x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje "Ghetoizarea" Frantei

"Ghetoizarea" Frantei

16 Iul 2004   •   00:00
"Ghetoizarea" Frantei

Un raport al serviciilor secrete franceze, dat publicitatii recent si preluat de cotidianul Le Monde, arata ca zonele urbane periferice franceze au tendinta sa se organizeze in ghetouri.

ANCA ALDEA

Documentul respectiv, comentat de cotidianul Le Monde si preluat de Rador, apreciaza ca fenomenul replierii spre "societati comunitariste este nou in Franta, tara care se mandrea pana nu de mult cu faptul ca reusea sa-i asimileze pe strainii veniti pe teritoriul sau, integrandu-i in societate". Si asta, spre deosebire de unele metropole occidentale, ca, de exemplu, Londra sau New York in care, potrivit francezilor, "s-au dezvoltat cartiere cu caracter etnic, iar comunitatile nu se amestecau intre ele".

UN FENOMEN. Ce se intampla acum in Franta este, apreciaza Le Monde, "o deriva, in care se manifesta mai cu seama un islam radicalizat, deseori propagat de predicatori extremisti, antisemiti, dar si rasisti sau antifrancezi". Astfel, evolutia i-a determinat, treptat, pe multi locuitori bine situati sa paraseasca masiv aceste cartiere, chiar daca in societatea franceza este continuat procesul integrarii persoanelor de origine magrebina si al laicizarii islamului.

CU MAINILE IN SAN. Ziarul denunta faptul ca succesivele guverne franceze din ultimele decenii nu au practicat o adevarata politica a oraselor, ajungandu-se, in consecinta, la aparitia a 630 de cartiere, numite "sensibile", din care jumatate pun deja serioase probleme serviciilor de ordine. In aceste cartiere se dezvolta violenta si traficul de droguri, dublate, de obicei, de o rata alarmanta a somajului. Nu este de mirare ca, in absenta unor programe sociale credibile, care sa le ofere mai ales tinerilor locuri de munca sau stagii de calificare, predicatorii integristi gasesc un teren propice pentru recrutarea de noi adepti din sanul unor colectivitati religioase radicale, care devin pentru acestia un substitut si de familie, si de societate. Si asta, in plina civilizatie occidentala si chiar la doi pasi de Capitala!

INSUFICIENT. In 1985, fostul presedinte socialist francez, FranIois Mitterrand, a initiat un plan ambitios pentru reducerea somajului in cartierele "sensibile". Dar acest proiect nu a fost suficient. Relansarea unui astfel de plan s-a impus - a simtit-o si actualul ministru al Muncii, Jean-Louis Borloo, care a lansat un program "de coeziune sociala" - cu masuri ce privesc spatiul locativ si locurile de munca, realizabile in termen de cinci ani.

Autoritatile franceze au recunoscut ca programul de care vor beneficia sase milioane de "exclusi" nu va avea rezultate imediate, ci isi va face efectul doar pe termen lung. Cu toate acestea, proiectul propune obiective concrete. Le Monde aminteste, intre acestea, construirea a aproximativ 120.000 de apartamente sociale pe an, asa-numitele HLM, de doua ori mai mult decat in 2003.

Timpul lucreaza insa impotriva planurilor generoase ale ministrului Borloo, iar procesul de "ghetoizare" risca sa adanceasca fractura sociala, conchide cotidianul.

MUSULMANI

Dintr-o populatie totala de 60,4 milioane de locuitori, 7,5% sunt cetateni non-francezi, imigranti veniti din toate colturile lumii, din Europa, din Africa Centrala si de Nord, din cele doua Americi, din Caraibe si din Asia. Dintre imigrantii cel mai repede asimilati de populatia locala s-au numarat cei de provenienta europeana - Belgia, Italia, Polonia, Portugalia si Spania. La capitolul cea mai numeroasa minoritate, cel mai bine stau musulmanii. Ei sunt veniti din Africa de Nord, cu precadere din Algeria, Maroc si Tunisia, tari predominant islamiste. La ora actuala, se estimeaza ca in Franta traiesc patru milioane de musulmani, cei mai multi in marile orase ale tarii.
×
Subiecte în articol: reportaj