x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Nebunie la Rio!(2)

Nebunie la Rio!(2)

de Cornel Tabacaru    |    01 Apr 2011   •   17:19
Nebunie la Rio!(2)
Sursa foto: Alina Tăbăcaru/

159268-34-35-1.jpgHotelul în care am stat se afla în zona de sud a oraşului Rio de Janeiro. Poate această informaţie nu v-ar fi de folos dacă nu v-aş menţiona că această zonă de sud se numeşte Copacabana!

Loc sinonim cu petrecerea, Copacabana este împărţită în 110 străzi, de-a lungul a patru cartiere. A devenit „legendară” prin faptul că acolo se întâmplă întotdeauna ceva zi şi noapte. Mă rog, ce s-ar putea întâmpla în afară de faptul că se mănâncă, se bea şi se cântă! Conform principiului toată lumea cântă şi dansează dacă îi dă mâna, şi doar v-am mai vorbit despre simţul comercial al brazilienilor.

Alcătuită din două plaje (Leme şi Copacabana), Copacabana (numele se repetă, asta e!) reprezintă centrul activităţii diurne şi nocturne. Chioşcuri, băi, duşuri publice, hoteluri, biciclete şi artere afe­rente, restaurante în aer liber. La fiecare capăt al plajei Forturi Militare oferă vederi panoramice impresionante. Alina râde bineînţeles şi mă şicanează că ce păcat că nu mă voi afla aici de Anul Nou. Ştie ea ce ştie: „cartierul” plajei Copacabana găzduieşte în fiecare an una dintre cele mai spectaculoase petreceri de Anul Nou.

Desigur, trebuie să recunosc că dacă nu stăteam la frumosul Porto Bay Rio International nu aş mai fi fost atât de entuziasmat  de Copacabana. De ce? Mama mea ar zice „fost-ai lele cât ai fost”! Adică, nu mai este ce a fost: turiştii au avut grijă să o umple de gunoaie...

 

Imagine
Deşi primarul Eduardo Paes promitea la începutul anului 2010 că vrea să dea „o nouă   imagine perlei oraşului Rio de Janeiro” şi că „va deveni o plajă obişnuită pentru turişti, fără fotbal”, iată că lucrurile nu stau chiar aşa. Dar Copacabana rămâne optimistă. Cum optimist rămâne şi Eduardo Paes: „Vom găzdui în anii ce urmează Jocurile Olimpice de vară din 2016 şi turneul final al Campionatului Mondial de fotbal din 2014, evenimente de mare impact pentru Brazilia, şi nu trebuie ca zecile de mii de vizitatori să fie deranjaţi de la relaxarea lor pe plajă de jocul cu mingea. Vor fi special pregătiţi 396 de agenţi care vor supraveghea ferm ca aceste reguli să fie respectate, iar cei care le vor încălca vor fi sancţionaţi fie cu amenzi, fie cu închisoare contravenţională”. Ok, domnule primar... Deocamdată mă mulţumesc cu chicotelile Alinei, care îmi spune că, dacă sunt nemulţumit, să candidez eu la postul de primar!

(Continuarea în numărul următor)

×
Subiecte în articol: reportaj