x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Living in Romania!

Living in Romania!

de Loreta Popa    |    29 Oct 2006   •   00:00
Living in Romania!

Pictorul Kingsley  Nwabia are 29  de ani, este  din Nigeria,  si se defineste ca fiind un romantic fara speranta.

Pictorul Kingsley Nwabia are 29 de ani, este din Nigeria, si se defineste ca fiind un romantic fara speranta.

Traind, ca strain, in Romania a fost poate cea mai stranie experienta a vietii lui de pana acum, diferentele culturale si atitudinea generala vizavi de viata a celor de aici parandu-i-se interesant de observat. Kingsley Nwabia a venit in Romania acum un an si jumatate, iar aceste luni i-au modelat viata si caracterul mai mult decat ar fi crezut ca este vreodata posibil, pana la punctul la care abia daca se mai recunoaste pe sine insusi. "Am venit in Romania in 2005, ca intern si instructor pentru International Exchange Organization (AIESEC). Motivul initial al venirii mele in Romania a fost acela de a gasi noi inspiratii pentru picturile mele si de a cunoaste, a simti aceasta tara si de a vedea ce efect are asupra viitoarelor mele lucrari. Am fost insarcinat de Ambasada Republicii Federale Nigeria din Bucuresti pentru a picta patru tablouri ca raspuns la propunerea pe care o facusem Excelentei Sale, ambasadorul Umar Iliya Damagum. Unii cred ca nigerienii sunt implicati in activitati nu prea decente si, coroborat cu faptul ca nu aduc deloc cu un pictor, la doi metri inaltime, cat masor, semanand mai degraba cu un bodyguard periculos, a fost mai mult decat un act de credinta ca domnul ambasador mi-a dat sansa de a demonstra ce pot, pentru ca realmente cred ca de asta avem nevoie cu totii in viata..."

REALITATE. "Doar o sansa, sa aratam cine suntem cu adevarat, cat valoram, ce suntem capabili sa realizam, dar, dupa cum prea bine stim, aceste sanse ne sunt date arareori. De multe ori suntem judecati, loviti, categorisiti inainte de a ni se mentiona macar numele. Dupa desavarsirea acestor picturi, care acum infrumuseteaza peretii ambasadei, m-am implicat si in alte proiecte organizate de ambasada, care ma vor tine aici pana in aprilie 2007, dupa care, mai mult ca sigur, voi pleca sa descopar alte noi si interesante meleaguri. Am ajuns sa accept discriminarea ca un mod de viata si nu ma mai deranjeaza atat de mult. Dar discriminarea pe care am simtit-o pe pielea mea aici in Romania am experimentat-o din partea celor in varsta, care, desi vad un loc liber langa mine, prefera sa stea in picioare decat sa accepte sa se aseze. Asa ca de multe ori prefer sa stau eu in picioare cand merg cu autobuzul. M-am asezat o data langa un domn in varsta, acesta s-a uitat la mine, apoi s-a ridicat si s-a mutat pe scaunele din fata, departe de mine. Eram proaspat spalat, miroseam a colonie, asa ca nu era nimic in neregula cu mine. Cred ca nu era vorba nici de personalitatea mea, era doar viata", conchide artistul, care nu pastreaza nici urma de ranchiuna in sufletul lui. Nu a studiat arta in nici o scoala, a inceput sa picteze din dorinta de a impresiona o anumita persoana care il interesa. Nu a reusit, asa ca a ramas doar cu aceasta abilitate. Remarci faptul ca a pus pe panza multi ingeri, si asta vine, spune artistul, din interiorul lui profund religios, pentru ca este un romano-catolic nascut si crescut si crede in tot ceea ce a fost invatat.

REGRET. A vizitat multe galerii din Romania, a experimentat atatea stiluri, dar i s-a parut ca tablourile lui sunt mai luminoase. "Singurul meu regret, afirma Kingsley, este birocratia din Romania. Nu-mi pot expune lucrarile in galerii, nefiind membru al Uniunii Artistilor Plastici, la care nu ma pot alipi, pentru ca nu am studiat in aceasta tara sau cel putin asa mi s-a spus. Mi se pare trist sa nu ingadui unui artist sa-si expuna lucrarile. Publicul nu poate savura si experimenta viata prin ochii unui alt individ mai creativ, mai diferit. Dar asta e viata! Evoluez constant atat ca artist, cat si ca individ, nu am terminat cu Romania inca si am sentimentul ca nici ea cu mine. Fiecare zi este o aventura si iubesc viata mea aici. Nu stiu ce-mi rezerva viitorul, stiu doar ca voi fi celebru. Oricum ar fi, cat timp soarele rasare la est si apune la vest in fiecare zi, voi sta neclintit! Romania, gimme your best shot, I CAN TAKE IT!"

A fost intrebat de ce nu se casatoreste si nu se stabileste aici definitiv, o idee ce, marturiseste Kingsley, nu i-a trecut prin cap. "Sunt un romantic fara speranta, iar experienta mea cu aceasta tara in materie de relatii se deterioreaza rapid, poate si din cauza ca diferentele culturale sunt prea mari sau nu am intalnit eu fata potrivita. Probabilitatea de a-mi gasi aici o partenera de viata este mica. Sa nu ma intelegeti gresit, nu este nimic in neregula cu fetele romance, cred ca dau eu mereu peste cele nepotrivite. Am nenumarate metode de a da frau liber energiei mele creative. Puteti gasi asta ciudat, dar, inainte de a incepe sa pictez, trebuie sa ma pacalesc ca sunt indragostit de cineva, pentru a picta direct cu sufletul. Imi imaginez o persoana pe care poate am vazut-o pe strada sau o prietena si crosetez un scenariu in care suntem amanti, o determin sa ma priveasca dragastos, inima mea preia controlul mainilor mele si picteaza. Nu pot pretinde asta mai mult de doua saptamani, pentru ca imaginea incepe sa paleasca si imi pierd interesul."
×
Subiecte în articol: romania viata straini de romania