x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje "Rachiu" cu gust de rrom

"Rachiu" cu gust de rrom

de Adriana Oprea-Popescu    |    26 Ian 2007   •   00:00

Rromi din satul buzoian Ramnicelu sunt cercetati de politistii de la IPJ Bu-zau, pentru ca-si arvunesc intre ei copiii si-i instiga la relatii sexuale. Pana ieri fusesera intocmite 14 do-sare penale. Obiceiul de a-ti lua copilul de la joaca pentru a-l impinge in patul unui necunoscut se numes-te "rachiu". Rromii il practica de ani de zile si spun ca nu vor sa renunte la el, pentru ca numai asa pot fi si-guri de cumintenia fetelor lor.

AFP PHOTO/MEDIAFAX
LOGODNICA. Are 8 ani si a facut logodna, primavara trecuta, cu un baiat de 14 ani. Dupa "rachiu", Lenuta s-a mutat in casa socrilor ei

Familiile de rromi din satul buzoian Ramnicelu sunt cercetate de politistii de la IPJ Buzau pentru ca-si arvunesc intre ei copiii si-i instiga la relatii sexuale. Pana ieri fuseserea intocmite 14 dosare penale.

In satul Ramnicelu traiesc 3.116 oameni. Dintre ei, vreo 1.500 sunt rromi, sustin cei de la primarie. Numai ca la recensamant doar jumatate din ei si-au declarat etnia. E treaba lor. Rromii din Ramnicelu, "tigani romanizati", isi arvunesc intre ei copiii. O data ce a implinit 10 ani, o fata trebuie asezata la casa ei, spun parintii. Sa nu se strice. Pentru socrii mici nu conteaza ca mirele are 12 sau 17 ani. Pentru autoritati conteaza, si acum e treaba lor.

DOVADA. Obiceiul arvunirii copiilor de rromi se numeste "rachiu". E o intelegere intre familiile care doresc sa se incuscreasca. Preludiul nuntii, in care se consuma si actul sexual, ca sa fie intelegerea parafata. Miresele au 10-12 ani. "Cu ceva vreme in urma le logodeau si de la 9 ani", spune secretarul primariei. Fetele nu poarta voal, dar dupa ce "rachiul" se consuma, musai e ca proba cuminteniei sa fie facuta cu cearceaful.

La 10 ani?, va veti intreba. Rromii din Ramnicelu sunt suspiciosi. Nu au incredere nici macar in institutiile de invatamant. Spun ca prefera sa-si marite fetele si nu sa le trimita la scoala, pentru ca acolo ar putea vedea si reviste porno, ar intra in anturaje care le-ar scranti mersul lor drept prin viata.

ARGUMENTE. Suntem pe strada minoritarilor din Ramnicelu. Cum treci de postul de politie, prima pe stanga. Doua femei inconjurate de vreo 20 de rromi, toti barbati, care incearca sa ne convinga, zgomotos si de-a valma, ce misto e sa-ti mariti copila de la 10 ani. "Da’ la varsta asta nu se mai joaca inca si ea cu papusile?", incercam o atingere la coarda sentimentelor paterne. "Ba da, raspunde un rrom. Da’ dup’aia se joaca cu altceva!". E 24 ianuarie 2007, zi importanta in istoria Romaniei care abia ce-a baut "rachiul" cu Uniunea Europeana.

"Multe s-au maritat, domnita, de la 10 ani si n-au patit nimic!", ne linisteste un alt adept al arvunitului. "Nu s-au rupt, n-au facut hemoragie, n-au murit. Au facut copii frumosi, sanatosi. Astia sunt!", adauga el si ne arata probele. Cativa copii de rromi care stau cu gurile cascate la oamenii mari, ascultand discutii majore despre casatoriile intre minori.

Rromii isi dau fetele si ca sa scape de-o grija. Cei mai avuti din Ramnicelu sunt comercianti. Bisnitari, pe romaneste. Au microbuze scumpe, cu care cara produse agro-alimentare din zona in pietele din toata tara. Indeosebi ceapa si usturoi. Sunt mai tot timpul pe drumuri s-atunci, spun ei, vor sa-si vada mai curand copiii la casa lor. A se citi "la casa altuia"…

PROCEDURA. "Rachiul" e o intelegere si un motiv de sarbatoare. Ca si nunta propriu-zisa, la rromi dureaza trei zile. Pana acum 2-3 ani, la Ramnicelu se sarbatorea la Caminul Cultural. Numai ca autoritatile locale, prinzandu-se intr-un final de ilegalitatea arvunirii minorilor, n-au mai dat aprobare pentru organizarea unor astfel de petreceri. Si de-atunci rromii au plecat cu "rachiu’"-n pribegie, ba pe la Brasov, ba pe la Sighisoara, pe unde nu i-a intrebat nimeni de motivul veseliei.

