x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Jurnal de front - Irak: Ai nostri-s de nota 10!

Jurnal de front - Irak: Ai nostri-s de nota 10!

20 Feb 2005   •   00:00

REPORTAJ
In week-end, militarii Batalionului 2 Infanterie "Calugareni", din tabara Mittica-Irak, au fost vizitati de o delegatie militara condusa de comandantul Diviziei Multinationale Sud-Est, generalul maior Peter Jonathan Riley.

Militarii nostri sunt "baieti de nota 10!"

La intalnire a participat si generalul de brigada Giovani Borrini, comandantul Brigazii italiene "Garibaldi", in subordinea caruia activeaza batalionul romanesc.
CHRISTIAN SILVA - Irak

VIZITA. Generalul maior Peter Riley (dreapta), testand o pusca de provenienta romaneasca
Sambata dimineata, ora locala 10:30. Comandantul Batalionului 2 Infanterie "Calugareni", maiorul Daniel Petrescu, isi strange oamenii pe platoul din centrul taberei.

Portile unitatii se deschid si trei jeep-uri blidate cu geamuri fumurii ne fac pe toti sa luam pozitia de drepti. Din primul coboara generalul Riley, urmat de italianul Borrini si de garda de corp. E o englezoaica draguta, cu ochi ageri si unghii ingrijite. Isi sprijina aratatorul pe tragaciul unei mitraliere cu aruncator de grenade. Te face sa-ti spui: "N-am s-o invit la cina!!!".

Intre timp, generalul blond schimba cateva cuvinte cu maiorul Petrescu, saluta garda si se indreapta spre cortul comandamentului. Inauntru, comandantul Batalionului romanesc ii prezinta oamenii si situatia din zona de responsabilitate a militarilor romani. Generalul imi multumeste pentru blitzurile cu care l-am onorat. Inteleg si ies. Mai departe se pun pe masa informatii la care accesul este restrictionat.

NE ECHIPAM. Casca e suportabila. Vesta antiglont e cam grea. Ne indreptam catre tab-uri. Baietii se uita pe cer. E cam innorat si s-ar putea sa ploua. Plecam spre poligon.

Drumul, lung si destul de prost, e presarat pe margini cu turme de oi si carcase de masini. Pustiu si incremenire. Parca te-ai afla in fata unui perete imens vopsit jumatate crem, jumatate un albastru spre gri. Daca dai drumul si la aparatul de aer conditionat sa-ti bata rece in urechi, iti faci o idee despre ce e aici. Tarziu de tot, din sens opus vin niste vehicule blindate. Nu suntem singuri. Cu totii indreptam mitralierele catre cer. Aliatii evita in felul asta fratricidul. Erau italienii nostri din tabara, care se intorceau de la poligonul de trageri. Trecem de ei si asezam din nou mitralierele cu glont pe teava, in pozitie de tragere. Iarasi pustiu. Ce sa cauti aici?

Mai incolo, undeva pe dreapta, sta raspunsul. Petrol. Mult petrol. Din pamant ies la suprafata cateva conducte serioase pe care scrie mare "OIL". Isi arata robinetii imensi, dupa care intra repede la loc in nisipul alb.

TRAGERI. Antrenament in poligonul "Garibaldi"

IN POLIGON. Ajungem in fine in poligonul "Garibaldi". De fapt, avem in fata un teren imens, de zeci de kilometri. La o distanta destul de mare de locul in care ne aflam zac niste fiare, probabil scheletele unor masini distruse in razboi.

Militarii din batalion sunt deja in pozitie de tragere. Asteptam sa-i aratam britanicului de ce suntem in stare. Si lui Riley cel blond chiar ii place ce vede. Ajuns in jur de 12 in poligon cu un elicopter si insotit de comandantul italian, se asaza initial pe scaun intr-un cort amenajat de romani in spatele liniei de tragere. Nu vede insa prea bine, se ridica si vine mai aproape in fata. Si asta chiar cand unul dintre baieti coboara dintr-un tab, isi pune AG-ul pe umar si spulbera una dintre tinte. N-apuc sa vad reactia englezului, ca a doua tinta e facuta praf. Il aud pe Riley razand.

"FRUMOASE ARME". Urmeaza o scurta demonstratie a elicopterelor italienesti, dupa care Riley vrea sa vada cu ce arme lupta romanii. Tab-urile sunt frumoase ca forma, zice englezul, care apreciaza si performantele. Poate putin cam stramt in interior. Iar infanteristii romani ii cam dau dreptate generalului. Modelul sovietic nu dadea prea mare importanta conditiilor in care militarii din blindat isi fac treaba.

Riley a fost insa cel mai entuziasmat de una dintre armele romanilor. O pusca automata calibru 5,45 mm cu aruncator calibru 40 mm. Un model asemanator, dar aflat de cealalta parte a baricadei, i-a pus generalului mari probleme intr-una dintre misiunile sale din Bosnia.

Cat despre infanteristii din Batalionul 2 infanterie? "Cand stai atat timp pe campul de lupta, inveti sa cunosti oamenii. Militarii romani sunt de nota 10. Pot spune asta pentru ca am vazut cum tin arma in mana si mai ales pentru ca m-am uitat in ochii lor", spune generalul Riley, si se indreapta in graba spre un elicopter Chinook care-l duce la treaba lui. Noi strangem si plecam spre tabara.
×
Subiecte în articol: reportaj riley