În era vitezei, ne place să îmbinăm utilul cu plăcutul. Aşa că atunci când avem puţin timp liber, putem să facem activităţi care ne relaxează dar în acelaşi timp ne stimulează imaginaţia şi ne inspiră. Anumite jocuri sau activităţi ne antrenează creierul pentru a ne îmbunătăţi memoria pe când altele ne vor inspira pentru a face schimbări în viaţa noastră.
Ascultă cărţile
Audiobook-urile au devenit tot mai populare în ultimii ani. Chiar şi cei reticienţi la noile modalităţi de a lectura un roman au descoperit beneficiile cărţilor audio. La început poate fi mai greu, mintea îţi zboară, nu eşti atent la ce se spune în căşti, însă în timp te vei obişnui şi vei parcurge mult mai uşor lista de lectură. Singurul dezavantaj este că acestea nu prea se găsesc în limba română, însă variantele în limba engleză sunt uneori citite de actori celebri. Cu un audiobook nu vei mai avea scuza că era cartea prea grea, că era întuneric, că în metrou sau autobuz e prea aglomerat. Chiar şi la volan poţi „lectura”. Lista avantajelor este numeroasă: devii un mai bun ascultător iar informaţia ascultată se va întipări mai uşor în memorie. La această listă putem adăuga şi protejarea ochilor şi a posturii pentru că nu îţi vei forţa vederea şi nu vei mai sta cu gâtul aplecat în faţă spre carte, însă nu descurajăm lectura clasică. Orice formă de a citi este importantă atât timp cât o faci.
UNDE GĂSEŞTI AUDIOBOOK-URI GRATUITE
- http://www.openculture.com/freeaudiobooks
- https://archive.org/details/MindWebs_201410
Podcasturile sunt altă variantă pentru cei care vor să asculte ceva interesant şi să-şi îmbogăţească puţin cunoştinţele. Podcasturile au înlocuit emisiunile clasice de radio şi pot fi realizate de oricine în mediul online. Găsiţi podcasturi realizate de vedete sau de oameni obişnuiţi pe orice temă vă place. De la artă, muzică, filme, la politică şi tehnologie. Pe stradă, în trafic, în maşină, la cumpărături, oriunde puteţi asculta, vă relaxaţi şi aflaţi lucruri noi în acelaşi timp. Există aplicaţii speciale de podcasturi sau le găsiţi direct pe site-urile celor care le produc.
Inspiră-te din poveştile altora
O poveste frumoasă de viaţă ne va inspira, ne va da energie şi ne va motiva. Aveţi de unde alege când vine vorba de discursuri motivaţionale. Pe platforma TEDx vei găsi sute sau chiar mii de discursuri ale unor vedete dar şi oameni simpli care prin voinţa lor au schimbat lumea.
Jocuri care îţi antrenează mintea
Ai puţin timp liber dar nu vrei să-l pierzi? Joacă Sudoku, completează un rebus sau fă un puzzle. Cercetătorii britanici susţin că cei care joacă sudoku ar putea întârzia îmbătrânirea creierului cu opt până la zece ani. Acest joc ajută la îmbunătăţirea memoriei, atenţiei şi raţionamentului. Cercetătorii precizează că totuşi nu există semne că acest joc ar preveni demenţa sau boala Alzheimer. Un puzzle ne antrenează mintea, ne facilitează rezolvarea problemelor şi ne dezvoltă diferite abilităţi. Lista beneficiilor aduse de astfel de jocuri este mare.
Idei în agendă
O vorbă spune că o idee proastă e mai bună decât nicio idee. Pe acest principiu, un exerciţiu recomandat de psihologi este cel al celor zece idei. Tot ce trebuie să faci este să-ţi notezi într-o agendă zece idei pe o anumită temă. Poţi nota idei de afaceri, idei pentru un stil de viaţă mai bun, idei de vacanţe etc. Acest exerciţiu este foarte relaxant după o zi stresantă şi îţi va antrena imaginaţia. Mai mult, o să descoperi că în lista respectivă vei avea idei inovatoare sau utile pe care le vei putea realiza. Metoda ideilor în agendă este folosită şi în şcolile de business din Statele Unite ale Americii şi este recomandată de mulţi antreprenori.
Toate aceste exerciţii reprezintă o modalitate eficientă de a te relaxa şi a-ţi petrece timpul liber. Nu vei simţi că ai stat degeaba şi fără prea mult efort se vor întipări în mintea ta multe informaţii benefice, vei fi mai motivat să realizezi anumite lucruri şi îţi vei păstra mintea tânără şi agilă.