x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Budapesta - Capitala primei vizite

Budapesta - Capitala primei vizite

de Alexandru Nastase    |    10 Dec 2006   •   00:00

Pentru romanul care nu a iesit ni-ciodata din tara, Budapesta repre-zinta orasul perfect pentru prima vizita.

FOTOREPORTAJ de GABI BOHOLT - Click pe imagine
Ungurii il pretuiesc mai mult decat romanii pe Matei Corvin
Pentru romanul care nu a iesit niciodata din tara, Budapesta reprezinta orasul perfect pentru prima vizita.

Maiestuos, cu strazi aliniate, poduri frumos decorate, multe palate si cladiri impunatoare, orasul are una dintre cele mai vechi linii de metrou din Europa, statui impunatoare, restaurante, cluburi si mall-uri occidentale. Dunarea despica orasul in doua, Buda ramanand pe malul drept, iar Pesta pe cel stang. Intelegi perfect de ce imparateasa Sissi, consoarta puternicului Franz Josef, s-a indragostit de oras. Iti vine greu sa crezi ca, la 12 ore de mers cu trenul de Bucuresti, civilizatia iti poate oferi o astfel de perspectiva. Turistul incercat, care a trecut prin jumatate de Europa, descopera Budapesta in cu totul alte tonuri. Oras cenusiu, murdar, dezorganizat, sufocant. Pasiunea imparatesei Sissi pare greu de inteles. Cu toate minusurile insa, Budapesta este cu cateva clase deasupra capitalei Romaniei.

DINCOLO DE GRANITA. Prima conditie ca sa ajungi in Budapesta este sa treci prin infernul de la granita romano-ungara. Daca mergi cu masina, autocarul sau trenul trebuie sa treci de hraparetii vamesi romani, in stare sa minta in fata ca sa iti smulga 10 euro. La Budapesta musai de vizitat sunt fostul palat regal, apoi Palatul Parlamentului, Catedrala Sfantul Iosif si statuia libertatii, situata pe un deal crescut chiar langa Dunare (Citadela). Te frapeaza un lucru: importanta pe care o dau figurilor istorice care au marcat istoria Ungariei. La loc de cinste, doi romani: Iancu de Hunedoara (caruia ei ii spun Hunyadi János) si Matei Corvin (Mátyás Király). Piata Regilor, situata in partea estica a orasului, langa Gradina Zoologica, este cel mai impunator monument ridicat in memoria eroilor neamului.

FRUMUSETE. Desi este cu multe clase sub Paris, Berlin, Viena sau Praga, Budapesta arata mult mai bine decat Bucurestiul. Orasul a scapat cu bine de perioada comunista, iar centrul istoric nu a fost afectat. Cand nu este scena de razboi intre fortele de ordine si contestatarii premierului Gyurcsany, Budapesta este un loc ideal pentru vacante

×
Subiecte în articol: fotograf in jurul lumii Budapesta