Primaria din Ramnicelu a incercat sa puna baza si pe cuvantul de onoare al rromilor si i-a pus sa dea declaratii scrise cum ca minorii lor nu vor avea contacte sexuale pana la majorat. Rromii spun insa ca nu pot accepta ca limita a abstinentei mai mult de 14 ani. Si asta desi art. 198 din Codul Penal zice ca "actul sexual, de orice natura, cu o persoana de sex diferit sau de acelasi sex care nu a implinit varsta de 15 ani se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi". Primaria n-are cum sa verifice daca rromii si-au calcat sau nu cuvantul dat. Dupa petrecerea de "rachiu", minora arvunita se muta in casa socrilor. Apoi, in maximum un an se face nunta propriu-zisa. Nu se merge la starea civila sau in biserica, dar petrecerea costa; numai muzicantii scot din buzunarele rromilor vreo 300 de milioane de lei.

NASTERI. E greu de dovedit ca o minora arvunita a fost supusa sau nu unor relatii sexuale. Cateodata insa, cand ii vine sorocul - dupa 9 luni - proba iese singura la iveala. Tipa, iar medicii se inchina vazand fetita, fara varsta de buletin, aducand pe lume copii. Numai la inceputul acestui an doua minore de 13 ani din Ramnicelu au devenit mame la Maternitatea din Ramnicu Sarat. O alta, de aceeasi varsta, e in luna a 7-a si asteapta sa-i vina sorocul.

"FETELE NOASTRE SUNT BINE DEZVOLTATE"
Mandria rromilor din Ramnicelu este ca la nunta copiilor lor sa-l aiba la microfon pe Nicolae Guta. Numai anul trecut, manelistul spune ca a cantat la Ramnicelu de vreo 5-6 ori. Vine pentru bani dar si pentru ca, asa cum insusi Guta declara: "eu ii inteleg foarte bine pe tigani atunci cand hotarasc sa-si casatoreasca copiii de la varste de-astea, foarte mici. Cum li se naste un copil, se si gandesc cu cine sa-l casatoreasca. Aleg o familie buna, instarita, se da arvuna pentru fata in cazul in care parintii au un baiat si gata aranjamentul", spune el cu mandrie. Acum, de cand i-a venit pe lume si cel de-al doilea nepot, Guta se gandeste si el cu ce familie mai de soi sa se incuscreasca, ca deh, "una e sa stii de la inceput cu ce familie ai de-a face si sa-i vezi pe cei doi viitori miri cum cresc impreuna, vor sti si mila si durerea fiecaruia, si alta e sa te trezesti ca fetele noastre ajung la varsta de 14-15 ani si o iau pe caile gresite cum ar fi discoteca, baieti, umbla goale prin fata parintilor. La tigani nu o sa vedeti niciodata asa ceva!", sustine hotarat Guta. Si-apoi, casatoriile copiilor rromi de 10, 11 ani sunt "logice", in viziunea lui Nicolae Guta, mai ales ca "fetele noastre sunt bine dezvoltate".
  • Carmen Preotesoiu
  • Cercetari penale

    Cand prima minora a adus pe lume un copil, politistii din Ramnicelu s-au autosesizat. A fost sesizata si Directia pentru Protectia Copilului Buzau, iar asistentii sociali au inceput anchetele so- ciale. Lauzele au fost luate din Ramnicelu si internate, cu tot cu nou-nascuti, in centre maternale. La aceasta operatiune a fost necesara si interventia "mascatilor". Acum o saptamana, politistii de la Investigatii Criminale din IPJ Buzau au debarcat la Ramnicelu si au inceput investigatiile. Sunt audiate toate familiile de rromi care au in grija minore, iar lista contine 90 de nume. Celor adusi la audieri li se intocmesc procese verbale, iar fiicelor lor li se fac examinari medico-legale, pentru a se vedea daca au avut sau nu contacte sexuale. In caz afirmativ, se incepe urmarirea penala. Conform declaratiilor subcomisarului Ionel Chiriac, de la Serviciul Investigatii Criminale din IPJ Buzau, pana ieri fusesera intocmite 14 dosare penale pentru cei care au intretinut relatii sexuale cu minorele, dar si pentru parintii acestora, pentru comiterea infractiunii de instigare la act sexual cu un minor si rele tratamente aplicate minorului. Fetele care au fost supuse acestor abuzuri sexuale au varste cuprinse intre 11 si 15 ani. Iar ancheta este inca in desfasurare. In acest caz, politistii lucreaza alaturi de asistentii sociali de la DGASPC Buzau. "Vom verifica absolut toate minorele de pe raza comunei Ramnicelu, spune Cerasela Manolescu, director general al Directiei. Asta inseamna ca minorelor li se va face un control medico-legal, dar si o expertiza neuropsihiatrica, pentru a afla daca dupa intretinerea relatiilor sexuale a fost afectata dezvoltarea lor psihica. Dupa aflarea rezultatelor, documentele se vor depune la dosarele parintilor, care vor fi anchetati penal."
    ×
    Subiecte în articol: reportaj fetele rromi ramnicelu sex