x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Prozelitism - Mantuitorul vine la cinema

Prozelitism - Mantuitorul vine la cinema

de Luiza Moldovan    |    23 Aug 2006   •   00:00
Prozelitism - Mantuitorul vine la cinema
Moto: "Pentru ca, sa fim cinstiti, Cristos nu e din Falticeni". (Petre Tutea)

E duminica, e atat de cald incat poti sa-ti faci cafea direct in gura, ma duc la o intalnire foarte mistica, undeva prin Pantelimon, la fostul cinema "Cosmos", daca va spune ceva treaba asta. Ei, ce se-ntampla... acolo (aflasem dintr-un biletel infipt in...

... usa), se deschideau niste porti catre Dumnezeu in cadrul evenimentului sugestiv intitulat "Dupa-amiaza minunilor". Tu veneai, spuneai minunea care voiai sa ti se-ntample si asistai la aceasta slujba in care sapte preoti se rugau pentru minunea ta. Pe urma, te duceai linistit acasa. Sincer, m-asteptam ca misticul meu demers sa esueze, lesinat de febra de-afara, intr-o minicriza de nervi in care sa ma-njur ca m-am scos din casa pe o vreme ca asta.

FATA LOCULUI. Fata locului arata asa: o cladire iesita din uz cinematografic si intrata in uz bisericesc, fostul cinema "Cosmos". De altfel, oamenii chiar numesc aceasta cladire o biserica. In fata "bisericii" - credinciosi. Unii dintre ei, in avansata stare de ebrietate. Pe frontispiciu scrie "Iisus Hristos este Domnul". Intru in Biserica Universala. Fac cativa pasi in Biserica Universala. O doamna, s-o numesc Ingerica, imi apare din senin, exact ca un inger, si ma-ntreaba daca e "pentru prima oara", rosesc cand ii raspund ca da si accentuez ca vin din curiozitate, "nu conteaza, atata vreme cat va hotarati sa veniti la noi" si zambeste contagios. Unde se dadeau bilete la film, acum se completeaza pe fluturasi (aflu ca se numesc acatiste) minunea corespunzatoare omului. Pe acatiste scrie despre o doamna care a suferit de nodul la san si care, dupa ce a venit la slujbele Bisericii Universale, s-a vindecat de cancer. Tot din aceste acatiste mai afli ca daca vii, ti se da sare sfintita. Uau!

Urmeaza: intelectuala conversatie purtata cu Ingerica, o tanti foarte reticenta la oferirea detaliilor. Aflu ca: daca vreau sa stiu semnificatia sarii sfintite, sa fac bine sa stau pana la sfarsit, cand voi putea vorbi direct cu preotul acela. Asocieri concrete de idei intre ce spunea Mantuitorul, "Voi sunteti sarea lumii" si ce vor astia sa imparta aici.

PREOTUL ACELA. Vine preotul acela. Preotul acela arata ca un ginerica la a cincea casatorie. In costum, cu cravata, tot tacamul. La vederea lui Ginerica, toata sala se ridica in picioare. Cu un puternic accent portughez, Ginerica ne spune mai intai ca unde se aduna doi in numele lui Iisus, e si El acolo, dupa care face "amin?", adica intrebator, iar sala face, la randul ei, "amin", neintrebator, ca si cum i-ar fi raspuns la intrebare. Ginerica ne indeamna sa ne punem mana in dreptul inimii, in timp ce o tipa canta la o hardughie electronica. Se interpreteaza melodia "Iisus este solutia, Iisus este echipamentul", sau cel putin asa deduc, deoarece aceste versuri se repeta obsesiv, ca o melodie house.

Miroase abundent a putori dintre cele mai fine - un fel de transpiratie statuta, ciorba sleita, pemparsi neschimbati si sebum, toate la un loc, dar odata obisnuit, nu mai simti.

PERSONAJELE. Femei intre doua varste, dintre acelea dispuse organic catre misticism, copiii din bratele lor, batrani cu speranta in privire, barbati cu privire incerta, altii. De toti, numeri trei sute ca popa. Ingerite imbracate ca niste controloare pe i-te-be umbla prin sala facand play-back pe melodie. E clar ca stiu versurile, dar poate ca n-au chef sa cante, na! Te urmaresc din priviri, vorbesc cu tine cand ai vreo problema, asa cum a vorbit cu mine Ingerica, aceasta tanti intre doua varste, cu ten misto, ochi albastri, privire vie, extrem de perspicace, care, la intrebarea mea "si li s-au indeplinit oamenilor minunile?", m-a intrebat aproape retoric daca am venit aici ca sa-l caut pe Dumnezeu sau ca sa aflu despre altii.

