x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Radiojurnalul zilei: 8 iulie 1990

Radiojurnalul zilei: 8 iulie 1990

08 Iul 2010   •   00:00

Greviştii de la Înteprinderea Judeţeană de Transport Local Constanţa au reînceput lucrul. Guvernului Petre Roman i s-au cerut într-o moţiune măsuri pentru descentralizarea administrativă, îmbunătăţirea serviciilor publice (apă, canal, reţele termice). Ministrul vest-german al agriculturii, aflat în vizită oficială în Danemarca, îi asigura pe partenerii politici europeni că aderarea RDG la Piaţa Comună se putea face cu costuri minime. La Tirana, albanezii asaltau ambasadele statelor occidentale. Reprezentanţii celor 17 ţări din "Mişcarea pentru Nealiniere" au dezbătut schimbările intervenite în relaţiile Est-Vest şi în Europa Răsăriteană. China promitea cooperare cu Franţa. La Bari, în cadrul Campionatului Mondial de Fotbal, Italia învingea Anglia şi cucerea medaliile de bronz. (A.S.)


GREVIŞTII CONSTĂNŢENI, DIN NOU LA MUNCĂ
Dintr-un comunicat al Comitetului Sindicatelor Libere din Înteprinderea Judeţeană de Transport Local Constanţa aflăm că, astăzi la ora 24:00, greva generală declanşată în această înteprindere la 4 iulie încetează. Deşi revendicările nu au fost obţinute decât în proporţie foarte mică, din respect şi consideraţie pentru publicul călător, care nu este vinovat de lipsurile care persistă în aprovizionarea unităţii (reamintim că este vorba despre lipsa anvelopelor, a bateriilor acumulatori şi a altor piese de schimb), sindicatele libere au considerat oportun să înceteze greva, rezervându-şi dreptul de a protesta în continuare până la îmbunătăţirea situaţiei. Traseele îşi vor relua activitatea mâine la ora 5 dimineaţa. Publicul călător este însă avertizat că, fără îmbunătăţirea parcului auto, staţii şi linii secundare ar putea fi desfiinţate până la reglementarea situaţiei.


MOŢIUNE ADRESATĂ GUVERNULUI
În cadrul reuniunii a fost adoptată o moţiune adresată Guvernului, prin care se solicită acordarea unei atenţii mai mari problemelor administraţiei locale şi organizării vieţii în municipiile reşedinţă de judeţ. Între altele, este vorba despre descentralizarea administrativă, stabilirea clară a competenţelor prefecturilor şi primăriilor, reglementarea problemelor demolărilor, modul de atribuire a spaţiilor comerciale pentru libera iniţiativă, îmbunătăţirea serviciilor publice, apă, canal, reţele termice, rezolvarea debitelor asociaţiilor de locatari şi încă multe altele.


SPECTACOLUL CORALEI "BALADA"
În organizaţia Filialelor Braşov ale Asociaţiilor Vatra Românească şi Pro Basarabia şi Bucovina la Teatrul Dramatic din oraş a avut loc un spectacol susţinut de corala "Balada" din Chişinău şi corul Regionalei Căi Ferate Braşov.


ADERAREA RDG NU VA AFECTA PIAŢA COMUNĂ
Aderarea Republicii Democrate Germane la Piaţa Comună nu va presupune cheltuieli financiare din partea Pieţei Comune, a declarat ministrul vest-german al agriculturii, Igaz Kiehl, la încheierea vizitei oficiale în Danemarca. "Germania de Est îşi va primi subveniţii în condiţii de egalitate cu toţi ceilalţi solicitanţi". În acelaşi timp, ministrul vest-german a apreciat că agricultura est-germană va avea nevoie de încă cel puţin cinci ani pentru a ajunge la nivelul ţărilor Comunităţii vest-europene, având în vedere starea înapoiată, în termeni relativi, faţă de economiile occidentale.


AMBASADELE OCCIDENTALE DIN TIRANA, SUB ASALTUL REFUGIAŢILOR
Circa 2.000 de albanezi s-au refugiat la Ambasada Republicii Federale Germania din Tirana, a informat un purtător de cuvânt al ministrului vest-german al Afacerilor Externe.
El a mai declarat că se speră într-o soluţionare rapidă a crizei. Situaţia sanitară este deosebit de precară, dar refugiaţii pot fi alimentaţi normal de ambasadă, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Pe de altă parte, o sursă diplomatică citată de Agenţia France Presse a informat că la ambasada italiană se află 1.500 de refugiaţi albanezi, la misiunea diplomatică franceză peste 230, iar la cea a Greciei 18.


MINISTRUL ALBANEZ DE INTERNE A FOST DEMIS
Ministrul albanez de interne şi vicepremier, Simon Stefani, a fost înlocuit din aceste funcţii în urma unei plenare a Comitetului Central al Partidului Muncii din Albania.
Schimbarea survine după criza declanşată în urma refugierii câtorva mii de persoane în ambasadele occidentale de la Tirana.
Autorităţiile albaneze i-au autorizat pe refugiaţi să părăsească Tirana sub protecţia diplomaţilor misiunilor unde sunt refugiaţi.  


PENTRU "MIŞCAREA DE NEALINIERE"
Reprezentanţii a 17 ţări, având statutul de invitaţi la "Mişcarea de Nealiniere", s-au reunit la Belgrad pentru a dezbate schimbările intervenite în relaţiile Est-Vest şi în Europa Răsăriteană. Cu acest prilej s-au făcut propuneri ca activităţiile "Mişcării de Nealiniere" să se extindă pentru a include şi organizaţiile neguvernamentale, grupările economice, ecologice şi cele care militează pentru drepturile omului din întreaga lume.
Ţările invitate - informează cotidianul Borba, citat de France Presse - s-au pronunţat împotriva dizolvării "Mişcării de Nealiniere", idee vehiculată în ultima vreme.


COLABORARE FRANCO-CHINEZĂ
China nu a părăsit calea reformei, salută cooperarea cu ţările străine şi încearcă să le extindă, a declarat premierul chinez, Li Peng, fostului premier francez, Raymond Barre, aflat actualmente în vizită la Beijing.
"China doreşte să dezvolte cooperarea în forme diversificate cu toate ţările, inclusiv cu Franţa, a afirmat premierul chinez, criticându-i pe acei ziarişti şi economişti din Occident care, fie din necunoaşterea problemelor chineze, fie din prejudecată pun la îndoială ataşamentul Chinei faţă de reformă.


ITALIA, LOCUL 3 LA COPPA DEL MONDO
"Finala mică" a celei de-a 14-a ediţii a Campionatului Mondial de fotbal a fost câştigată aseară la Bari de selecţionata Italiei, care a învins cu scorul de 2 la 1 (la pauză zero la zero) echipa Angliei. Au marcat Baggio în minutul 70 şi Schilacci din lovitură de la 11 metri, în minutul 85, pentru Anglia.
"Marea finală" a actualei ediţii a Cupei Mondiale se va disputa astă-seară, de la ora 21:00, pe Stadionul Olimpic din Roma între selecţionatele Republicii Federale Germania şi Argentinei, ambele duble foste campioane mondiale. Cui îi va surâde de această dată zeiţa Fortuna?
Rubrică realizată cu sprijinul Societăţii Române de Radiodifuziune, Arhiva Scrisă

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani