x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Campioana unei mari iubiri: caii

Campioana unei mari iubiri: caii

de Daniel Stan    |    05 Aug 2007   •   00:00
Campioana unei mari iubiri: caii
Sursa foto: Gabi Boholţ/

Visul Biancăi Răducan, ultima campioană balcanică a Romăniei in proba de dresaj, este să participe la Olimpiada de la Beijing, de anul viitor.

Visul Biancăi Răducan, ultima campioană balcanică a Romăniei in proba de dresaj, este să participe la Olimpiada de la Beijing, de anul viitor.

A prins dragoste de cai la vărsta de 8 ani, cănd privea la antrenamentele sportivilor de la Olimpia Bucureşti. La 14 ani, a primit cadou un cal, din acel moment indrăgostindu-se efectiv de un sport aflat pe cale de dispariţie in Romănia.

PASIUNE. "La inceput a fost greu. Nu mă găndeam că voi ajunge vreodată la un concurs. Dar pasiunea a fost totul. Iubesc caii, iubesc acest sport. Nu mă interesează partea financiară", povesteşte Bianca Răducan. Şi-a sacrificat o mare parte a copilăriei şi intreaga adolescenţă pentru un vis. "După 1989, era dificil să convingi pe cineva că acest sport are nevoie de continuitate. Nu puteai găsi un loc unde să poţi intreţine un cal, ca să nu mai vorbesc de antrenori. Dar am mers inainte şi am avut satisfacţii", işi aminteşte Nicu Răducan, tatăl sportivei şi, in prezent, patronul clubului "Forest Said". Căt priveşte interesul Federaţiei Ecvestre, aportul este aproape nul, Bianca Răducan concurănd atăt pentru Romănia, căt şi pentru clubul Steaua doar din pasiune.

TEMPLUL HAGEN. Incet, incet, Bianca Răducan a intrat in "păine". In paralel cu studiile de la Facultatea de Medicină, echitaţia a devenit un mod de a fi. A avut norocul ca, la terminarea studiilor, să primească o bursă in Germania, unde a prins o experienţă de cinci ani in ceea ce priveşte sportul preferat. Asta in paralel cu practicarea meseriei. Prima mare realizare a carierei a fost participarea la Finala Mondială "Challenge Cup", disputată la Hagen, localitate considerată "Templul Dresajului" din lume. Sportiva noastră a căştigat una dintre grupe, o performanţă extraordinară pentru Romănia, in condiţiile in care au participat doar 10 sportivi. De altfel, exceptănd-o pe Bianca Răducan, o singură sportivă a mai ajuns la Hagen: Isabela Stălişteanu.

IMPLINIRE. In 2004, Bianca Răducan a recăştigat titlul balcanic pentru Romănia, după 20 de ani de neimpliniri, in acel moment fiind legitimată la clubul Steaua. Pentru această performanţă, una foarte in raport cu condiţiile oferite de Federaţia Romănă, Bianca nu a primit decăt o cupă şi o simplă diplomă din partea ANS. "Eu fac sport din plăcere. Am avut norocul ca familia să mă finanţeze şi nu am stat la măna nimănui. Normal era ca măcar taxa de participare la concursuri să o achite federaţia, dar asta e. Tot ce fac o fac pentru mine şi mă simt implinită din punct de vedere sportiv", spune Bianca Răducan, care, in prezent, este medic chirurg la un cunoscut spital din Bucureşti.

DORINŢĂ. In 2006, Bianca a ocupat locul trei la individual şi cu Steaua, la Cupa Balcanică. "Au căştigat grecii, insă doar cu ajutorul arbitrilor. Cum noi, ca organizatori, nu am avut pe nimeni in juriu, era normal să-şi facă de cap", a comentat Bianca Răducan, care insă, săptămăna trecută, s-a impus la un puternic turneu internaţional, la Lipiţa, in Slovenia. "Intotdeauna mi-am dorit să ajung la Olimpiadă. Dacă voi reuşi să adun procentele, va fi OK. Atunci totul va depinde de COR. Nu am nevoie de finanţare, ci doar de un loc", a mai adăugat sportiva.

×
Subiecte în articol: aer liber bianca