Agenţia naţională de presă AGERPRES a iniţiat un amplu proiect editorial de marcare a 20 de ani de la Declanşarea Revoluţiei Române. Albumul de fotografii "Revoluţia română 20" conţine peste 100 de imagini realizate la Timişoara şi Bucureşti de fotoreporterii agenţiei.
Volumul cuprinde informaţii cu valoare documentară, o scurtă revistă a presei internaţionale de la acea vreme, mărturii, opinii ale celor care au fost în prim-planul actualităţii româneşti în zilele Revoluţiei. "Cartea de faţă este o expresie a unui moment de istorie, mărturie a implicării acestei instituţii în informarea opiniei publice din ţară şi din străinătate asupra evenimentelor din acele zile dramatice", afirmă profesorul universitar doctor Ioan Scurtu în textul de prezentare al volumului. Această nouă ediţie o completează pe cea apărută în 2004, "fiind în acelaşi timp o expresie a revenirii la normalitate şi la tradiţie".
Un eveniment aparent banal - evacuarea pastorului timişorean Laszlo Tokes - avea să devină pretext pentru o revoltă cu urmări nebănuite pentru regimul lui Nicolae Ceauşescu. În seara zilei de 15 decembrie 1989, mai mulţi enoriaşi se adună în faţa casei pastorului, protestând împotriva evacuării acestuia din parohie. Ziua următoare, demonstraţia curpinde întregul oraş şi capătă rapid un caracter anticomunist. Se strigă pentru prima dată "Jos Ceauşescu!". În pofida represaliilor autorităţilor, care deschid focul asupra manifestanţilor şi operează arestări masive, revolta creşte în intensitate. Pe 20 decembrie, Timişoara devine primul oraş liber de comunism din România.
Albumul prezintă cronologia evenimentelor Revoluţiei române, din 17 decembrie 1989 de la Timişoara până în 12 ianuarie 1990. De la protestele din stradă ale revoluţionarilor timişoreni adunaţi în Piaţa Operei, bucureştenii care au umplut străzile Capitalei strigând lozinci împotriva regimului comunist, trecerea Armatei de partea populaţiei şi până în primele zile ale lui ianuarie când românii şi-au îngropat şi şi-au plâns morţii. "Lucrarea de faţă, «Revoluţia Română 20», cu versiuni în limbile română, engleză şi franceză, ilustrează prin imagini surprinse atunci, în toiul desfăşurării evenimentelor, dramatismul acelor zile şi nopţi de decembrie, dârzenia şi curajul populaţiei de a înfrunta un regim care nu a ezitat să recurgă la o cruntă represiune pentru a se menţine împotriva voinţei unei întregi naţiuni", spune profesorul Ioan Scurtu în prezentarea albumului, care cuprinde şi depeşe originale ale Agenţiei Agerpres.
Citește pe Antena3.ro