x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Premiile World Press Photo 2007

Premiile World Press Photo 2007

de Marina Constantinoiu    |    10 Feb 2008   •   00:00
Premiile World Press Photo 2007

Prestigiosul concurs de fotojurnalism World Press Photo Award şi-a de­semnat, la Amsterdam, laureaţii pe 2007. Tim Hetherington, fotograf britanic, este câştigătorul concursului, cu un clişeu în care este prezentat un soldat American odihnindu-se într-un buncăr din Afganistan.

Prestigiosul concurs de fotojurnalism World Press Photo Award şi-a de­semnat, la Amsterdam, laureaţii pe 2007.

 

Tim Hetherington, fotograf britanic, este câştigătorul concursului, cu un clişeu în care este prezentat un soldat American odihnindu-se într-un buncăr din Afganistan. Imaginea, surprinsă la 16 septembrie 2007 şi care ilustra un reportaj al revistei americane Vanity Fair, “arată epuizarea unui om, a unei naţii”, a comentat preşedintele juriului, Gary Knight, citat de AFP. Laureatul va primi premiul şi o primă de 10.000 de euro în cadrul unei ceremonii organizate la Amsterdam la 27 aprilie.

 

BOGĂŢIE. A fost un an-record, potrivit organizatorilor, cu parti­ciparea a 5.019 fotografi din 125 de ţări, care au prezentat 80.536 de fotografii. În total, juriul a decernat premii şi două menţiuni pentru zece categorii (Actualitate, Personalităţi, Portrete, Artă şi spectacole etc.) unui număr de 59 de fo­tografi de 23 de naţionalităţi.

Încă o dată fotografiile de la secţiunea Actualitate dau în­tâietate tensiunilor şi conflictelor din lume: de la Afganistan, la Pa­kistan, cu asasinarea lui Benazir Bhutto, la Zimbabwe, la Kenya sau la rachetele lansate din Gaza asupra Israelului, ba chiar la Kurdistanul irakian, la alte mo­mente de violenţă, teamă, adversitate, dezorientare. 

 

DOMNUL PUTIN. O altă fi­gură a atras atenţia: cea a lui Vla­dimir Putin, realizată de Platon pentru Time Magazine, premiul întâi la categoria Portrete. Înconjurat de o aură de lumină puţin clară, privirea preşedintelui rus îl face pe spectator să se întrebe dacă pe preşedintele rus îl observă, de fapt.

Natura şi ameninţările care apasă asupra sa au fost şi ele pre­miante, prin fotografie. Sud-afri­canul Brent Stirton, de la Gety Images, a câştigat un premiu pentru un subiect de actualitate rea­lizat pentru Newsweek. Fotografia care a reţinut atenţia juriului re­prezintă evacuarea unui cadavru al unei gorile din Congo oriental.

×
Subiecte în articol: fotograf in jurul lumii