x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Urmasii Reginei Maria, la castel

Urmasii Reginei Maria, la castel

de Costin Anghel    |    28 Mai 2006   •   00:00
Urmasii Reginei Maria, la castel

Unul din cele mai importante monu-mente ale romanilor, Castelul Bran, a revenit acum doua zile in proprie-tatea celor trei copii ai Principesei Ileana, fiica cea mica a Regelui Ferdinand si a Reginei Maria.

Unul din cele mai importante monumente ale romanilor, Castelul Bran, a revenit acum doua zile in proprietatea celor trei copii ai Principesei Ileana, fiica cea mica a Regelui Ferdinand si a Reginei Maria.

Nikki, Magie si Sandi. Aveti in fata dumneavoastra numele de alint date de braneni celor trei mostenitori ai Domeniului Bran: Dominic Habsburg-Lothringen, Maria-Magdalena Holzhausen si Elisabeth Sandhofer. Ceremonia de retrocedare a castelului Bran a scos in evidenta o legatura nevazuta, dar reala intre mostenitori, castel si locuitorii Branului. Alaturi de consorti, prieteni, oficialitati branene, de presa si de ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, cei trei copii ai Principesei Ileana au dat frau liber emotiilor si unei enorme bucurii.

CU DOAMNA PROFESOARA. In intampinarea altetelor regale a venit fosta profesoara a celor doua surori, una din colegele lor, precum si directorul scolii din vremea in care cele trei vlastare regale invatau la scoala din Bran.

Ca pe vremuri, dupa multe lacrimi si strangeri in brate, fostul director al scolii a strigat notele din catalog ale lui Dominic. Considerat de batranul director un premiant cu coronita, fiul Principesei Ileana nu-si amintea sa fi avut note atat de bune. Oricum, pentru nimeni nu ma conta acest lucru.

PRIMIRE. Flori, paine si sare pentru altete

AMINTIRI DE FAMILIE. Imaginile bunicii lor, Regina Maria, si a mamei lor, Principesa Ileana, sunt icoane aprinse in sufletul celor trei mostenitori. Fiecare din cei trei frati de vita regala, intrebat despre cele doua fiinte adulate de romani, a lacrimat, in special Dominic. Acesta a declarat: "Imi pare rau ca mama nu a mai apucat sa-si vada casa la care tinea foarte mult. Este o zi fericita pentru noi".

Elisabeth a marturisit pentru Jurnalul National: "Sunt inca uimita. Nu simt ca ma intorc in trecut, traiesc prezentul, dar am o senzatie pe care o traiesti atat de rar in viata si care este totusi atat de minunata!".

Mariei-Magdalena ii este foarte greu sa se exprime. Se gandeste, aproape cu voce tare, la mama sa, la durerea pe care a trait-o cand a fost izgonita din propria casa. "Ea a plecat din castel de teama ca noi, copiii sai, sa nu fim ucisi de comunisti, ne iubea prea mult si nu voia sa patim nimic rau", afirma prinicipesa.

COLEGE DE TURTA DULCE. Povestile spuse de Coralia Bentea nepotilor sunt pline cu personaje minunate, printi, printese si regine. Femeia le-a fost colega de scoala Mariei-Magdalena si Elisabethei. Colegialitatea printeselor se traducea prin petrecerile si carnavalurile pe care Principesa Ileana, mama lor, le dadea la Castel. "Domnita Ileana ne organiza tot felul de jocuri. Toate basmele copilariei le-am trait pe viu. La Casa de Ceai de aici din parc domnita a pus un rand de turta dulce pe acoperis, ne lua pe fiecare pe rand in brate, ne ridica si ne spunea: «Uite casa din turta dulce, uite vrajitoarea, uite-i pe Hansel si Gretel»", povesteste batrana.

DRACULA SA SE TEAMA! "Pentru castel, casa mea, vreau sa se stie adevarul. Dracula este doar un mit, nimic mai mult. Nu sunt foarte incantat de asocierea dintre Bran si Dracula. Este doar un mit. Oricum, nu poti sa omori mitul", a declarat Dominic Habsburg. Conform acordului de administrare a Castelului, semnat vineri de ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, si Dominic Habsburg, in posesia celui din urma au intrat urmatoarele proprietati din domeniul Bran: castelul, Casa de ceai Regina Maria, Casa principesei Ileana, Casa administratorului, Tabernaculul Inima Reginei Maria si un teren aferent acestuia de peste 7.500 mp, parcul Castelului de 28.000 mp, cele doua lacuri din parcul castelului, cu o suprafata totala de 1.400 mp, si drumul de acces de 1.650 mp.

Ieri, cei trei urmasi au participat la o slujba ortodoxa de pomenire a Reginei Maria a Romaniei. Comemorarea s-a desfasurat in cadru privat, la cripta care a adapostit caseta cu inima Reginei, caseta aflata acum la Muzeul National de Istorie din Capitala.

MOSTENITORII. Maria-Magdalena (prima foto stanga), Dominic (foto mijloc), si Elisabeth (foto dreapta, langa Dominic), alaturi de consorti
AMINTIRI. Fetita cu codite este Coralia Bentea, la unul din balurile organizate de domnita Ileana
TRECUT. Imagine din spitalul construit de Principesa Ileana la Bran
×