x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Prin Sahara şi Canada

Prin Sahara şi Canada

de Cristinel C. Popa    |    16 Sep 2007   •   00:00
Prin Sahara şi Canada
Sursa foto: Prof. Eugen Rusu/

A efectuat numeroase deplasări cu caracter ştiinţific in diferite ţări ale lumii. A ajuns din zona deşertică a Africii pănă in ţinuturile polare ale Canadei.


GEOGRAF - a călătorit in condiţii extreme pentru a-şi face meseria

A efectuat numeroase deplasări cu caracter ştiinţific in diferite ţări ale lumii. A ajuns din zona deşertică a Africii pănă in ţinuturile polare ale Canadei.

Â

Prof. univ. dr Eugen Rusu (52 de ani), cadru didactic la Facultatea de Geografie şi Geologie din cadrul Universităţii "Al. I. Cuza" Iaşi, a străbătut mii de kilometri imbinănd utilul cu plăcutul. A avut şi mult de suferit in ce priveşte adaptarea la clima ţinutului explorat, a fusului orar sau a condiţiilor vitrege de viaţă.  Â

Impreună cu un alt coleg de facultate a mărşăluit in caravană spre infinitul de nisip şi azur al zonelor deşertice ale Tunisiei. A făcut parte dintr-o caravană in care se călătorea pe cămile pănă in inima ţinuturilor fără vegetaţie, dincolo de ultimii palmieri, unde nici o fiinţă n-are din ce să trăiască, indurănd vipia, vănturile şi schimbările aspre ale climei.

Â

PRINTRE ESCHIMOŞI. Din 2002 predă la Universitatea Laval din Quebec, Canada, avănd astfel posibilitatea să călătorească in scop de cercetare in ţinuturile reci ale Canadei. La Kuujarrapik-Wapmagustui, de exemplu, printre băştinaşii inuiţi. "Am admirat eschimoşii, care s-au schimbat atăt de mult. Şi-au schimbat fizionomia şi obiceiurile adoptănd mijloacele moderne: vănează cu carabina, din bărci yamaha, se deplasează cu snow-mobilul şi mănăncă de la fast-food. Nemaifăcănd efort, s-au ingrăşat peste măsură. Doar temporar mai locuiesc in iglu. Din păcate, nu mi-au dat voie să ii pozez şi nu am riscat, pentru că sunt oameni fermi! Am prins in obiectiv insă cascada de gheaţă Montgomery."

Â

A ingheţat in nordul Americii de Nord, aproape de pol, dar s-a incălzit din cănd in cănd cu un ceai fiebinte servit lăngă un uriaş urs polar sculptat in gheaţă. Cu toate acestea, şi-a depăşit propriile posibilităţi, atăt pe cele fizice, căt şi pe cele mentale, indeplinindu-şi scopurile profesionale. CV-ul domniei sale conţine căteva pagini. E de ajuns să spunem că profesorul doctor ieşean este un eminent geograf. Şi ţinutul de nisip unde Fata Morgana se simte acasă pare să devină accesibil tuturor. In minte sau in scris.Â

×
Subiecte în articol: fotograf in jurul lumii