x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Controlorii RATB - Oameni nevinovati luati la puricat

Controlorii RATB - Oameni nevinovati luati la puricat

de Luiza Moldovan    |    30 Ian 2006   •   00:00
Controlorii RATB - Oameni nevinovati luati la puricat

Locul: depoul Ilie Pintilie din Bucuresti. Decorul: niste sine intortocheate de tramvai, peste care treci nonsalant. Un caine facut covrig. Dai buna dimineata la un cos de gunoi, deschizi o usa, "pe dreapta", "buna ziua". Prezentarile. Asa e frumos. Mereu se-incepe cu prezentarile.

Interiorul: pe stanga, doua mese, pe dreapta, o masa (or fi doua?!?), cateva scaune. Personajele stau zgribulite pe scaun. Seamana cu niste elevi silitori. Eu sunt inspectorul venit in inspectie. Ma simt vinovata pentru atitudinea lor corecta. In fond, cu ce-au gresit oamenii astia ca sa nu se poata simti si ei in largul lor? Le promit in gand c-o sa fiu fata de comitet.

CAPTATIO BENEVOLENTIAE. As dori sa vad cum arata o zi de lucru din viata unui controlor RATB. Radem, glumim, ne simtem bine. Aflu ca in Bucuresti sunt cinci depouri si ca, in total, in toata Capitala patriei noastre, umbla liberi, printre oameni nevinovati, patru sute saizeci de controlori. Ca, intr-o singura zi, acestia controleaza in medie, cincisprezece mii de oameni. Reporterul care striga din mine are curiozitati statistice. A observat el ca sunt mai multi barbati decat femei in meseria asta. Nicu Vaduva, parintele la toti controlorii, il capo di tutti capi, n-ar zice. El ar zice ca proportia e de aproximativ saizeci la patruzeci la suta, in favoarea barbatilor.

PE TRASEU. Dintr-o curiozitate omeneasca, reporterul vrea sa iasa pe traseu laolalta cu domniile lor. Vrea sa ia pulsul strazii. Sa vada chintesenta meseriei de controlor. Sa simta viata. Sa... aaa... sa fie controlor pentru o zi. Ha! Afara, numai saptispe grade sub zero se alearga fericite prin termometre. Nici nu-i frig! Deja debusolat de caldura excesiva, reporterul isi indeasa pe cap toata munitia din dotare. De fireasca emotie a iesitului la controlat oameni nevinovati, fiinta ii tremura din toate alea.

Ne-ncalzim in statie de curg apele pe noi. Reporterul simte ca fiecare dintre noi ar ucide pentru o racoritoare. Nu mai putem! Pur si simplu ne e foarte cald! Un tramvai! Ne urcam. Reporterul are o senzatie placuta, de om hatru care vrea sa prinda oameni nevinovati in flagrant! La cat ii e de cald, vrea sa le dea amenda tuturor! "Colegii" se rasfira peste tot. N-au trecut doua minute si observa deja o fata vinovata care se uita lung la Florian Cristea (unul dintre "colegi", zodie - Capricorn, varsta - in jur de treis’cinci de ani, inaltime - cam un metru saptes’opt, pantofi cu bot patrat care, spune el, tin mai cald decat cei cu bot rotund). Pus la coltul infamiei de a nu avea bilet, oribilul cetatean o da pe sencimienciu-trisciu. Ca vine din provincie si tot acolo se duce, ca nu-stiu-ce, ca nu-stiu-cum. O papornita burdusita ii sustine cuvintele. "Bine, hai, da’ sa nu se mai intample, da"? "Da, sefu’!". Saracu’, ca mi-e si mila, pe cuvantu’ meu de om bun!

REFERINTE. Cel mai inocent dintre pamanteni care ar vota cu blondele

A FI CORECT. Se decide iesitul in decor si luarea altui tramvai. Grupele de controlori merg pe o ruta stabilita de la inceputul zilei in birou. Pe ruta asta se controleaza, dupa masura posibilitatilor, tot!

