE NEAGRESIUNE
Şefii de stat sau de guvern ai statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice au propus conducătorilor ţărilor componente ale Tratatului de la Varşovia semnarea unei declaraţii comune de neagresiune, se arată în declaraţia finală a Reuniunii de la Londra a Pactului Nord-Atlantic.


INFORMAŢII METEOROLOGICE
La această oră vremea este frumoasă, cerul este variabil cu înnorări mai accentuate în vestul Transilvaniei. Plouă cu totul izolat în judeţul Covasna. În zona de munte pe alocuri se semnalează ceaţă.
La ora 4:00 valorile termice ale aerului erau cuprinse între 9 grade la Petroşani şi 22 de grade la Sulina. La aceeaşi oră la Bucureşti se înregistrau 14 grade la Băneasa şi 17 grade la Filaret.

Rubrică realizată cu sprijinul Societăţii Române de Radiodifuziune, Arhiva Scrisă

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani