x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Chambord este regele castelelor!

Chambord este regele castelelor!

de Catalin Pruteanu    |    19 Aug 2007   •   00:00
Chambord este regele castelelor!
Sursa foto: Catalin Pruteanu/

Cel mai mare castel de pe Loara, aşa de mare, că trebuie să te depărtezi căteva sute de metri ca să incapă tot intr-o fotografie.

N-o să vă poves-tesc despre cele peste 400 de camere ale castelului, pe care infumuraţii de franceji le-au construit in vremurile cănd noi apăram creştinătatea de turbanele turceşti.

Franţa - Cu ochii mari căt cepele pe valea Loarei

Cel mai mare castel de pe Loara, aşa de mare, că trebuie să te depărtezi căteva sute de metri ca să incapă tot intr-o fotografie.

N-o să vă poves-tesc despre cele peste 400 de camere ale castelului, pe care infumuraţii de franceji le-au construit in vremurile cănd noi apăram creştinătatea de turbanele turceşti. Nici de sutele de turnuri şi turnuleţe care ar umple de invidie jumătate din Strehaia, nici de cele peste 360 de şeminee care ar oftica milionarii de pe malul Dămboviţei. O să vă spun că mania fotografiatului excesiv nu mai este exclusivitatea turiştilor japonezi. Americani, italieni, germani sau chiar romăni dau cu bliţurile in toate cariatidele şi tablourile care le stau in cale.

Â

IARBA! In curtea Castelului Chambord e iarbă căt vezi cu ochii, iarbă verde, fără ambalaje de eugenii şi pe care, ce chestie!, poţi să stai cu picioarele, cu fundul, cu căinele sau cu bicicleta. Şi nimeni nu vine la tine cu faţa aceea grav ofensată, cum numai gardienii publici din Romănia pot să o aibă cănd iţi spun: "Musiu, vă rugăm să vă ridicaţi. Călcatul pe iarbă e interzis".

Dacă vă hotărăţi să mergeţi, să ştiţi că biletul e 9,50 euro, iar dacă sunteţi studenţi, tariful e mai mic cu 3 euro. "Copiii" pănă in 18 ani au intrarea gratuită.

Â

Pur şi simplu

Odată intrat inăuntru, nici nu ştii ce să faci mai intăi. Să fotografiezi imensele incăperi, să vizitezi expoziţia cu obiecte cu marca "made in Chambord", printre care e pănă şi un automobil clasic ? Să te plimbi pe cei căţiva kilometri de alei in parcul din jurul castelului? Să-i aplauzi pe trompetiştii care tocmai dau o reprezentaţie gratis sau să te intinzi liber pe iarbă, fără frica de a fi deranjat de vreun paznic ? Poţi să faci (contra unei sume piperate, dar, ce să faci, luxul costă) o plimbare cu trăsura (dreapta jos). Sau poţi, pur şi simplu, să urci pe acoperişÂ şi să compari grupurile de turişti cu muşuroaiele de furnici. Un tur complet al domeniului Chambord durează cel puţin trei ore. Suvenirurile se cumpără de la ieşire.

×
Subiecte în articol: fotograf in jurul lumii