Constat ca oamenii sunt civilizati. "Colegii" imi spun ca au inceput sa intuiasca oamenii, iar il capo di tutti capi tine sa mentioneze ca, nu de putine ori, au avut cazuri de controlori injunghiati de catre cetateni civilizati, vadit deranjati de tupeul acestora de a-i lua la puricat de bilet sau abonament. E foarte adevarat ca argumentul suprem e acela ca atata vreme cat starea transportului in comun de suprafata e jalnica, atata vreme cat se asteapta prin statii cu jumatatile de ora, atata vreme cat, in orele de varf, cetatenii unei Romanii care vrea in UE stau bot in bot, in aglomeratie, isi stranuta in ceafa si-si paseaza tuberculoza unii altora, atata vreme cat aceste aspecte fi-vor respectate, cine sa mai aiba pretentia ca bucuresteanul sa aiba o atitudine, sa-i zicem, civica?

NEVASTA DE POLITIST. Intr-adevar, e greu sa fii corect pe o astfel de Romanie si pe un astfel de trafic si nu stiu daca pretentiile ar putea fi legitimate. Tudorita Zapodeanu (zodie - Varsator, varsta - in jur de patruzeci de ani, culoare par - blonda, genul de mamica onesta si inimoasa, inaltime - medie) spune ca nu putini sunt cei care au totusi un comportament civilizat; ca nu de putine ori a avut surprize neplacute de la calatori, acestia pleznind-o peste fiinta ba cu cate o floare, ba cu cate un martisor, dupa cum se-arata vremea. Asemenea oameni exista si se plimba liberi printre noi! Sa-i invatam sa se reproduca! Caldura insuportabila ma face sa-mi doresc sa nu mai cobor niciodata din tramvai.

M-am lipit de un calorifer si stau acolo. "Colegii" actioneaza, oamenii vibreaza, unii frumos, altii urat. Doua tipe prinse "fara" incearca s-o convinga pe tanti Zapodeanu ca barbata-su’ lu’ una dintre ele e politist. Coplesita de emotie, tanti Z. completeaza cu mai mult respect un formular de amenda, pe care-l intinde aproape cu teama doamnei.

BINE DE STIUT. De fiecare data cand se da o amenda, se completeaza un formular pe care se trec urmatoarele date: numarul autobuzului-sau-ce-o-fi, numarul lui de serie, cuantumul amenzii, chestii d-astea. Ziua de lucru a unui controlor are opt ore, cu o pauza de o jumatate de ora, in care se intalnesc pentru centralizarea datelor. Se lucreaza in schimburi. Aviz amatorilor: schimbul doi al controlorilor se incheie la ora 20:00, ceea ce... daca ma-ntelegi! Se lucreaza si sambata, si duminica.

IDILA. Lui tanti Z. ii face curte un nene puternic bine-dispus, cu o dictie de invidiat: "Zaru’mana, doamna, ma zguzati tura azda. Zundeti vrumoaza, v-ati grejit gariera... trebuia sa va vaceti agtrita". Comunicativ si spontan, nenea ii da inainte: "Zunteti blonda, nu va e vrig la cap?". Tanti Z. zambeste intelegator. Nenea se adreseaza cu privirea undeva in jurul meu: "Ejti zimpatiga". "Asta stiu, spuneti-mi ceva nou", zic eu. "Nu tu, ailalta".

CURSURI
Pe cine-l mana-n lupta sa devina controlor RATB, trebuie sa stie ca are o sansa dupa ce face un curs de o luna de zile. Conditiile de admitere la curs nu sunt restrictive: cel putin liceul terminat, sa n-aiba cazier, barbatii sa aiba armata facuta si nimeni sa n-aiba buba la bibi. Cursul consta in asimilarea unor chestiuni de legislatie si a unor reguli de bune maniere. Putini dintre noi stiu ca, la acest curs, ei invata sa localizeze obiectivele turistice, spitalele, sectiile de politie s.a., astfel incat sa poata furniza oricand acest tip de informatii.
×
Subiecte în articol: reportaj oameni