BILETEL. Pocaitii de la BU numesc acest fluturas simplu - acatist

SLUJBA. I-am raspuns in gand cu un citat din Tutea in care se zice: "Intelectul i-a fost dat omului nu ca sa caute adevarul, ci ca sa-l primeasca", da’ ce sa-i mai zici... Ginerica vorbeste... ba nu... urla, cu o voce ragusita, croncanitoare, uneori groasa, alteori terifiant de subtire, ceva iti misuna prin stomac cand il auzi, impasibil nu poti sa ramai, iti zic clar asta, Ginerica urla "credeti ca astazi vi se va intampla o minune?", la care sala "da", la care Ginerica - "Dumnezeu, care esti aici, cu noi, fa o minune la oamenii acestia, vindeca-i de leucemie, Dumnezeu, Tu care esti aici, Iisus, Iisus, Tu care ai facut minunile, Tu care i-ai inviat pe morti, Tu care i-ai vindecat pe leprosi, Iisus, Tu, care ai facut minunile in trecut, credem ca le poti face si acum, vindeca-i pe acesti oameni, fa o minune cu ei, Dumnezeu, Iisus, Iisuse, fa ACUM o minune" (ca la telesoping), la care oamenii stau cu mainile ridicate spre un cer banuit, ii urmaresc cum mormaie din buze, chiar se roaga, chiar cred, e pe bune, ochii sunt aproape intorsi cu cristalinul la vedere, Ginerica, pe scena, cu microfonul in mana, bate ritmul acaparant al melodiei, ca un star iesit de pe tusa, Ginerica da tonul, Ginerica e Mai-Marele, cand mai osteneste, Ginerica paseaza microfonul celorlalti preoti, niste Ginerica mai mici, care urla stiintific, invocand agonizant numele Lui, acum se interpreteaza melodia "Iesi, iesi, iesi", deduc ca se cheama asa deoarece se repeta des acest cuvant si, repetandu-l, oamenii fac un gest cu mainile, ca adica sa iasa problema din ei, sa se lepede de ei, "iesi, iesi, iesi", pe urma, mai incolo, tot cu mainile, oamenii fac in sus "Iisus", cu mainile in dreptul pieptului "e aici", apoi cu mainile inspre jos "cu noi", Doamne, teribil spectacol.

Sa furi de la oameni mai e cum mai e, sa furi de la banca, mai e cum mai e, dar sa furi de la Dumnezeu, asta nu stiu cum o mai fi.

L-AM LASAT pe Ginerica urland, modest, ca un adevarat preot, in stare de delir mistic. Pe Ginerica il cheama Octavio si vine tocmai din Brazilia ca sa ne reveleze adevarul cu "a" mare. E cunoscut printre credinciosi. Vin din toata tara la slujbele lui. La asta au venit "pentru ca e una mai speciala", spunea o tanti din Pitesti. "Dar ce e special la slujba asta?", intrebare candida la care nu-mi poate raspunde nimeni, ce-o fi asa special in a urla in fata unei multimi prea usor de manevrat, poate ca promisiunea concreta a unei minuni ad-loco, poate ca revelatiile, desi in sala asta, cred ca nimeni nu mai are nevoie de revelatii, revelatiile sunt pentru altii, nu pentru cei care deja L-au descoperit, "Iisus e echipamentul", asta da revelatie a adevarului cu "a" mare, ce sa mai zic, aici sa-L tot descoperi pe Iisus Hristos, Mantuitorul tau, fix aici, in aceasta sala de cinema in care un dezaxat urla in microfon putinele cuvinte romanesti pe care le stie dar pe care, nu stiu cum, oamenii il asculta si se iau dupa el, niste oi fara sistem de referinta, niste oi care n-au aflat ca durerea e o parte din viata, niste oi care n-au chef sa sufere daca tot vine unu’ din Brazilia sa faca minuni cu ei... la urma urmei, de ce nu?

FALSI MESIA
"Atunci, de va va zice cineva: iata, Mesia este aici sau dincolo sa nu-l credeti. Caci se vor ridica hristosi mincinosi si prooroci mincinosi si vor da semne mari si chiar minuni, ca sa amageasca, de va fi cu putinta, si pe cei alesi. Iata, v-am spus de mai inainte. Deci de va vor zice voua: Iata, este in pustie, sa nu iesiti; iata, este in camari, sa nu credeti."
Evanghelia dupa Matei, 24: 22 - 25 10: 1 - 5
FUR & PORTAR
"Adevarat, adevarat zic voua, cel ce nu intra pe usa in staulul oilor, ci sare pe aiurea acela este fur si talhar. Iar cel ce intra pe usa este pastorul oilor. Acestuia, portarul ii deschide si oile asculta de glasul lui si oile sale le cheama pe nume si le mana afara. Si (...) merge inaintea lor si oile merg dupa el, caci cunosc glasul lui. Iar dupa un strain ele nu vor merge (...), pentru ca nu cunosc glasul lui."
Evanghelia dupa Ioan
×
Subiecte în articol: reportaj iisus ginerica