x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Reprezentaţie la Blois

Reprezentaţie la Blois

de Catalin Pruteanu    |    02 Sep 2007   •   00:00
Reprezentaţie la Blois
Sursa foto: Catalin Pruteanu/

O trupă de actori incepe spectacolul; o fată şi trei băieţi, imbrăcaţi ca nişte muşchetari adevăraţi, jucăndu-şi cu talent aroganţa aferentă.

Valea Loirei - O fostă reşedinţă a regilor Franţei

O trupă de actori incepe spectacolul; o fată şi trei băieţi, imbrăcaţi ca nişte muşchetari adevăraţi, jucăndu-şi cu talent aroganţa aferentă.

Fata, cu o vănătaie sub unul din ochi, amintire de la reprezentaţia precedentă, cănd unul din colegi făcuse exces de zel cu spada. Se intămpla in curtea interioară a castelului din Blois, un orăşel căt se poate de "coquet" de pe Valea Loirei. O aşezare calmă şi ingăduitoare cu turiştii care-l invadează vara, fotografiindu-l in cele mai mici detalii, schimbăndu-şi banii pe tonele de suveniruri.

Elemente. Castelul, fostă reşedinţă regală, folosit ca etapă de Ioana D’Arc in drumul către Orleans, e aşezat in jurul unei spaţioase curţi interioare in care rămăi hipnotizat de o fascinantă scară in spirală. Regi ca Ludovic al XII-lea, Francisc I sau Henric al IV-lea au adăugat, de-a lungul timpului, căte ceva acestei uriaşe construcţii. Jefuit in timpul Revoluţie Franceze, castelul din Blois a fost restaurat şi trecut pe lista monumentelor istorice de către regele Ludovic-Filip, incă din prima jumătate a secolului al XIX-lea. A străbate oraşul e nu numai o provocare culturală, ci şi una fizică, pentru că in Blois străzile urcă şi coboară in cele mai abrupte pante. Dar merită cu vărf şi indesat să te rătăceşti pe uliţele lui strămte!

×
Subiecte în articol: fotograf in jurul lumii