x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje O destinaţie cu efect de drog puternic

O destinaţie cu efect de drog puternic

de Marina Constantinoiu    |    29 Iul 2007   •   00:00
O destinaţie cu efect de drog puternic

N-are decăt 56.542 km2 şi 4,5 milioane de locuitori. Are, in schimb, nu mai puţin de 1.185 de insule.

Sigur, nu toate locuite, dar cele locuite sunt un vis! Chit că "locuit" inseamnă că pe o bucăţică de stăncă se află o mănăstire franciscană.Â

CROAŢIA - o ţară eminamente turistică

N-are decăt 56.542 km2 şi 4,5 milioane de locuitori. Are, in schimb, nu mai puţin de 1.185 de insule.

Sigur, nu toate locuite, dar cele locuite sunt un vis! Chit că "locuit" inseamnă că pe o bucăţică de stăncă se află o mănăstire franciscană. Nu ştiu ce fac autorităţile croate, ba chiar micul intreprinzător, dar ştiu că, dacă ai apucat să pui piciorul in ţara lor, sigur il vei mai pune şi cu altă ocazie.

Â

INTERSECŢIE. Un loc marcat de trecerea ilirilor, otomanilor, ungurilor, austriecilor, italienilor, veneţienilor, grecilor, romanilor. E absolut explicabilă, astfel, aglomeraţia de bijuterii arhitectonice din oraşe precum Split, Sibenik, Trogit, Pula, Zadar, Dubrovnik sau din capitala ţării, Zagreb. Un oraş aparte: aici pot fi deosebite trei părţi distincte - oraşul de sus, Gornji Grad, născut din fuziunea, in secolul al XVII-lea, a două oraşe (Grader şi Kaptol), oraşul de jos, Donji Grad, construit in secolul al XIX-lea. Inspiraţia vieneză se face simţită pe străzi şi in numeroasele spaţii verzi amenajate in această capitală care ştie să respire sănătos. A treia parte a Zagrebului este oraşul nou, care a fost construit după 1945.

Nimeni nu rămăne neregalat in aceste locuri, Croaţia beneficiind de o multitudine de lacuri, cascade, rezervaţii naturale, dar şi de marea cea mai limpede şi liniştită posibil. Adriatica este o leneşă, abia se "tărăşte" pănă la mal, e foarte sărată, te ţine căt poate şi ea la suprafaţă, e de o limpezime ireală, dar iţi rezervă o primire nu tocmai demnă de o aşa "doamnă": cu pietre. Sigur, nu le aruncă spre tine, dar ţi le aşterne in cale.

×
Subiecte în articol: fotograf in jurul lumii