x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje VIDEO - Românul cu origini rome care a impus standardele luxului la Nisa și legendarul său hotel de pe croazetă

VIDEO - Românul cu origini rome care a impus standardele luxului la Nisa și legendarul său hotel de pe croazetă

27 Mar 2016   •   19:25
VIDEO - Românul cu origini rome care a impus standardele luxului la Nisa și legendarul său hotel de pe croazetă

Promenade des Anglais, numărul 37. În acest punct privilegiat, cu o vedere excepţională la Golful Îngerilor, se găseşte elecgantul Hotelul Negresco, cel construit înainte de primul război mondial de românul Henri Alexandru Negrescu, pe care francezii l-au inclus pe lista monumentelor istorice.

Henri Alexandru Negresco, fiul lui Jean Negrescu, un hangiu cu origini rome din suburbiile Bucureștilor, Henri Negresco s-a născut în anul 1868. La 15 ani s-a hotărât să plece de-acasă și a fost pentru doi ani elevul cofetarului și omului de afaceri Grigore Capșa. Doi ani mai târziu, cu experiența acumulată și cu vise mari, pleacă la Paris ca să-și încerce norocul. Cântă la vioară pe străzi, apoi lucrează în restaurante și bistrouri ca să-și câștige existența. Zece ani mai târziu îl găsim la Monte Carlo, apoi maître d’hôtel la Londra și mai apoi director. Ajunge la Nisa ca director al Cazinoului Municipal și la începutul secolului XX se stabilește definitiv pe Coasta de Azur, scrie Stelian Tănase pe blogul personal.

 După ce în "epoca Augier", Negresco a fost inclus în foarte selectiva listă "The Leading Hotels of the Wolrd", restaurantul "Chantecler" şi-a pus şi el o strălucitoare stea Michelin pe firmament. La Chantecler, restaurantul de marcă al Hotelului Negresco, întâlnim o decoraţie în stil regence, cu somptuoase sculpturi în lemn datând din secolul al XVIII-lea şi cu o ambianţă rafinată, care se pretează la degustarea bucătăriei contemporane şi creative a lui Jean-Denis Reubland, 35 de ani, chef-executive al echipei de bucătari. Echipă care seamănă cu una de handbal înainte de a intra pe teren, numai că acel îndemn "Jucăm şi câştigăm!" e înlocuit cu "Oui, Chef!", formulă rostită atunci când Jean-Denis anunţă lansarea unei noi comenzi.

Chantecler, a cărui emblemă e norocosul cocoş medieval francez care scapă de fiecare dată vulpoiului Renart, are clienţi de toate naţionalităţile şi tocmai de aceea meniurile sale se supun exigenţelor internaţionale. Însă, aşa cum mărturiseşte tânărul bucătar-şef, totul e inspirat din gastronomia şi tradiţiile provensale, bogate în arome care vin atât dinspre legumele şi fructele proaspete, cât şi din minunatul buchet de "herbes des Provence".

Într-un meniu care se schimbă în ritmul în care se rotesc anotimpurile, există însă câteva preparate care persistă: o minunată langustină servită alături de un mirepoix de legume sau un delicios foie gras cu cireşe şi jeleu de mere verzi, or, de ce nu?, un porumbel umplut cu ficat de gâscă şi pus la copt după ce a fost învelit într-un strat de argilă... Filosofia restaurantului, aşa cum ne-o descrie Jean-Denis Rieubland, încoronat, în 2007, cu titlul de "Meilleur ouvrier de la France" şi câştigătorul Trofeului Escoffier, în 2005, este: ingrediente de bază de calitate, respectul pentru sezonul optim al legumelor şi fructelor, respectul pentru produsul final. Gascon din stirpea lui d'Artagnan, acest bucătar care tace şi face, admirat şi respectat în careul magic al bucătăriei. Ambiţia lui? Normal, o nouă stea Michelin la Chantecler!

Anul magic 1905
O dorinţă magică în seara de Crăciun! Aşa ar putea începe însuşi Henri Negresco povestea hotelului care îi poartă numele. De Crăciun, în 1905, la Casino Muncipal din Nisa avea loc dineul organizat de Negresco pentru... Rockfeller, Singer, Regina Amelie a Portugaliei. Conducându-i spre automobilele lor, Negresco s-a gândit: ce-ar fi dacă într-o zi ar găzdui toate aceste personalităţi sub acoperişul propriului hotel, care ar putea fi un corolar al luxului şi rafinamentului. Visa. Totul avea să devină realitate, cu ajutorul constructorului de automobile A. Darracq, care i-a împrumutat banii, al arhitectului Edouard Niermans, al lui Gustave Eiffel care i-a proiectat celebra cupolă.

×