x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje "In cazul Fulga n-a fost jaf"

"In cazul Fulga n-a fost jaf"

19 Noi 2004   •   00:00

REPORTAJ
ANCHETA - Politia incearca sa afle cine si de ce l-a batut pe tatal sefului SIE Ancheta in cazul atacului a carui victima a fost tatal directorului Serviciului de Informatii Externe, Gheorghe Fulga, se indreapta spre varianta unei razbunari personale, excluzand jaful.
ANDREEA CASCAVAL

PATIMI. Pentru loviturile incasate, tatal sefului SIE a stat in spital cinci zile
Duminica trecuta, batranul Gheorghe Fulga, in varsta de 75 de ani, a declarat la politie ca a fost batut, jefuit si legat fedeles de doi mascati. El a fost internat mai intai la spitalul orasenesc Comanesti, cu dubla fractura de piramida nazala si mai multe rani, fiind apoi transferat la Spitalul Judetean Bacau, sectia Reanimare. Joi, el a fost externat.

ANCHETA. Din ultimele date ale anchetei, rezulta ca "nici nu poate sa fie vorba de jaf. Cercetarile merg pe varianta unei razbunari personale si se pare ca agresorii nu aveau fetele acoperite cu cagule, asa cum declarase victima la inceput. Se banuieste identitatea agresorilor, care sunt din sat, insa mai sunt de adunat probe pentru a li se dovedi vinovatia", ne-a declarat comisarul-sef Dumitru Isachi, seful Serviciului Investigatii criminale Bacau.

POVESTEA. Duminica trecuta, de Lasata Secului, dupa ora 18:00, domn’ general (in retragere) a poposit la carciuma lui Burlacu din satul Sulta, comuna Agas. Satenii spun ca batranul mai bause si in alte carciumi inainte sa ajunga acolo. "La Burlacu, fostul general n-a baut decat doua beri si 100 de grame de ciresata", isi aminteste crasmarita. Cam dupa o ora si jumatate, a plecat. Inainte de a iesi din local a platit mesenilor un rand de bere si a spus ca se duce acasa. Locuinta familiei Fulga se afla la capatul satului, gard in gard cu casa unui controversat om de afaceri bacauan.

"Cand vine dom’ general, am sa-i spun: Na, dom’ general 12.000, banii pe berea pe care am baut-o cu mata la masa, ca pentru onoarea asta am fost chemat la politie sa declar o zi intreaga si eu, si mama, femeie batrana", se tanguia unul dintre cei fericiti de prezenta generalului in seara de Lasata Secului. "Luni dimineata, cand a venit la mine seful de paza si m-a chemat sa dau o declaratie intr-o duba alba cu gratii la geam, imi tremurau mainile cand scriam, ca de Lasata Secului bausem cam mult", a mai adaugat un satean care a stat in seara aia la masa cu generalul. Inainte de nefericitul incident, satenii se mandreau ca au in sat la ei mai multi "generali" decat sunt in intreaga comuna.

BURSA ZVONURILOR. Prin sat umbla tot felul de povesti cum ca batranul s-ar putea sa fi fost batut de niste oameni platiti care voiau sa se razbune.

"In nici un caz nu puteau fi din sat, ca nimeni din Sulta nu ar fi avut curajul sa-l bata", isi da cu parerea un satean rotofei, caruia ii inflorisera in obraji doi bujori, dupa atatea pahare de bautura consumate. Apoi incepe o poveste cu raketi moldoveni, zeci de mii de dolari si razbunari ca-n filme, des intrerupta de cate o gura de bautura.

Acum, oamenii sunt speriati ca in lipsa de vinovat autoritatile vor gasi falsul faptas printre cei din sat - oameni simpli - ca sa-si faca treaba… De duminica, de cand au fost dusi la politie sa dea declaratii, satenii urmaresc presa cu sufletul la gura, sa vada daca s-a facut dreptate.

In fiecare seara se aduna la carciuma sa vorbeasca despre asta. "Ieri a fost dus si Gheorghita la poligraf, si Ion a lu’ Turcu. De ce l-au luat si pe el, saracul? Pe cine or sa mai ia?", se intreaba ingrozita o sateanca.

ASTEPTARE
A trecut aproape o saptamana de cand a inceput ancheta, si politia da inca din colt in colt, negasind inca vinovatul. Dupa ce au audiat mai bine de jumatate dintre oamenii din sat, autoritatile nu au reusit inca sa gaseasca probele necesare finalizarii anchetei.

Localnicii sunt contrariati de declaratiile confuze si contradictorii ale victimei si se intreaba de ce aceasta nu vrea sa coopereze cu politia. "Numai el stie cine l-a batut. Si daca l-au legat, cum s-a dezlegat singur? Daca ar vorbi, s-ar lamuri toate lucrurile", spune o femeie.
×
Subiecte în articol: reportaj