x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Repetiţie la Constanţa

Repetiţie la Constanţa

de Emilia Sava    |    02 Apr 2008   •   00:00
Repetiţie la Constanţa
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR/

Poliţişti la fiecare zece metri, maşini ale Jandarmeriei, dar şi echipaje de la Poliţia rutieră supraveghează zonele pe care se vor deplasa azi coloanele oficiale. Aceştia vor merge la Neptun, unde şeful statului român, Traian Băsescu, îl va aştepta pe preşedintele american, George W. Bush.

Poliţişti la fiecare zece metri, maşini ale Jandarmeriei, dar şi echipaje de la Poliţia rutieră supraveghează zonele pe care se vor deplasa azi coloanele oficiale. Aceştia vor merge la Neptun, unde şeful statului român, Traian Băsescu, îl va aştepta pe preşedintele american, George W. Bush.

 

Repetiţia generală organizată cu o zi înainte de serviciile de pază şi protecţie nu a fost lipsită de surprize, iar mă­su­rile de securitate au fost drastice. Pregătirea maşinilor s-a făcut în parcarea Aeroportului internaţional “Mihail Kogălniceanu”, iar după în­co­lo­nare, vehiculele au mers pe pistă pentru a simula preluarea oficialilor. De aici însă, o coloană a ieşit în mare viteză prin zona aeroportului, iar o alta a mers pe pista comună cu aerodromul militar Mihail Kogălniceanu şi a ajuns în DN2A, pe poarta de acces de la unitatea militară din zonă. Circulaţia rutieră a fost blocată pentru mai bine de două ore atât pe DN2A şi pe DN39, dar şi în munici­piul Constanţa pe unul dintre cele patru trasee stabilite pentru de­pla­sa­rea coloanelor oficiale, care au ajuns într-o oră la Neptun.

 

DOUĂ AERONAVE. Air For­ce One va ateriza astăzi pe Aeroportul “Mihail Kogălniceanu”, avându-i la bord pe preşedintele Bush şi staff-ul său. Cel mai probabil, o a doua aero­na­vă urmează să aducă limuzinele preşedintelui american. Musafirul de rang înalt va fi transportat, după toate probabilităţile, cu una dintre maşinile aduse special pentru această vizită. Pe Aeroportul internaţional “Mihail Kogăl­ni­cea­nu” va avea loc şi o primire oficială, iar şeful statului român, Traian Bă­ses­cu, va trebui să aleagă o cale ra­pi­dă de deplasare pentru a putea fi în timp util la vila de protocol “Nu­fă­rul”, din Neptun, pentru a-l în­tâm­pi­na pe preşedintele George W.Bush. Militarii americani cantonaţi la baza militară de la Mihail Kogălniceanu îl vor putea întâlni pe preşedintele american într-unul din momentele vizitei acestuia la Constanţa.

 

Şcoli închise

Autorităţile constănţene au continuat pregătirile pentru pri­mi­rea oficialilor. Pe principalele bulevarde au fost întinse, de luni noaptea, benzi prin care îi aten­ţi­o­nează pe şoferi să nu par­cheze în zonă. Cel puţin 30 de şcoli şi grădiniţe din Ovidiu, Con­stanţa, Tuzla, 23 August, Efo­rie şi Neptun vor fi închise, întrucât se află pe traseele stabilite pentru deplasarea coloanelor.

 

Maşinile oficialilor, controlate antitero

La Bucureşti, toate maşinile din coloanele oficiale care preiau în aceste zile delegaţiile oficiale de la Aeroportul Henri Coandă sunt controlate antitero la intrarea în aeroport. “Pe Henri Coandă, pentru securitatea aeronavelor oficiale, la capetele de pistă sunt postate elicoptere de supraveghere ale Ministerului Apărării. Pentru o mai mare siguranţă, coloanele oficiale care vin să preia delegaţiile sunt controlate antitero încă o dată la intrarea în aeroport. Inclusiv maşinile de ambulanţă sunt  verificate de echipele de antiterorişti”, a precizat Comandamentul Naţional pentru Securitatea Summit-ului (CNSS). Avioanele cu care sosesc delegaţiile sunt garate pe aeroport şi puse sub paza forţelor antitero ale SRI. (C.V.)

 

Explicaţii

“Scopul simulării desfăşurate în judeţul Constanţa a fost de sincronizare a capacităţilor de reacţie, coordonare şi colaborare interinstituţională privind măsurile de protecţie şi securitate ce urmează să fie aplicate pe timpul prezenţei delegaţiei americane”

Comandamentul Naţional pentru Securitatea Summit-ului

×
Subiecte în articol: eveniment