Într-o splendidă zi de primăvară, am pornit pe uliţele marelui sat din Dumbrava Sibiului. Vântul, care nu contenise cu câteva zile înainte, dăduse bir cu fugiţii, lăsând razele jucăuşe ale soarelui să „colinde” în voie. Am redescoperit Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale. L-am privit altfel, în liniştea care îmi picura în suflet. L-am aflat altfel, aşa cum îl văd, de fiecare dată diferit, când păşesc agale pe uliţele acestui minunat sat din inima Transilvaniei. Doar pârâiaşul ce-şi croieşte drum spre lacul din Dumbravă se auzea, din când în când, susurând tainic.
O parte din case au acoperiş nou, din paie, puse cu furca, încărcate de la streşinarul cu ţepuşe, de un auriu curat, strălucitor. Dincolo de lac, opt monumente etnografice noi, gospodării de o deosebită importanţă din satele de olari şi de mineri, sunt reconstruite, găsindu-şi loc, şi o nouă viaţă, pe uliţele muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului…
Cu puţin timp înainte de a porni pe alei am admirat o frumoasă expoziţie deschisă de Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu la Centrul ASTRA pentru patrimoniu, o amplă investiţie realizată în cadrul proiectului „Conservarea şi restaurarea patrimoniului etnografic din Muzeul în aer liber Dumbrava Sibiului”. Într-o expoziţie peramanentă publicul va fi încântat să vadă o impresionantă colecţie de lăzi de zestre, 40 de piese de patrimoniu, alte cinci urmând a fi prezentate aici după restaurare.
Construit la standarde internaţionale într-un timp record, un an, centrul amintit este unul dintre cele mai moderne din Europa şi va salva de la o potenţială degradare valorile de patrimoniu deţinute de Muzeul „ASTRA”. Laboratoarele de conservare şi restaurare, cu dotări de ultimă generaţie, vor deservi Muzeul Civilizatiei Populare Tradiţionale ASTRA din Dumbrava Sibiului acoperind domeniile de restaurare ceramică, textile, lemn policrom, piele, investigaţii chimice. Aici vor beneficia de instruire şi specialiştii în domeniu, spaţiul multifuncţional fiind destinat şi Centrului de pregătire a conservatorilor şi restauratorilor din România.
Proiectul a fost finanţat printr-un grant oferit de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European.