x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Satul european de la Comana

Satul european de la Comana

30 Apr 2004   •   00:00

Case traditionale ale tarilor din Uniunea Europeana, asezate in functie de pozitia pe care o au pe harta, o minidelta si multa verdeata. Cu alte cuvinte, un sat european, aflat in comuna Comana, la 30 de kilometri de Bucuresti.

MONICA ANDREI

Asezata langa Calugareni, comuna Comana nu iesea pana mai ieri cu nimic in evidenta, insa in urmatorii doi ani ar putea deveni o adevarata zona turistica europeana. Proiectul lansat din initiativa primarului sectorului 1, Vasile Gherasim, si preluat de administratia locala, cu finantarea unor investitori particulari, prevede amenajarea in zona a unui sat european, cu casute realizate in stilul arhitectural specific fiecarei tari membre a Uniunii Europene.

„Avem de gand sa facem, aici, la Comana, un adevarat complex turistic care sa atraga atat romanii, cat si strainii. Vom organiza tabere pentru copii, unde cei mici vor avea prilejul sa vada cum arata o casa greceasca, englezeasca sau de alta origine, fara a fi nevoiti sa se deplaseze in tara respectiva. Zona este frumoasa, atat din punct de vedere natural, cat si istoric, deoarece se stie ca in apropiere de Comana se afla Calugareni, locul unde Mihai Viteazul i-a invins pe turci in batalia de la 1595", povesteste edilul.

Pana in prezent, au fost contactate cateva ambasade in vederea colaborarii la acest proiect. Casele traditionale vor fi montate in functie de pozitia de pe harta a statelor din Uniunea Europeana. Ca bonus, ambasadele vor primi gratuit cate 200 de metri patrati pentru construirea locuintelor traditionale.

Minidelta, langa Capitala

Autoritatile vor sa faca o punte de legatura intre Comana, aflata in sud, si Snagov, in nord. Toata lumea a auzit de complexul turistic de la Snagov, insa aproape nimeni de minidelta, cu fauna si flora tipica, unicat din Comana. Implicati in proiectul satului european vor fi si localnicii. Pentru ca un hotel de patru-cinci stele ar strica din farmec, turistii vor fi cazati in casele satenilor. Si pentru ca afacerea nu trebuie ratata, ei au inceput deja sa-si repare casele, sa-si impodobeasca trasurile si sa invete cum sa se poarte cu musafirii, mai ales cu cei din strainatate. Se pare ca in Comana la mare cautare vor fi cursurile practice de invatare a limbii engleze sau franceze.

Fara fonduri

Constructia acestui mic paradis a inceput timid, din lipsa de fonduri, proiectul fiind evaluat la aproximativ doua milioane de euro. Pana in prezent, au inceput lucrarile de constructie ale satului cu specific romanesc, fiind deja terminate cuptoarele pe vatra, insa caile de acces lasa de dorit. Intr-un viitor nu foarte indepartat se are in vedere si o linie de metrou usor care sa uneasca Snagov de Comana, sa fie asigurat astfel transportul mult mai usor intre nord si sud.
×
Subiecte în articol: reportaj comana